2022-03-16 01:00:00
Vodíkový autobus od Mobility
Vodíkový autobus od Mobility & Innovation Production
Zdroj: Mobility & Innovation Production

Slovenský startup predstavil prvý mestský vodíkový autobus

Technologický startup Mobility & Innovation Production predstavil prvý mestský autobus na vodíkový pohon.

Slovenský technologický startup Mobility & Innovation Production (MIP), s. r. o., predstavil v utorok prvý nízkopodlažný mestský autobus na vodíkový pohon. Ten je plne homologizovaný na predaj v krajinách EÚ.

Autobus má dojazd 400 kilometrov (km), nízku spotrebu vodíka a využíva ultraľahkú kompozitnú konštrukciu karosérie. Spoločnosť plánuje sériovo vyrábať 250 kusov autobusov do roku 2025.

Využitím vysoko efektívneho palivového článku a uloženia vodíkových nádrží v motorovom priestore prejde autobus 400 km na jedno tankovanie pri spotrebe vodíka 3,2 kg/100 km. Autobus je osem metrov dlhý, 2,5 metra široký a odvezie 68 cestujúcich, čo je možné vďaka unikátnej ultraľahkej kompozitnej konštrukcii karosérie.

Vodíková verzia mestského autobusu je výsledkom spolupráce s renomovanými technologickými partnermi z piatich krajín.  MIP plánuje vyrobiť v tomto roku 40 kusov elektrickej a vodíkovej verzie mestského autobusu. Cieľom spoločnosti je v krátkom čase spustiť plnohodnotnú výrobu s plánom v roku 2023 vyrobiť 100 kusov a postupne zvýšiť výrobu na 250 kusov do roku 2025.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo