2013-02-18 06:00:00
Neuveriteľné: ženy sú vraj
Ženy sú vraj už lepšími majsterkami volantu pri parkovaní, hm, žeby naozaj?
Zdroj: profimedia.sk

Neuveriteľné: ženy sú vraj lepšie vodičky ako muži, tvrdia odborníci.

Utrpí po tejto správe mužské ego? Ženy sa totiž snažia vyrovnať mužom takmer vo všetkom. Zväčša sa im to aj darí.

Sú približne rovnako úspešné vo väčšine povolaní a teraz príde ešte aj toto! Je to úder pre väčšinu mužov. Doteraz sa tradovalo, že ženy sú za volantom nervózne a roztržité, robia zbytočné zmätky a nevedia parkovať. Tieto ale aj ďalšie predsudky však pochovala štúdia, ktorú citovali britské denníky Telegraph a Mirror. Je to teda koniec veľkého mýtu? Nepodliehajte panike páni, fakt nie je! Za tú prvú informáciu totiž patrí ešte dodatok, ktorý celú situáciu mení:

Ženy sú lepšie (vodičky) pri parkovaní. Ešteže tak. Je to teda dobrá správa, aspoň pre mužov. Niektorí by totiž veľmi ťažko znášali, keby to malo platiť generálne. Už vidím, ako sa začínajú podaktoré diskusie: „Muži, zle je! Predbehli nás ženy...“ V tomto prípade ale nemožno zovšeobecňovať a výsledky jednej štúdie z britských ostrovov sa predsa nemôžu vydávať za jediné hodnoverné svedectvo. Ale aj iné výsledky hovoria jednoznačne!

Pod dohľadom kamier

Nejde len o „takú nejakú“ interpretáciu. Seriózny výskum z Veľkej Británie tvrdí, že ženy vraj majú väčšiu predstavivosť a lepší cit pri manévrovaní, ako muži za volantom. Vedci na to išli naozaj vedecky a svoje výsledky dokladajú údajmi, ktoré získali prostredníctvom parkovacej spoločnosti NCP na zhruba 700 parkoviskách po celej Veľkej Británie štúdiom vyše 2500 vodičov pomocou kamier v priebehu jedného mesiaca. Zistili pritom, že ženám síce trvá parkovanie v priemere o 5 sekúnd dlhšie (21 sekúnd oproti 16 u mužov), ale omnoho častejšie doviedli svoje vozidlo do stredu parkovacieho miesta. Presnejšie to bolo 52 % u žien oproti 25 % u mužov.

Zdroj: dailyweeklynews.com
Zdroj: srandicky.cz

Lepšie boli na tom aj pri hľadaní parkovacieho miesta a dokonca aj keď mali zacúvať na parkovacie miesto! V tomto bolo ich skóre 39 % oproti 28 % u mužov. No teda! Kto by to bol predpokladal? Zaujímavé je, že muži mali navrch iba v prípade parkovania „dopredu“. Muži neprepadli iba v tejto štúdii, ale nevyznamenali sa ani v iných výskumoch. Napríklad jeden z nich (z roku 2008 spoločnosti Quality Planing, ktorá pôsobí v oblasti poisťovníctva) tvrdí, že muži jazdia skoro triapolkrát agresívnejšie a trikrát častejšie pod vplyvom alkoholu.

(Iba?) Švajčiari to vidia inak

Jediná štúdia, ktorá stojí na strane mužov pochádza zo Švajčiarska a jej autori zistili zaujímavý fakt. Napriek tomu, že ženy najazdia o 40 % menej kilometrov, je pravdepodobnosť, že spôsobia nehodu vyššia o 25 %, pričom najviac ich je medzi siedmou a ôsmou ráno. Ako autori (asi správne) predpokladajú, je to dôsledok menších vodičských schopností a stresu pri ceste s deťmi do školy a potom do práce. Ženy sú podľa iného výskumu z University of New South Wales schopnejšie a ohľaduplnejšie, muži naopak umierajú za volantom jedenapolkrát častejšie. Viac totiž riskujú a nedokážu odhadnúť svoje schopnosti. Jazdia rýchlejšie a agresívnejšie, havarujú častejšie a ich nehody sa končia tragickejšie ako v prípade nehôd žien.

Zdroj: am.ab.ca
Zdroj: consoleandhollawell.com

V novembri 2012 sa objavili výsledky prieskumu spoločnosti Carrentals UK, ktoré ukázali, že 75 % nehôd v Británii spôsobili muži. Objavila sa aj kritika, ktorá tvrdila, že je to dôvod faktu, že muži jazdia viac. Nemusí to byť ale hlavný dôvod. Výsledky amerického prieskumu z výskumného dopravného inštitútu michiganskej univerzity poukázali na to, že podiel žien za volantom sa zvyšuje. Ešte pred 50 rokmi tvorili vodiči až 76 %, zvyšok, teda 24 % tvorili ženy. V súčasnosti sa sily vyrovnávajú a žien je 41 %, mužov 59 %. Po prvý raz v histórii má pritom  (v USA) viac žien ako mužov vodičský preukaz, ako ukázali štatistiky. Čo dodať? Aby (sme) sa muži začali obávať o svoju gloriolu lepších vodičov. Alebo sa po zhliadnutí nasledujúcich záberov nebojíte o svoju pozíciu?

Jozef Vydra
ZDROJ: telegraph.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo