2012-12-15 15:20:04
Neskutočné: pretekár bez rúk
Viete si predstaviť, ako by ste šoférovali bez rúk?

Neskutočné: pretekár bez rúk

Robert Kubica sa po svojej nehode do formuly jeden už asi nevráti. Ale existuje ďalší Poliak, ktorý ho predstihol: nemá ruky a predsa jazdí rallyecros!

Bartosz Ostalowski je 26 ročný mladý muž. Pri nešťastnej nehode na svojom novom motocykli Honda v lete 2006 sa pravdepodobne zľakol vozidla vychádzajúceho z vedľajšej cesty, stratil kontrolu nad motorkou a prevrátil sa. Spadol tak nešťastne, že sa dostal medzi konštrukciu mosta ponad potok, kde mu odtrhlo obe ruky. Ľavú stratil úplne a z pravej zostal malý kýpeť. Ani to mu však nezabránilo realizovať svoje sny z detstva – stať sa automobilovým pretekárom. Podarilo sa a už v novembri 2010 získal licenciu pretekára. Učil sa driftovať, čo iste nie je jednoduché ani s oboma zdravými rukami. So svojím osudom sa vďaka rodine vysporiadal veľmi dobre. Ako sám hovorí, šoférovanie zbožňuje a preto si chcel splniť svoje sny. Podarilo sa! No kto by povedal, že dokáže s takýmto handicapom jazdiť bokom na svojom Nissane Skyline R34?

 Aby toho nebolo dosť, Bartek jazdí aj poľský šampionát Rally Raceway Cross a Poľský pohár v rallyecrosse. Hotové šialenstvo keď si uvedomíme, že je to jazda na rozbitom teréne, v skupine ďalších jazdcov, ktorí sa kontaktom medzi autami nebránia. A to všetko bez rúk! Nuž teda naozaj klpobúk dole pred jeho umením. Pravou nohou ovláda pedály, ľavou krúti volantom. Automatickú sekvenčnú prevodovku ovláda pravým ramenom.

Sťažujete sa, že sa niečo nedá, niečo nejde? V tomto prípade to mladý muž s hendikepom všetkým ukázal, že keď sa chce, tak sa dá.

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, konektia.pl, amun.com.pl

Komentáre k článku


Stream naživo