2013-06-05 05:05:05
Servis auta pred dovolenkou
Servis auta pred dovolenkou je dôležitý pre jej úspešný priebeh a návrat.
Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars

Chystáte sa na dovolenku? Pripravte si na ňu aj vaše auto

Hoci v posledných dňoch to tak za oknami nevyzerá, v kalendári sa dni neúprosne ženú v ústrety letným dovolenkám.

Snažia sa nám ukázať, že zaslúžený letný oddych je už veru predo dvermi. Myslíte už aj vy na dovolenku? Je veľmi príjemné, dostať sa do miesta určenia bez problémov. Urobte niečo pre to.

Je upokojujúce, keď vás váš rodinný „miláčik“ odbremení od balenia. Zoberie vám všetku potrebnú i „menej využiteľnú“ batožinu. Nefrfle, neodvráva a bez akýchkoľvek požiadaviek splní všetky úlohy, ktoré si v danej chvíli vymyslíte. Vizuálne ho pohladíte, pohodlne sa usadíte, do rúk pevne chytíte jeho „opraty“ započúvate sa do jedinečného barytónu motora a necháte sa unášať jeho silou, rýchlosťou, výnimočnosťou a hlavne bezpečnosťou do krajín, ktoré s ním chcete navštíviť. Je to krásny pocit mať pri sebe niekoho, na koho sa môžete spoľahnúť v každom čase. Takto si to predstavujeme všetci či nie..?

Ako to už v živote chodí i naše úžasné auto môže mať svoje temné chvíľky vzdoru. Najmä keď to od neho vôbec nečakáme. Taký je život. Určite nechcete aby taká situácia nastala. Môže sa to stať, náš „miláčik“ je zo sveta plného rôznych konštrukčných materiálov, skrutiek, preňho dôležitých tekutín, plastov, gumy, skla aj kože.  Aj napriek tomu, alebo práve preto si vyžaduje našu pozornosť a starostlivosť. V prvom rade ho odmeňujte darčekmi, ktoré ho potešia a na ktoré má aj nárok. Majú jednoduché meno na šesť písmen: SERVIS.

Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars

Aj nové auto potrebuje kontrolu

Ak máte auto, ktoré má menej ako rok a ešte nebolo v servise, neznamená to, že musí byť úplne bezchybné. Oplatí sa navštíviť servis hlavne pred dlhšími cestami, ako už spomínané dovolenky sú. To už ani nehovoríme o ich starších kolegoch. Nesmieme zabúdať  na bezpečnosť našej posádky. V tom slove sa skrýva neskutočné množstvo malých  komponentov, ktoré vcelku vytvárajú aktívnu bezpečnosť. Patrí sem napr. celý brzdový systém, správne nastavenia a funkčnosť brzdových komponentov, napríklad brzdových platničiek, brzdových kotúčov a bubnov, hadičiek, brzdovej kvapaliny. Platí, že čo raz akokoľvek rozbehnete, musíte zastaviť. Bez fungujúcich bŕzd to nejde. 

Vidieť a byť videný

Dobrá viditeľnosť je pokračovaním bezpečnosti celej posádky. Ten známy slogan hovorí za všetko. Ide hlavne o daždivé dni, čo v poslednom čase nielen na území Slovenka je dosť pravidelná téma a zároveň veľký problém. Správna funkčnosť a spoľahlivosť stieračov je pre vodiča v takýchto situáciách na nezaplatenie.  K tomu nezabudnite ani na správne nastavené svetlá s čo najlepšou svietivosťou.

Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars
Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars

Klimatizácia má v lete chladiť

K tomu musí byť v dobrej kondícii. Neodmysliteľnou súčasťou bezpečnosti a kontroly by teda mal byť stav klimatizácia a jej vyčistenie, výmena a doplnenie chladiva v klimatizačnom okruhu, dezinfekcia prieduchovej sústavy, výmena interiérového filtra. Nie je nič horšie ako nefunkčná klimatizácia, ktorá v „príjemnom letnom dni“ urobí z interiéru namiesto príjemného miesta na cestovanie skôr rozpálenú saunu. Myslite aj na takéto pohodlie, ovplyvňuje bezpečnosť a pohodu cestovania.

Skontrolujte si pneumatiky

Nejde len o správne nahustenie a kontrolu hĺbky dezénu, ale tiež dôležitá je podrobná vizuálna kontrola stavu pneumatík. Ak ste chytili nejakú jamu, či výtlk, môže sa objaviť bublina, ktorá znamená poškodenie kordovej vrstvy. To zvyčajne vedie k postupnej deštrukcii pneumatiky. Je rozdiel, či vám „kľakne“ v dosahu domova pri bežných rýchlostiach, alebo stovky kilometrov ďaleko pri diaľničnom tempe plne naloženého auta.

Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars
Zdroj: Matej Schneider, Inter Cars

Pár dôležitých drobností

V každom prípade trvajte na skontrolovaní riadenia, tlmičov, po tejto zime plnej výtkov a jám radšej aj geometrie. Nezabudnite na kontrolu stavu batérie a jej správneho dobíjania. A skontrolujte si aj povinnú výbavu, použiteľnosť lekárničky ale napríklad aj tesnosť palivovej sústavy... Toto všetko sú dôležité časti, ktoré je potrebné kontrolovať veru nielen pred dovolenkou ale aj pri bežných prehliadkach a samozrejme poškodené časti a dielce opraviť alebo vymeniť.

Zabezpečte sa vopred

Nič nedokáže pokaziť náladu aj vzťahy v rodine viac, ako nevydarená dovolenka. Pre úplnú pohodu Vašej posádky a pokoja v rodine teda nezabudnite na pár dôležitých vecí:  pred dovolenkou dať skontrolovať auto, napríklad do prevádzok Q-Service. Prípadne sa tam opýtajte na Garanciu mobility na Vašej dovolenke. Je to jednoduché a hlavne časovo a finančne nenáročné. A okrem toho nezabudnite na potrebné poistenia.

Ak chcete mať naozaj pokoj v duši, zabezpečte si ešte inú, lepšiu a v praxi overenú, fungujúcu asistenčnú službu nielen pre prípad poruchy, nehody, alebo inej nepríjemnosti na cestách. Spoliehať sa totiž, že máte asistenčné služby v rámci balíka po kúpe nového auta, alebo vďaka uzavretému povinnému, či havarijnému poisteniu, môže viesť k zaujímavým stavom zúfalstva z prázdnej platobnej karty za služby, ktoré musíte platiť...

Užite si leto, dovolenku. Želáme vám veľa krásnych a pohodových kilometrov plných radosti a oddychu na cestách.

Autor: Matej Schneider, Q-service


ZDROJ: Inter Cars

Komentáre k článku


Stream naživo