2013-05-29 14:29:00
Bicykle Škoda
ŠKODA Road Elite váži iba 7,9 kg, má karbónový rám a je osadený komponentmi Shimano-Ultegra.
Zdroj: Škoda auto

Automobilka Škoda má v novej kolekcii bicyklov pre rok 2013 aj 29“ horské bicykle

Nie je to nič výnimočné, že automobilky ponúkajú v rámci doplnkovej výbavy a príslušenstva aj bicykle.

Má ich Porsche, má ich Audi, aj mnoho iných automobiliek. Ako by to ale vyzeralo, keby značka, ktorá vznikla práve na základe firmy, ktorá začala kedysi s výrobou bicyklov, by nemala takýto sortiment. Automobilka Škoda má ucelený rad pre malých aj najväčších priaznivcov okrídleného šípu a každý rok inovuje tieto modely. Ponuka bicyklov značky Škoda pre rok 2013 je vďaka desiatim modelom širšia a bohatšia, ako kedykoľvek doteraz. Portfólio bicyklov je široké pre rôzne vekové kategórie - od detských a juniorských, cez horské, krosové až po cestné bicykle. Prvý raz sú v ponuke horské bicykle v stále žiadanejšom rozmere 29“. Pre najmenších cyklistov je v ponuke dokonca aj odrážadlo. Na vzhľade jednotlivých bicyklov sa podieľali špecialisti z oddelenia dizajnu mladoboleslavskej automobilky. Dizajnu dominuje biela, zelená a čierna farba, pričom každý bicykel nesie nápis ŠKODA. Podobne ako v minulých rokoch, vychádzajú bicykle z modelov značky Superior.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Pre priaznivcov hladkého asfaltu sú v ponuke dva cestné bicykle. Špičkový model ŠKODA Road Elite váži iba 7,9 kg, má karbónový rám a je osadený komponentmi radu Shimano-Ultegra. Druhý model, ŠKODA Road, kombinuje hliníkový rám, nízku hmotnosť (8,6 kg) a modernú techniku ​​Shimano radu 105.

Aj do terénu

Fanúšikovia terénnych trás sa môžu tešiť na štyri nové modely horských bicyklov. Tri z nich sú v atraktívnom rozmere 29“. Väčší priemer kolies umožňuje rýchlejšiu jazdu a lepšie prekonávanie terénnych nerovností. 29-palcové kolesá sú teraz mimoriadne žiadané. Vrcholom ponuky je model ŠKODA MTB 29 Elite s karbónovým rámom, osadený komponentmi Shimano Deore XT a SLX. Celková hmotnosť špeciálu je iba 11,7 kg. Stred ponuky tvorí model ŠKODA MTB 29 + s podobnou výbavou ako jeho špičkový súrodenec „Elite“ a hmotnosťou 13,2 kg. Nárokom rekreačných cyklistov plne vyhovie základný model 29-palcových horských bicyklov - ŠKODA MTB 29. Kombinácia hliníkového rámu, odpružená predná vidlica, 21 prevodov a hmotnosť 14,4 kg zaisťuje bezpečnú a komfortnú rekreačnú jazdu. V ponuke je ďalej model ŠKODA MTB 26, ktorý disponuje hliníkovým rámom, hydraulickými kotúčovými brzdami a komponentmi Shimano Alivio a Deore.


Krosový bicykel ŠKODA Cross sa v kolekcii 2013 dočkal zlepšenia, okrem iného klesla jeho hmotnosť o 0,7 kg. Vhodnú ponuku má Škoda aj pre deti a mládež. Horský bicykel ŠKODA Junior ponúka rovnakú techniku ​​ako pri „dospelých“ bicykloch, ale v rozmeroch vhodných pre deti. Oproti minuloročným modelom vyráža na ráfikoch s rozmerom 20“, čo viac vyhovuje skutočným potrebám malých cyklistov. Pre ešte mladšie deti je určený bicykel ŠKODA Kid. Pre úplne najmenších je v ponuke odrážadlo ŠKODA Mini.

Odkaz minulosti dnešku

Aktuálnou kolekciou bicyklov česká automobilka opäť potvrdzuje svoj hlboký vzťah k bicyklom. Tie napokon stáli pri prvých úspechov firmy z Mladej Boleslavi. Už na konci 19. storočia, v decembri 1895, založil mechanik Václav Laurin a kníhkupec Václav Klement spoločnosť Laurin & Klement vyrábajúcu bicykle. V prvých rokoch vyrábali obaja priekopníci mobility bicykle značky Slavia, od roku 1899 motocykle pod značkou Laurin & Klement (L & K) a od roku 1905 konečne aj svoj prvý automobil, automobil Voiturette A. V roku 1925 došlo k fúzii firmy L & K s koncernom ŠKODA.

Zdroj: Škoda auto

Tesnú spätosť značky s cyklistikou dnes ŠKODA AUTO potvrdzuje okrem iného tiež svojimi rozsiahlymi sponzorskými aktivitami. Popri medzinárodných cyklistických pretekoch, akými sú Tour de France a Giro d'Italia, podporuje ŠKODA AUTO už niekoľko rokov aj cyklistické aktivity v Českej republike. Patrí medzi ne napríklad obľúbená séria Kolo pro život, najväčšia séria amatérskych pretekov horských bicyklov na svete. V uplynulých trinástich rokoch sa na tomto seriáli zúčastnilo približne 160 000 profesionálnych a amatérskych cyklistov, v minulom roku ich bolo 20 000.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda-auto

Komentáre k článku


Stream naživo