2015-01-04 04:20:00
Porsche 911 - výroba
Porsche 911 - výroba motora
Zdroj: Porsche AG

VIDEO: Ako sa montuje sen mnohých motoristov – motor Porsche 911

Aké to je, nahliadnuť do zákulisia výroby modelu, ktorý neparkuje v každej garáži?

Vlastne na tom nie je takmer nič zvláštne – teda okrem toho, že má motor exkluzívne logo. V tom momente sa všetko dostáva do sféry lákavého pozerania na montáž klasickej techniky. Automobilka uvoľnila video, na ktorom ukazuje, ako sa montujú ploché šesťvalcové motory pre ikonický model značky – Porsche 911 na výrobnej linke motorárne v Zuffenhausene.

Pritom čiastočne ručná a čiastočne strojová výroba motora svojím spôsobom naozaj nie je vôbec novátorská. Ak by ste sa dostali na exkurziu do ktorejkoľvek motorárne, videli by ste niečo veľmi podobné, ak nie to isté. S tým rozdielom, že dnes tak „populárne a obľúbené“ trojvalcové motory sú polovicou tohto šesťvalca. Navyše plochého, takže pravdou je, že to sa už dnes tak často nevidí...

V súčasnosti Porsche vyrába niekoľko motorov pre model 911. Vedľa štandardného šesťvalca s objemom 3,4 litra s výkonom 257 kW a maximálnym krútiacim momentom 390 Nm pre model Carrera je to samozrejme aj objemnejší motor 3,8 litra, ktorý má výkon 294 kW a krútiaci moment 440 Nm pre model Carrera S. Z toho vychádza aj motor pre GT3 a tiež preplňované verzie pre Turbo a Turbo S.

V minulom roku síce automobilka Porsche utŕžila peknú hanbu s motorom pre 911 GT3, ale už je vraj všetko vyriešené. Navyše práve Porsche 911 patrí historicky k najspoľahlivejším autám na svete. Nuž, asi sa oplatí mať (aspoň) jedno zaparkované v garáži. Ak nemáte, aspoň sa pokochajte tým, ako sa stavia časť motoristického sna.

Jozef Vydra
ZDROJ: Porsche AGj

Komentáre k článku


Stream naživo