2020-01-29 08:20:00
Mercedes V300d 4MATIC
Mercedes V300d 4MATIC
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: Mercedes V 300d 4MATIC – Luxus rafinovane skrytý v dodávke

Dobre, povedať o Triede V, že je to dodávka nie je úplne s kostolným poriadkom. Ale...

Ale kedysi to dodávka bola. Nejde pritom o kedysi viažúce sa na historické súvislosti, ale kedysi v zmysle doplnkovej výbavy, ktorá z podvozku Vito urobila Triedu V. Mercedes si pri tejto generácii V-čka a Vita dal naozaj záležať, aby autá boli odlišné. Pri takto vybavenej Triede V však nikto nemôže ani na sekundu pochybovať o tom, že je to prémiové prevážadlo. Teda od momentu, kým nenakukne do kabíny. A keďže nakúkanie do vysokého auta so zatmavenými sklami nie je spoločensky úplne prijateľné, vo V-čku svoje rozpočtové možnosti kryjete lepšie ako v priestorovo podobnom GLS. Teda ak vám ide o krytie svojho finančného statusu. Väčšinou to na Slovensku nie je až tak podstatné. Skôr naopak, lepšia finančná situácia nielenže zvádza ku kúpe drahšieho prémiového vozidla, pre spoločenskú angažovanosť je často aj nevyhnutnosťou. Síce sa nám každému páči štýl starého pána majiteľa Ikei, no predsa len dôjsť na spoločenskú akciu v úplnom tragáči, to sa nepatrí. V-čko je však solídnym kompromisom medzi potrebou reprezentovať a potrebou nepreháňať svoje luxusné stanovisko pred zákazníkmi a obchodnými partnermi. Lebo veď mám veľkú rodinu a je to vlastne prerobená dodávka... Pozrite si krátky vlog z testovania Triedy V. Má približne 5 minút a 50 sekúnd a okrem výbavy sa venuje jazde i ponúkanej dynamike. 

V skutočnosti jediné, čo pri užívaní vozidla spája testovanú Triedu V s dodávkami je vyššia hlučnosť vo vyšších rýchlostiach. Máte skrátka poriadny kus auta a s tým pri 140 km/h veľa neurobíte. Riešenie ale existuje, je to zosilňovač hovorenej vravy smerom k zadným pasažierom. A tí zadní pasažieri môžu byť v tejto konfigurácii piati. Dvaja králi na prezidentských sedadlách a traja služobníci na zadnom trojsedadle. Alebo manželka plus obľúbené dieťa v druhom rade a svokrovci s neobľúbeným dieťaťom v treťom rade. Alebo manželka s dieťaťom a na trestnej lavici v strede zadného trojsedadla svokra. Tretí rad je skutočne svokra seats. Na diaľnici jej večné sťažnosti nebudete počuť. To ale platí o každom veľkom dodávkovom MPV s tromi radmi sedadiel.

Zdroj: Ján Hargaš

Testované V malo skutočne prezidentské kreslá v druhom rade. To sú presne tie kreslá, ktoré posádke závidíte ako vodič, či spolujazdec. Darmo totiž vidíte lepšie na cestu, keď si v druhom rade môže posádka urobiť takú pohodu. Kreslá sú plne elektricky nastaviteľné, mechanicky posuvné v koľajniciach, vyhrievané, ba chladené, ešte aj s opierkou na nohy. Poprosím 4000 eur s DPH.

Zdroj: Ján Hargaš

Obe zadné posuvné dvere sú elektrické, ovládajú sa sympatickým malým tlačidlom na B-stĺpiku, alebo jemným myknutím kľučky zvonku, alebo zo stredového panela vo vozidle, alebo kľúčom. Pri kľúči sa však na diaľku otvárajú iba dvere vpravo v smere jazdy. Elektrické je aj veko piatych dverí. Tam by som si ale dával poriadny pozor. Na výšku má zhruba jeden a pol metra, takže keď chcete otvoriť kufor, dávajte pozor na všetky blízke predmety. Pozdĺžne parkovanie nie je pre toto auto úplne ideálne. Krídlovky by boli lepšie, no tie sa zas viac hodia k Vitu. Na druhú stranu, zadné veko vyklopené je celkom slušný slnečník.

