2014-06-09 15:32:50
Najlacnejší Jaguar - to
Najlacnejší Jaguar - to je predsa najnovší model Dogma F8
Zdroj: Pinarello,

Najlacnejší Jaguar - to je predsa najnovší model Dogma F8

Nepoznáte auto s takýmto menom? Ani sa nečudujeme, veď kto hovorí o aute?

Býva už „dobrým zvykom“, že logá automobiliek nájdete aj na bicykloch. Jaguar nechce stáť bokom a preto sa pridal do partie. Treba povedať že na prvý raz je to poriadny ostrý nástup.

Trávenie voľného času na sedle bicykla si už dávnejšie všimli rôzne automobilky, nielen tie, ktorých história sa práve výrobou bicyklov (napríklad Škoda). Aktívny prístup k voľnému času však neignorujú ani prémiové automobilky. Bicykle nájdete v ponuke značiek Mercedes, Porsche i BMW. No a teraz do ligy výnimočných pribudol aj Jaguar. No onak, ako by ste možno čakali!

Tentoraz to nedopadlo tak, že by si automobilka nechala nalepiť na existujúce bicykle svoje logá a prehlásila ich za svoj výrobok..., akokoľvek je kvalitný. Ani si nenechala postaviť bicykle u renomovaných špecialistov na zákazku. Jaguar naopak zohral  dosť významnú rolu pri vývoji vysoko sofistikovaného bicykla. Asi neprekvapí, keď prezradíme, že je určený pre vrcholné cyklistické preteky – napríklad formátu Tour de France. Jaguar sa spojil s talianskou firmou Pinarello, ktorá sa špecializuje na bicykle a navrhol  model pre dlhodobo podporovanú pretekársku stajňu Team Sky.

Zdroj: Pinarello,
Zdroj: Pinarello,

Ako je to možné? Veď v Jaguari nepracujú žiadni špecialisti na stavbu cestných bicyklov. Preto Pinarello stanovilo základné body ako rázvor a geometriu rámu. Aj vďaka svojmu virtuálnemu aerodynamickému tunelu CFD (Computational Fluid Dynamics) stanovil fináln parametre a hlavne výslednú podobu bicykla označeného Dogma F8. Predpokladané výsledky potom overili v skutočnom aerotuneli.

Zdroj: Pinarello,
Zdroj: Pinarello,

Určite ste zvedaví na výsledok snaženia špecialistov v Jaguari. Nuž aby bolo jasné – snaha o čo najlepšie obtekanie vzduchu a obmedzenie turbulencií priniesla zlepšenie celkovej aerodynamiky bicykla o viac ako 26 % oproti doterajšiemu modelu Dogma 65.1. A čo je dôležité, optimalizácia priniesla zlepšenie spolu s jazdcom o 6,4 %. Rám samotný má aerodynamiku lepšiu až o 40 %.  Jazdec Chris Foome si doposiaľ pochvaľoval tiež tohosť bicykla a jeho malú hmotnosť. Zostáva už len vyčkať, ako tieto zlepšenie pocíti Team Sky pri nasadení už v tomto roku. Nový bicykel totiž nasadí do mnohých pretekov, vrátane svetoznámych Tour de France.

Zdroj: Pinarello,
Zdroj: Pinarello,

No a kde je tá cena a dostupnosť? Nuž upokojíme vás – ale  len tak na polovicu. Najprv tá dobrá správa: ak ste skutočne „pravoverní“ fanúšikovia Jaguaru a musíte mať tento karbónový bicykel Pinarello Dogma F8, vyrobený z fajnového japonského materiálu Torayca T11001K, objaví sa aj v bežnej ponuke talianskeho výrobcu. Lenže teraz tá horšia správa je, že cena istotne poriadne zabolí vašu peňaženku. Koľko to bude stáť? To ešte stále nie je isté...

Zdroj: Pinarello,
Zdroj: Pinarello,

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar

Komentáre k článku


Stream naživo