2022-08-15 11:30:00
Toyota, zásoby, lítium, batérie
Ilustračné foto
Zdroj: Toyota

CATL postaví závod na batérie neďaleko našich hraníc. Za 7,4 miliardy eur

Celosvetový výrobca batérií postaví nový závod pár kilometrov od našich hraníc.

Čínsky výrobca batérií, ktorý svoje riešenia dodáva pre Teslu, Mercedes, či BMW postaví svoj druhý závod na výrobu batérií pre elektromobily v Debrecíne.

Spoločnosť Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) 12. augusta 2022 oficiálne oznámila, že investuje 7,34 miliardy eur do výstavby závodu na výrobu batérií s kapacitou 100 GWh vo východomaďarskom Debrecíne, ktorý je zároveň jej druhým závodom na výrobu batérií v Európe po nemeckom závode.

Ak to schváli zhromaždenie akcionárov, výstavba prvých výrobných zariadení sa začne v priebehu tohto roka. Projekt sa rozprestiera na ploche 221 hektárov v južnom priemyselnom parku v Debrecíne a bude dodávať články aj moduly európskym výrobcom automobilov.

Debrecín sa nachádza v srdci Európy a vďaka blízkosti niektorých automobilových závodov svojich zákazníkov, ako sú Mercedes-Benz, BMW, Stellantis a Volkswagen, závod v Debrecíne umožní spoločnosti CATL lepšie sa vyrovnať s požiadavkami na batérie na európskom trhu, zlepšiť rozvoj svojej globálnej výrobnej siete a pomôcť urýchliť e-mobilitu a energetickú transformáciu v Európe.

V rámci svojho záväzku znižovať uhlíkovú stopu pri výrobe batérií bude spoločnosť CATL využívať elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov a zvažuje rozvoj solárnej energie spolu s miestnymi partnermi v krajine.

S cieľom vybudovať udržateľný a obehový hodnotový reťazec batérií spoločnosť CATL tiež skúma možnosť spojiť sily s miestnymi partnermi s cieľom zriadiť zariadenia na výrobu batériových materiálov v Európe.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, CATL

Komentáre k článku


Stream naživo