Zdroj: Ján Hargaš

I keď bol testovaný kúsok verzia L, teda stredná dĺžka s celkovou dĺžkou 5,14 metra a s rázvorom 3,2 metra, za tretím radom v jeho najkrajnejšej polohe bol taký skôr kufrík ako kufor. Je však jasné, že toto auto bolo prioritne určené na pohodlnú prepravu cestujúcich. Aj v tomto prípade by sa dozadu hodilo aspoň plató, či rovno policový systém. Bezproblémov do tohto najmenšieho priestoru vložíte týždňový nákup, no bez regálov a priečinkov vám po otvorení veka vylezie von veľmi rýchlo. Posun sedadiel si už vyžaduje istú gymnastickú eqvilibristiku, tu je cítiť najväčší rozdiel medzi V a GLS v ponuke riešení úpravy sedadiel. V takom GLS si sedačky posúvate i sklápate úplne automaticky a jednoducho. Tu sa treba naučiť na systém páčok. A priznám sa, že mne to počas týždňa nevyšlo. Aj preto, lebo som to rýchlo vzdal. Dobre si pamätám na test V-čka s otočnými sedadlami v druhom rade, keď mi sedadlo vyletelo z kolajničiek a ani za toho svätého Dindiho som ho nevedel dostať späť. Upotená trištvrte hodina plná vulgarizmov, na to už skrátka nemám čas. Toto si treba nechať predviesť u dílera, natočiť si to na video, a potom si to v pohodlí víkendu doma skúšať do omrzenia.

Zdroj: Ján Hargaš

Sedenie v treťom rade je však pohodlné. Je fajn, že ide o trojsedadlo a nie lavicu. Každý má tak konkrétny vymedzený priestor a pomáha to aj pri osadení detských sedačiek.

Radostným spestrením tejto konfigurácie je nepochybne presklený strop s elektricky ovládanou stropnou roletkou. Rovnako poteší predný príhrev a samostatná zadná klimatizačná jednotka. Kto už v takomto obrovi jazdil vie, že sú to benefity na nezaplatenie. Rovnako tak nezávislé vykurovanie. Auto ho malo, no samostatný ovládač nedodalo. To preto, lebo keď si auto cez mercedes me spárujete so svojim mobilom, vyhrievanie si môžete spustiť na diaľku. Stačí mať pripojenie na internet. Lebo i keď testované V-čko ešte nemalo nový systém MBUX, LTE komunikačný modul už hej.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď už som pri konektivite. Apple CarPlay a Android Auto tu ešte nefungujú. Dôvodom je práve čakačka na nový MBUX. Každopádne telefónia a bluetooth audio fungujú. S ozvučením Burmester výborne.

Posed za volantom je typicky stoporený. Nezvykol som si. Niežeby sa mi zle sedelo, no som zarytý fanúšik nízkych áut. Za volantom sa ale sedí dobre. Vidíte ďaleko, lebo ste vysoko. Sedadlo vodiča i spolujazdca je pohodlné, nastaviteľné. Volant sa dá nastavovať v štyroch smeroch. Touchpad s kolieskom mám rád, ovládanie je výborné. Absenciu MBUX si ale čoraz viac uvedomujem. Nový systém je skrátka krok správnym smerom a osobne by som si naň počkal. Mal by doraziť ešte tento rok.

Zdroj: Ján Hargaš

Palubná doska s „ebenovým“ a „dreveným“ dekorom a odetá v koži je estetická. Celkovo na mňa veľmi dobre vplývajú bledé interiéry. Pôsobia čisto a luxusnejšie. I keď je pravda, že deti treba strážiť, mokré džínsy tiež. Aspoň podlaha bola čierna, tá znesie viac. Ja ako sedliak by som však väčšmi ocenil gumové rohože. Raz darmo, keď to človek umýva sám...

Medzi asistenčnými systémami vyniká Distronic, Lane Assist a 360° pohľad okolo auta. Distronic je tiež už trošku bradatý. Vidieť to na neskorších reakciách a prudšom brzdení v okamihu priblíženia sa k vpredu idúcemu vozidlu. Funkčnosť to ale nemení, po celý čas testu Distronic nezlyhal ani raz. Lane Assist vyniká preto, lebo vie byť s takto veľkým a širokým autom na úzkych slovenských cestách otravný. Vyniká tiež tým, že ho možno ľahúčko vypnúť dedikovaným tlačidlom v ľavom rohu palubnej dosky. Kamerový pohľad okolo celého auta je pri 5,14 metra dlhom a takmer 1,9 metra vysokom vozidle kľúčovým pomocníkom. Parkovanie je omnoho jednoduchšie, riziko škodovej udalosti je nižšie. Aj tak je so škatuľou typu V náročné pozdĺžne parkovať a problém nastáva aj pri priečnom parkovaní do normovaného parkovacieho miesta. Auto z neho trčí do dĺžky a tesne zapadne po šírke. Do väčšiny parkovacích garáži ale zájdete. Jediným šťastím je, že vodič je umiestnený dodávkovo v ľavom rohu karosérie a sedí relatívne vysoko. Má tak solídny výhľad a pred sebou má len krátky nos. Manévrovanie pri garážových vjazdoch a výjazdoch je ľahšie a istejšie ako s rovnako veľkým SUV.

Zdroj: Ján Hargaš

Motor je zlatý klinec Triedy V

Podkapotou testovanej verzie sa nachádzal naftový dvojlitrový štvorvalec z novej generácie ultra čistých motorov. Zoznámili sme sa s ňou v Triede E. S týmto motorom som naposledy mal tú česť pri Triede GLC. Kým tam patrí k zlatej strednej ceste, tu ide o zlatý klinec programu. Je to vrcholná motorizácia. Skombinovaný bol s 9-stupňovou automatickou prevodovkou a s pohonom všetkých kolies 4Matic. Rovnako motor, tak prevodovka sú pre Triedu V novinkami a žiaducími novinkami. Už jednoduchá matematika vraví, že (väčšinou) je 9 viac ako 7. Auto dva prevody navyše skutočne potrebovalo. Prevodovka radí hladšie, znižuje spotrebu a v konečnom dôsledku i hlučnosť motorizácie. Vďaka deviatim stupňom si pri rýchlosti 130 km/h motor spokojne chrchoce pri cca 1700 ot/min. Prevodovka tiež umocňuje nárast dynamiky, ktorý nový motor autu poskytuje.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba po takmer 600 odjazdených kilometroch bola 9,3 litra. Zahŕňala presuny i vyššími rýchlosťami a s vyššou dynamikou. Pomer kilometrov bol však rovnaký ako vždy. 50% nájazdu tvorili diaľničné kilometre, 40% okresné cesty a len 10% mestské presuny. Na diaľnici sa spotreba pohybuje tesne pod 10 litrov v priemere. Hranicu prekročí pri prekročení povolených rýchlostí, či pri tiahlom stúpaní, respektíve pri naložení kompletnou osádkou. Mimo mesta nie je ťažké jazdiť za 8 litrov, avšak v studenom januárovom počasí to problém bol. Auto síce má nezávislé vykurovanie, no na jeho používanie si človek musí zvyknúť. Druhá vec je, že vďaka premyslenému termomanažmentu sa motor zohrieva mimoriadne rýchlo. Už po dvoch kilometroch od štartu (+ štartovacia sekvencia cca 30 sekúnd na odškrabanie čelného skla) začína výrazne stúpať teplota chladiacej kvapaliny a do kabíny sa dostáva teplý vzduch. Nábeh vyhrievania sedadiel je pomalší ako v najmodernejších osobných autách Mercedesu, ale aj to kožené sedadlo je v krátkom slede po naštartovaní príjemne teplé.

Zdroj: Ján Hargaš

Pružnosť motora je na osobnú dodávku naozaj nevšedná a plne postačuje aj na prudšie predbiehanie. I keď nie je pre konkurentov ťažké dosiahnuť obdobné zrýchlenie v šprintoch do cca 80 km/h, nad 100 km/h už vplyvom vysokej stavby strácajú dych a vyslovene sa len trápia. Tu to neplatí a auto je ešte odhodlanejšie ako 250d aj vo vysokých rýchlostiach. Zo 60 na 100 km/h zrýchli v priemere za 7,14 sekundy. Z 80 na 120 km/h to bolo priemerne za 8,10 sekundy.

Jazdne auto poteší prítomnosťou pohonu všetkých kolies, ktorý uprednostňuje zadnú nápravu (V je zadokolka). Výrazným náklonom pri prudšom manévrovaní to síce nezabráni, ale auto sa správa predvídateľne a do zákruty s ním možno vnikať s vyšším odhodlaním. Podvozok mi príde výrazne komfortnejší a tichší ako pri starších testoch auta. Naposledy som mal síce verziu Marco Polo, ktorá bola pochopiteľne tvrdšia a pritom viac uvŕzganá (veľká diera v streche plus hmotnosť kuchyne, postelí...), no posádka takejto verzie určite ocení adaptívne tlmiče. Obzvlášť tí vzadu sediaci.

Zdroj: Ján Hargaš

Na záver ešte spomeniem prítomnosť svetiel MultiBeam LED. Pri tomto type auta sú výrazným zlepšením svetelného výkonu, navyše neosvetľujú okolitých účastníkov premávky. Neprídu mi až tak rafinované ako v Triede S, no svoju prácu odvádzajú dobre. Stretávacie svetlá majú adekvátny výkon, dobre osvetľujú obe krajnice. Diaľkové matrix svetlá sú veľkým benefitom.

Zdroj: Ján Hargaš

Mercedes Triedy V je po facelifte viac Mercedes ako predtým. Takto výkonný motor s touto prevodovkou mal mať už dávno. Chápem, že vďaka hierarchii dostáva Trieda V najnovšie technológie ako jedna z posledných, no ich prítomnosť výrazne zlepšuje celkový dojem z vozidla. Prezidentské sedadlá nie sú pre rodinu vhodné. Sú skôr pre luxusné taxislužby a prevoz VIP. Aj bez nich je auto mimoriadne dobre vybavené. Navyše je bez nich o 8-tisíc lacnejšie. V vo verzii L je zlatou strednou cestou, no s motorom 300d auto vyhovie aj vodičom s ťažšou nohou. 8 z 10 bodov.

Video nájdete aj na mojom kanáli na youtube.com. 

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Mercedes V300 AVG/L
Počet valcov/ventilov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1 950
Prevodovka: 9-stupňová automatická
Poháňaná náprava zadná+predná
Výkon (kW/ot.): 176/3800
Krútiaci moment (Nm/ot.): 500/1600-2400
Maximálna rýchlosť (km/h): 214
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,6
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 6,5-6,8
Dĺžka/šírka/výška (mm): 5140/1928/1890
Rázvor náprav (mm): 3200
Objem batožinového priestoru 8 miest max 1030
Objem palivovej nádrže (l): 70l
Pohotovostná hmotnosť (kg): 2145
Maximálna hmotnosť (kg):  3200
Hmotnosť prívesu (kg): 2500
Rozmer pneumatík: 245/45 R19
   
Základná cena modelu L s motorom V300d  od 58 707 €
Cena testovaného modelu 101 835 €
 

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku