2013-06-22 13:50:00
Volvo zaparkuje samostatne a
Volvo zaparkuje samostatne a vráti sa na povel aj späť.
Zdroj: Volvo

Volvo budúcnosti vás odvezie a zaparkuje samostatne, bez vodiča

Automobilka Volvo vyvíja autonómny parkovací systém, Keď vystúpite z auta, Volvo zaparkuje samo.

Značka má v pláne úplne odbremeniť vodičov od parkovacích problémov. Kým vy budete nakupovať, alebo pracovať, auto celkom samostatne nájde miesto, zaparkuje a pošle vám o tom správu. Pred odchodom ho aplikáciou v mobile privoláte a ono príde na miesto, kde ste sa predtým rozlúčili. Zdá sa vám to ako sceéna z vedecko-technického filmu? Nemusí. Podobný systém už má aj Audi. Otázkou iba je, kto a kedy zavedie tieto fajnovosti do praxe.

Švédska automobilka vyvíja už niekoľko rokov aj iné smostatné systémy, z ktorých je vari najzaujímavejšie absolútne samostatné riadenie auta. Budete za volantom vlastne iba ako pasažier. Predstavené autonómne parkovanie potrebuje nielen prispôsobiť samotné auto, ale aj vhodnú infraštruktúru, komunikujúcu s autom. V danom mieste totiž musí byť informácia, ktorá autá umožní zistiť, či existuje možnosť autonómneho parkovania. Ak áno, stačí vystúpiť.  Pomocou aplikácie v mobilnom telefóne potom môžete auto poslať, aby zaparkovalo. pri odchode sa vráti majiteľovi „k nohe“. Nie je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Auto bez vodiča nepôjde krížom na voľné miesto, ale musí dávať pozor, aby sa nezrazilo s inými vozidlami, alebo aby sa cestou vyhlo aj chodcom. Práve v tomto sa vývojári Volva snažia, aby autonómne parkujúce auto spolupracovalo aj s ostatnými a neautonómnymi účastníkmi premávky.

Samostatné parkovanie je pekná vec, ale asi si budeme musieť ešte počkať, kým sa to stane realitou. Volvo už dnes má samočinné brzdenie pred prekážkami. Na budúci rok má mať premiéru nová generácia modelu Volvo XC90 so samočinným riadením.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo