2019-10-18 02:35:00
Nové záchytné parkovisko v
Nové záchytné parkovisko v Malackách Ilustračné foto
Zdroj: FB Juraj Říha

V Ivanke pri Dunaji vznikne záchytné parkovisko, hotové má byť o pol roka

Pri železničnej zastávke v Ivanke pri Dunaji vznikne záchytné parkovisko.

Obyvateľom by malo slúžiť už o pol roka. Stavbu vo štvrtok slávnostne otvoril minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Juraj Tkáč a námestník riaditeľa divízie 8 v spoločnosti Metrostav Igor Sedláček.

"Cieľ projektu je jasný: zvýšenie prepravy cestujúcej verejnosti prostredníctvom železničnej dopravy a odľahčenie cestnej siete do Bratislavy," poznamenal Tkáč s tým, že ŽSR sú pripravené rokovať s ďalšími samosprávami o podobných projektoch typu 'park and ride'.

Parkovisko pri železničnej zastávke v Ivanke pri Dunaji bude pozostávať z dvoch samostatných parkovacích plôch po ľavej a pravej strane Nádražnej ulice. Ich poloha je navrhovaná v bezprostrednej blízkosti nástupiska pri koľaji číslo dva tak, aby pešia dostupnosť k nástupisku bola čo najkratšia.
Ako priblížil hovorca ŽSR Michal Lukáč, celková kapacita parkoviska je 158 miest pre automobily a 80 miest pre bicykle. Parkovisko bude oplotené, spevnené, pripravené pre zariadenia na kontrolu vstupu, bude vybavené informačným systémom o odchode vlakov, informáciami o aktuálnom stave dopravy v cieľovom bode cesty (Bratislava), osvetlené a vybavené kamerami.

"Obyvatelia Ivanky pri Dunaji vítajú, že ŽSR začínajú budovať záchytné parkovisko, ktoré umožní väčšiemu počtu ľudí nielen z našej obce, ale napríklad aj zo Zálesia bezpečne zaparkovať svoje vozidlo, ale i bicykel a využiť vlakové spojenie do Bratislavy," zdôraznil zástupca starostu obce Vladimír Letenay.

Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Metrostav, ktorá bola vybraná vo verejnej súťaži v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Celková cena diela je 1,7 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). "Aj napriek tomu, že zima pre nás stavbárov nie je úplne obľúbené ročné obdobie, urobíme všetko pre to, aby sme pri zachovaní nevyhnutných technologických postupov realizovali dielo včas a splnili tak zmluvné záväzky," skonštatoval Sedláček z Metrostavu.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo