2013-08-02 13:15:00
Škoda Green E line
Škoda Green E line je najnovším ekologickým príspevkom značky Škoda.
Zdroj: Škoda auto

Škoda nepoľavuje v modelovej ofenzíve - má aj nový elektrický pohon

Škoda auto sa rozhodla okrem množstva modelov tomto roku predstaviť aj dopravný prostriedok s elektrickým pohonom.

Je vhodný najmä na tieto horúce dni, keď aj jazda v kabriolete (ktorý Škoda v ponuke nemá), je občas utrpením. Okrem širokej plejády bicyklov so značkou Škoda, ktoré sme vám už predstavili,  Škoda Auto prichádza s prvý elektrobicyklom. Je už teraz v predaji a jeho jazdný dosah je 105 kilometrov. To v prípade, že by sa vám veľmi nechcelo šliapať do pedálov. Vtedy vám systém Pedelec (Pedal Electric Cycle) pomôže zdolávať prekážky, napríklad stúpanie.

Inak je totiž dojazd neobmedzený, závislý len od vašej vytrvalosti a vôle. U tohto typu elektrického bicykla má motor funkciu iba ako obmezený pomocný pohon pri šliapaní do pedálov. Z legislatívnych dôvodov  systém pomáha ia do maximálnej rýchlosti 25 km/h. Snímače neustále vyhodnocujú parametre ako sú rýchlosť, frekvencia šliapania do pedálov a krútiaci moment. V závislosti na nastavení potom elektromotor pridáva ďalších 35, 75, 150 alebo  300 % k vlastnému výkonu cyklistu. Motor sa dá samozrejme aj vypnúť. Potom sa môžete pohybvovať vlastnou silou.

Ďalší zelený príspevok k ekológii

Nový bicykel s elektrickým pohonom má meno, ktoré nie je nepodobné tým, ktorými sa hrdia ekologické vozidlá značky: Green E Line prináša športové využitie za prispenia modernej techniky. Je vybavený rekuperáciou, vďaka čomu sa vracia energia napríklad pri jazde z kopca, naspäť do akumulátora. Výhodou zvolené konštrukcie a použitých komponentov je možnosť jednoduchou výmenou zadného kolesa a demontážou batérie z elektrobicykla urobiť bežný krosový bicykel.

Li-Ion batéria sa dá dobiť z elektrickej siete za 4 hodiny. O pohon sa stará elektromotor značky BionX, integrovaný do náboja zadného kolesa. Jeho výkon je 250 Wattov a energiu čerpá z akumulátoru s hmotnosťou 2,6 kg a kapacitou 423 Watthodín, ktorý je umiestnený na ráme bicykla. Celý bicykel váži dohromady iba 21,7 kg.

Bicykel je k dispozícii v obchodnej sieti mladoboleslavskej značky, alebo v e-shope Škoda Auto za 65 990 českých korún, teda približne 2543 eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo