2013-04-03 11:50:00
Ovládate dopravné predpisy? Pomôže
Prebiehať, podľa zákona správne predchádzať je na zakázaných miestach nielen proti zákonu, ale neraz ide o život.
Zdroj: Ján Bazovský

Ovládate dopravné predpisy? Pomôže vám Ján Bazovský

Odvtedy, ako ste skončili autoškolu, možno uplynulo už pár rokov, možno len pár dní. Poznáte však predpisy?

Viete naozaj presne, ako jazdiť bez porušovania zákona? Na cestách sa stretávame denne s potvrdením, že buď nevieme, alebo nechceme vedieť. A neraz je to, žiaľ, aj zo strany polície, ako sa dozviete z článku na stránke topky.sk. Dopravný analytik Ján Bazovský vám pomôže a poradí, ako správne čítať dopravné značky, vysvetlí znenie paragrafov a objasní nie vždy celkom jasné ustanovenia v nich.

Predchádzanie a dopravné značky

Predchádzanie je v Zákone č. 8/2009 o cestnej premávke upravené nasledovne:

        § 15
Predchádzanie

Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.

Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy, pričom nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním.

Vodič nesmie pri predchádzaní ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla.

      (4) Vodič predchádzaného vozidla nesmie zvyšovať rýchlosť jazdy ani inak brániť predchádzaniu.

Vysvetlenie:

Vzhľadom na štruktúru cestnej siete a organizáciu dopravy je v určitých úsekoch ciest a v dopravných situáciách vyplývajúcich z premávky predchádzanie zakázané. Podmienky, za ktorých vodič nesmie predchádzať sú uvedené v odstavci č. 5 tohto paragrafu. Okrem nich je však vodič ako účastník cestnej premávky povinný podľa §-u 3, ods. 2, písm. b) poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky, alebo dopravného zariadenia a nesmie predchádzať ani na miestach, na ktorých je to zakázané dopravnými značkami B 29a a pre nákladné vozidlá B 30a. Koniec týchto zákazov vyznačujú dopravné značky B 29b a B 30b.

Zdroj: Ján Bazovský
Zdroj: Ján Bazovský

Predchádzanie je tiež zakázané na úsekoch vyznačených vodorovnými dopravnými značkami V 1a a V 1b. Ich význam a použitie sú vo vyhláške MV SR č. 9/2009 definované nasledovne:

Značka Pozdĺžna súvislá čiara (č. V 1a) sa používa na oddelenie jazdných pruhov s protismernou premávkou a na oddelenie radiacich pruhov pred križovatkou. Vodič musí ísť vpravo od tejto značky. Značku je zakázané prechádzať alebo nákladom presahovať, ak to nie je potrebné na obchádzanie alebo odbočovanie na miesto mimo cesty alebo na vchádzanie z miesta mimo cesty na cestu.

Značka Dvojitá pozdĺžna súvislá čiara (č. V 1b) sa používa na oddelenie protismernej premávky dvomi alebo viacerými jazdnými pruhmi. Značku je zakázané prechádzať alebo nákladom presahovať, ak to nie je potrebné na obchádzanie.

Zdroj: Ján Bazovský
Zdroj: Ján Bazovský

Cez pozdĺžnu súvislú čiaru nesmie vodič prechádzať do protismerného jazdného pruhu a tým pádom ani predchádzať vozidlá idúce pred ním. Pokiaľ si zachová dostatočný bočný odstup smie v jazdnom pruhu predchádzať jednostopé motorové vozidlá.

Poznámka na záver:

Zvislé dopravné značky B 29a, B 30a sa používajú buď jednotlivo alebo súčasne s vodorovnými dopravnými značkami V 1a, V 1b a to aj na miestach, na ktorých má síce vodič rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie ale vzhľadom na spôsob premávky a iné okolnosti súvisiace s ňou by mohlo dôjsť k ohrozeniu jej ostatných účastníkov. Dĺžka pozdĺžnych súvislých čiar závisí od veľkosti polomeru zakrivenia vozovky alebo jej stúpania a zároveň zohľadňuje aj možnosť bezpečne predchádzať pomalšie idúce vozidlá ešte pred zákrutou alebo kopcom. Pokiaľ vplyvom poveternostných podmienok nie sú vodorovné dopravné značky viditeľné pri predchádzaní je vodič povinný dodržiavať ustanovenia §-u 15, ods. 5. Za predchádzanie na mieste, kde je to zakázané hrozí pokuta 100 €, v prípade obmedzenia alebo ohrozenia iného účastníka premávky 150 € a pri spôsobení dopravnej nehody v správnom konaní pokuta do 800 € a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až na 3 roky.

No a tu sú už najčastejšie priestupky vodičov, ako ich zachytila kamera Jána Bazovského. Čo presne porušili jednotliví vodiči a koľko za to od vás zinkasujú policajti?

Porušenie zákazu vyplývajúceho z vodorovnej dopravnej značky V1a. Pokuta 100 €

 

Porušenie zákazu vyplývajúceho z vodorovnej dopravnej značky V1a a ohrozenie iného účastníka premávky. Pokuta 150 €

 

Porušenie zákazu vyplývajúceho z vodorovnej dopravnej značky V1a. Pokuta 100 €

 

Opakované porušenie zákazu vyplývajúceho zo zvislej dopravnej značky B29a, z vodorovnej dopravnej značky V1a, V1b a ohrozenie iného účastníka cestnej premávky. Pokuta od 150 €

 

No a na záver je tu opakované porušenie zákazu vyplývajúceho zo zvislej dopravnej značky B29a a z vodorovnej dopravnej značky V1a, V1b. Pokuta od 150 €

 

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo