2017-02-11 15:15:00
Pohľad do motora
Pohľad do motora
Zdroj: Petri Ranki

VIDEO: Pozrite sa, ako to vyzerá vo valci počas behu motora

Chceli ste už aj vy niekedy nakuknúť do skutočného motora, keď beží?

Nechajme bokom počítačové animácie, ktoré síce dokážu veľa vysvetliť, ale neukážu skutočnú realitu. My vám ju ukážeme – a verte, že dokáže vyraziť dych.

O tom, ako funguje motor, máme predstavu. Hlavne ten štvortaktný. Učí sa to zatiaľ ešte stále v autoškole. Takže vieme, že motor pracuje v štyroch fázach(taktoch) - nasávanie - kompresia – expanzia – a výfuk. Lenže čo s dvojtaktom? Na ten je už často väčšina krátka.

Dvojtaktné motory sa totiž dnes už v bežných autách nenachádzajú, lebo nedokážu splniť prísne emisné normy. Napriek tomu tieto motory žijú svoj život veselo ďalej v iných zariadeniach, pre ktoré zabezpečujú pohon - v motorových pílach a krovinorezoch, poháňajú tiež veľa malých motocyklov, kde sa uplatní ich schopnosť produkovať vysoký výkon z malého objemu.

Navyše sú aj konštrukčne veľmi jednoduché. Zabudnite preto na také veci, ako je priame vstrekovanie, alebo variabilné časovanie ventilov. Dvojtakt nemá žiadne ventily, žiadne zložitosti. V hlave valcov je len jedna diera na zapaľovaciu sviečku. To je všetko, čo musí hlava mať. Zvyšok uzatvára spaľovaciu komoru. Motorka na videu tak dostala hlavu z plexiskla, aby bolo vidno do vnútra spaľovacieho priestoru.

Zdroj: Petri Ranki
Zdroj: Petri Ranki

Takýto pohľad je niečo podobné ako pohľad kamerou zvnútra motora, no tentoraz sa deje snímali štandardnou kamerou a zvonka. Vidno tak viac, ako to funguje. V motore sa všetko odohráva veľmi rýchlo už na voľnobeh. Takže pri zvýšených otáčkach je to super rýchle.

Dobre vidno jednotlivé zážihy paliva a rýchlo prídete na to, že plexisklo nie je práve tým najlepším materiálom na hlavu valcov. Prečo? Nuž hlavne preto, tlak v spaľovacej komore postupne vytlačí sviečku z hlavy von aj cez závit...

Jozef Vydra
ZDROJ: jalopnik, Petri Ranki

Komentáre k článku


Stream naživo