2013-07-11 07:00:00
Praga R1 v Goodwood
Praga R1 sa predstaví na Goodwood Fest of Speed v dvoch exemplároch.
Zdroj: Praga Cars

Náš zástupca na Goodwood Festival of Speed 2013 je Praga R1

Mali ste namierené na Festival rýchlosti v Goodwoode? Už je vypredané! Dvadsaťročné výročie podujatia zaujalo.

Že sa bude na čo pozerať, je jasné. Presakujúce informácie, čo sa objaví na jednom z najväčších sviatkov motorizmu v panstve West Sussex na pozemku lorda Marcha v Goodwood Housev, okorenila dobrá správa aj zo Slovenska. Aj naše farby tam bude obhajovať pretekársky špeciál Praga R1.

V stánku č. 21 sa predstaví celému svetu horúca novinka, typ R1. Na slávnosti motoršportu a automobilizmu sa objavia hneď dva kusy ultraľahkého okruhového špeciálu v modrej a bielej farbe. Okrem toho odborná verejnosť, novinári a fanúšikovia motorizmu budú môcť na akcii vidieť aj starší okruhový model určený pre vytrvalostné preteky Praga R4S LM.

Športový vyslanec do kolísky motošportu

Česko-slovenský ultraľahký okruhový špeciál má bez náplní len 592 kg. Monokok R1 vyrobený z uhlíkových vlákien je spevnený voštinovou štruktúrou s hliníkovými výstužami. Vo Veľkej Británii úspešne a s veľkou rezervou absolvoval bariérové skúšky podľa štandardov FIA pre triedu CN. Medzi ultralightami tak ponúka Praga R1 pre pilota nadštandardnú mieru pasívnej bezpečnosti.

Zdroj: Praga Cars
Zdroj: Praga Cars

Praga R1 je výnimočná nielen skutočne pekným dizajnom, ale aj svojou aerodynamickou účinnosťou. Pri rýchlosti okolo 240 km/h aerodynamický prítlak zdvojnásobí hmotnosť tohto útleho a ľahkého auta. Práve vďaka tomu dokáže R1 jazdiť v zákrutách mimoriadne rýchlo a efektívne. Vďaka tomu už základný model s dvojlitrovým atmosférickým motorom s výkonom 155 kW (210 k) a 220 Nm dosahuje na okruhoch časy porovnateľné s podstatne výkonnejšími pretekárskymi autami. Napríklad na okruhu SlovakiaRing zajazdí Praga R1 jedno kolo pod 2:07 min. To sa dá porovnávať s najlepšími výkonmi špeciálov kategórie FIA GT3. Na rozdiel od nich však toto nové pretekárske náradie stojí menej ako tretinu a má viac než trojnásobnú životnosť hnacieho agregátu.

Praga je iná, ako veľké, ťažké, výkonné a drahé špeciály

Praga R1 prináša do profesionálneho i hobby motoršportu novú filozofiu. Ľahkosť a aerodynamickú účinnosť kombinuje s cenovou dostupnosťou, veľkou trvácnosťou a spoľahlivosťou. Jazda na nej je aj pre skúsených pilotov skutočnou radosťou, kde aerodynamická účinnosť prináša navyše milé prekvapenie pre všetkých.

Nuž a toto horúce želiezko sa predstavuje na Goodwood Festival of Speed 2013, ktorý sa začína dnes a vyvrcholí v nedeľu 14. júla.

Jozef Vydra
ZDROJ: Praga Cars, pragaracing.eu

Komentáre k článku


Stream naživo