2013-02-25 14:25:00
Zmena šatníka vo veľkom:
XC60 potlačila svoje terénne ambície a je z nej opticky oveľa viac mestský crossover, ako SUV.
Zdroj: Volvo

Zmena šatníka vo veľkom: Volvo omladzuje svoju flotilu modelov

Peniaze nového čínskeho vlastníka, automobilky Geely, začínajú prinášať prvé ovocie. Šesť modelov z ôsmich v ponuke sa dočkalo faceliftu

Tento rok bude pre automobilku veľmi ťažký. Nepredstaví totiž ani jediný nový model. Tlak konkurencie musí vydržať aspoň modernizáciou existujúcej ponuky. Preto podstúpili omladzovaciu kúru sedany S60 a S80, kombi V60 a V70 i crossovery XC60 a XC70. Na budúci rok sa objaví celkom nová XC90. Modernizácia obišla okrem nej iba pred rokom v Ženeve uvedený model V40. Nejde len o mierne modernizácie jednotlivých modelov, ale o podstatnú zmenu celého modelového radu. Takže pojem superfacelift je namieste.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Zmeny nielen kozmetické

Tie vonkajšie sú dokonca najmenej výrazné a sú pomerne skromné. Keby sa nenahradili dvojité čelné svetlomety jednodielnymi, asi by ste ich ani nezaregistrovali. Zvyšok je totiž len vyhladenie niekoľkých hrán. Pre kombi V70 a sedan S80 pribudne viac chrómových prvkov. Všetky modernizované Volvá majú upravenú grafiku svetiel, odlišne tvarovanú masku chladiča, prepracované prahy a kolesá s novým dizajnom a jemné úpravy predného nárazníka. Jemné ako pre koho – mne ich nový dizajn dosť výrazne pripomína ázijský vzhľad iných značiek. Najväčšie zmeny čakajú trojicu S60, V60 a XC60. Budú mať aj väčšie predné svetlá a širšie predné masky lemované chrómom. Denné svetlá sú na S60 a V60 umiestnené horizontálne, XC60 ich má vertikálne. XC60 má okrem toho inteligentnejší systém pohonu 4x4 a odstránili mu tmavé ochranné plasty na karosérii. Modely S80, V70 a XC70 budú upravené v podobnom štýle.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Viac zmien v interiéri a v technike

Všetkým vozidlám pribudne digitálny prístrojový panel, s akým prišiel hatchback V40, nový je aj multimediálny systém Sensus Connected Touch so sedempalcovým dotykovým displejom. V modeloch V70, XC70 a S80 bude k dispozícii vyhrievanie volantu, pribudlo aj vyhrievané čelné sklo s rýchlym rozmrazovaním. Vlajková loď S80 má k dispozícii nový balík Executive, ktorý obsahuje viacero luxusných prvkov a možnosti pre individualizáciu. Verzie s automatickou prevodovkou Geartronic budú mať štandardne radenie páčkami pod volantom. Pre modely S60 a V60 pribudli aj svetlá natáčané do zákrut. Športový podvozok za príplatok bude k dispozícii už nielen pre verzie R-Design. Upravená aerodynamika priniesla spolu s malými technickými úpravami priniesli zníženie spotreby a emisií viacerých verzií. Pri najúspornejšej verzii nového modelu S60 by to malo byť 3,3 l/100 km. Najväčší sedan S80 s rovnakým 1,6 litrovým turbodieselom s výkonom 85 kW (115 k) by mal skonzumovať 4,1 l/100 km. Model V70 D2 spotrebuje 4,8 l/100 km a XC70 D4 a D5  6,0 l/100 km.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo