2017-02-04 07:25:00
Spojka naživo
Spojka naživo

VIDEO: Výnimočná možnosť vidieť, ako pracuje ozajstná spojka

Vidieť veci na vlastné oči je to najlepšie riešenie. Treba sa len dostať technike „pod kožu“.

Načo je to dobré? Aby sme vedeli, ako veci pracujú. Možno aj vás zaujíma, ako je to usporiadané v motore, spojke, či prevodovke. Ako funguje spojka, sa zvyčajne môžeme pozrieť len na animácii. Vidieť ju pri práci v skutočnom aute sa len tak nepošťastí. Tentoraz ju však v akcii vidieť môžete: netreba už žiadne predstavy - takto pracuje ozajstná spojka.

Nemusíte byť až tak technicky zdatní, aby ste mali predstavu o tom, ako funguje spojka v aute s manuálnou prevodovkou. Možno si to pamätáte ešte z autoškoly, keď vám vysvetľovali princíp - po zošliapnutí spojkového pedálu sa pritisne ložisko na pružiny prítlačného taniera, čím uvoľní jeho tlak na spojku.

Vtedy sa stratí trenie voči zotrvačníku a prítlačnému tanieru. Výsledkom je, že sa zotrvačník ako výstup z motora, a vstupný hriadeľ prevodovky môžu otáčať inou rýchlosťou. Účel je jasný - aby sa dali preraďovať rýchlosti v prevodovke a vy ste sa mohli s autom plynulo rozbehnúť.


 

Nákresy a animácie, ktoré toto všetko ukazujú, sa dajú nájsť veľmi ľahko. Jednu animáciu si môžete pre lepšiu predstavu pozrieť aj na tomto videu:

 

Vidieť v činnosti niečo podobné v reáli je ale takmer nemožné. Spojka je totiž umiestnená v nepriehľadnom obale a pracuje bez výnimočnej snahy o pozornosť okolia. V tomto prípade však pre názornosť museli do obalu prevodovky vyrezať otvor, aby sa dalo pozerať na fungovanie spojky. Len tak môžete vidieť, ako funguje ozajstná spojka v ozajstnom aute. Pri stojacom aj bežiacom motore.

Je to konkrétne prevodovka ZF310 vo vozidle BMW 325is z roku 1998. Je dosť zaujímavé, že sa objavujú výnimočne veľké vibrácie prítlačnej páky. O nich si nie sme istí, či sú bežným štandardom, alebo chybou, pre ktorú vlastne robili otvor do prevodovky, aby zistili dôvod vibrácií...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo