2012-12-05 11:55:00
Volvo XC90: model 2014
Toto sú oficiálne skice nového Volva XC 90
Zdroj: Volvo

Volvo XC90: model 2014 oficiálne potvrdený

Nová generácia populárneho SUV od Volva bude - príde však len so štvorvalcovými motormi. Chýbajúci objem motora chce Volvo dohnať turbom a hybridnou technológiou.

Vyzerá to tak, že potrebný impulz do automobilky, ktorá to v posledných desaťročiach nemala jednoduché, prišiel v podobe nového čínskeho vlastníka. A hlavne jeho tak prepotrebné investície. Práve vďaka nim je Volvo práve v strede päťročnice, v rámci ktorej sa má potácajúci sa výrobca opäť pevne postaviť na vlastné nohy. Pomocou 11 miliárd dolárov (cca 8,5 mld €) sa to zdá byť celkom ľahká záležitosť, ale... Volvo už minulo pomerne veľkú časť z tejto sumy – a výsledky sa na prvý pohľad neukazujú. Lenže práve spomínaný päťročný plán má priniesť celý zástup nových modelov. Majú povstať z modulárnej platformy SPA.

Zdroj: Volvo

 

Priekopník nových modelov

Práve nová generácia XC90 má mať pioniersku úlohu – začať nové ťaženie. Žiaľ okresané európskymi a americkými regulátormi, ktorých nariadenia poslali viacvalcové motory už len do minulosti. Žiadne osemvalce, ba dokonca ani „len“ päťvalcové motory nebudú. Iba ak v múzeu. Nová XC 90 teda bude. Má predsa len háčik: motory budú iba štvorvalcové. To, čo bude chýbať v objeme, plánuje Volvo dohnať preplňovaním. A vlastne aj hybridnou technikou. Okrem toho sa nové „ikscéčko“ vďaka platforme SPA podrobí výraznej redukčnej diéte a zmení aj štýl. Niečo z toho naznačujú prvé skice priamo z Volva. Novinka s najväčšou pravdepodobnosťou príde v roku 2014. Na vývoj štvorvalcových motorov sa odkrojí z už spomínaného niekoľkomiliardového balíka.  Slabého výkonu sa však netreba báť, turbodúchadlá robia svoju prácu dobre. A poteší sa určite aj Brusel, novými (malými) normovanými spotrebami.

Zdroj: Volvo

Okrem motorov zmena vizáže

XC 90 sa premení aj vizuálne. Poriadnu kopu inšpirácie má čerpať zo štúdie Concept You. V interiéri sa nájde miesto až pre sedem cestujúcich, majú mať oveľa viac luxusu. Exteriér je vraj tiež už celkom pripravený: isté majú byť zvislé zadné svetlá, vysoká bočná línia a široká čelná maska. Všetky tieto zmeny sú podmienené posunom na nové trhy, hlavne pre Čínu. Hlavne tam totiž zákazníci vyžadujú a hľadajú spoľahlivosť a komfort. Dávku excitácie by však mohli priniesť pripravené úpravy súčasných modelov S60 a S80. Podarí sa im vyplniť dlhé čakanie na rok 2014? To sa uvidí, keď ich uvidíme.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoreview.viewmotor.com

Komentáre k článku


Stream naživo