2013-01-28 07:29:55
Plaftorma EMP2
Nové modulárne koncepcie automobilkám šetria náklady aj hmotnosť áut.
Zdroj: PSA Peugeot Citroen

Peugeot a Citroën majú odpoveď na Volkswagen

Podobne, ako pred časom prišli vo VW s novou modulárnou platformou MQB, ktorú využívajú v širokom spektre modelov aj značiek, aj francúzsky koncern PSA sa pochválil s podobnou novinkou.

Francúzi svetu predstavili novú platformu EMP2 (Efficient Modular Platform 2). Je primárne určená pre vyššie segmenty C a D. Okrem kompaktných hatchbackov ju majú využívať aj nové sedany, kombi verzie, MPV a SUV.  Podobne ako pri nemeckej platforme, sú aj v tomto prípade kľúčové vysokopevnostné prvky z ocele. Okrem toho sa používa hliník aj uhlíkové vlákna, čo sa odrazilo na znížení hmotnosti až 70 kilogramov.

Zdroj: PSA Peugeot Citroen

Nové výrobné technológie zároveň prinesú ďalšie úspory pri vývoji nových modelov. Či sa bude koncern PSA deliť o novú platformu v rámci spolupráce pri vývoji niektorých modelov aj s koncernom GM, francúzsky výrobca neuviedol.

Nový bude nielen základ

S novou platformou budú spojené aj motory s emisnými normami Euro 6. S použitím štart-stop systému, pneumatík s nízkym valivým odporom, elektrickým posilňovačom riadenia a ďalšími prvkami sa tak pri nových autách znížia vypúšťané emisie oxidu uhličitého a spotreba paliva.

Zdroj: PSA Peugeot Citroen

Platforma prinesie aj nový dizajn vozidiel. Autá s EMP2 budú mať kolesá v rohoch karosérie a nízku kapotu. Vďaka tomu majú vodiči oceniť dobré jazdné vlastnosti a pri sedení pozíciu relatívne blízko k vozovke. Okrem toho sa má s novou platformou spájať vyššia kvalita, spoľahlivosť a bezpečnosť a podľa vyjadrenia koncernu zároveň zvýšený pôžitok z jazdy a komfort. Nová platforma je pripravená do výroby a už v tomto roku by sa na jej základe mohli vyrábať vozidlá. Medzi prvými ju majú využívať Peugeot 308 a Citroën C4 Picassso.

Jozef Vydra
ZDROJ: PSA Peugeot Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo