2023-04-21 08:01:00
Volkswagen Passat 1,4 TSI
Volkswagen Passat 1,4 TSI MT 2015
Zdroj: jh

TEST JAZDENKY: Volkswagen Passat B8 – Stále živá, stále svieža klasika

Passat je desaťročia jazdenkovým snom našinca. Nie je jediným snom, ale významným.

Možnože láska k modelom značky Passat začína niekde na začiatku deväťdesiatych rokov, keď sa toto auto v generácii B3 začalo vyrábať aj v našich končinách. Pravdou však je, že sila mena Passat je u nás ešte väčšia a jej korene siahajú ešte o kúsok hlbšie do histórie. Niekde tam, kde zahraničné autá neboli dostupné. Passat je ale ešte o kus starší. Toho roku tento model oslavuje 50. rokov od príchodu prvej generácie.

 Kult modelu pretrval naprieč generáciami a aj tá súčasná s označením B8 je kultová. Pritom je to už osem rokov odkedy reálne dorazila na „pulty“  a nahradila azda rovnako populárnu B7. Passat teda aktuálne zažíva ôsme vydanie tohto mena. Jeho popularita v rámci nových áut postupne klesá, no pri jazdenkách je stále mimoriadne žiadaný. Pravda, Passat nikdy nebol a vlastne ani nechcel byť vozidlom plným emócií. Nie, toto je pán racionálny, pán generický, no presne také auto hľadá človek do firemnej flotily, či na každodenné použitie. Nie každý človek, ale priemerný človek určite áno. Akurát ten priemerný človek rozhodne musí čakať na jazdenku, pretože Passat B8 nie je lacný ako nový a ceny si dobre drží aj vo vyššom veku a nájazde.

Zdroj: jh

Pohľad na naše inzertné portály hovorí jasnou rečou, Passatov B8 je na trhu jazdeniek extrémne veľa. Ceny za použiteľné kusy štartujú niekde tesne nad 10-tisíc eur, dobré kúsky sa dajú nájsť za takmer dvojnásobok. Stále je to však pomerne dobrá cena, i keď treba brať do úvahy, že väčšia áut je naftových a z dovozu. To samo o sebe zahŕňa viacero rizík vrátane tých najtradičnejších – stočené kilometre, zaretušované búračky, či dokonca znovuzrodenia po totálnych škodách.

Ja som si do testu zadovážil benzínový Passat. Automobil do testu požičala spoločnosť AAA Auto. Passat je to celkom bežný – sivý. Ide však o verziu s benzínovým motorom 1,4 TSI v kombinácii s manuálnou prevodovkou. Tento kúsok je dovezený z Nemecka, má najazdených necelých 89-tisíc kilometrov a vyzerá naozaj zachovane. Auto to bolo dobré, tiché, nebúchavé. Interiér bol zachovaný, nič zásadne nevŕzgalo a ak, tak to, čo zvyklo už po prvých pár tisíc kilometroch. Malo pár drobností, podvozok mi miestami prišiel, že si časom vyslúži trochu pozornosti, no auto vyzeralo primerane veku a nájazdu, i keď treba uznať, že toto vozidlo je postavené tak, aby vydržalo vyzerať pekne čo najdlhšie.

Benzínový motor 1,4 TSI v tomto aute disponoval pekným výkonom 110 kW (ACT). Výkon je pre sedan úplne postačujúci, s autom nemá veľa práce a s manuálnou prevodovkou je dobrou konzervatívnou voľbou. Motor je tichý, radšej má však stredné otáčky a v nich disponuje pekným ťahom. Pružnosť je v poriadku na úrovni dobrého priemeru. Motor sa pri nízkom zaťažení zmení na dvojvalec, avšak odhlučnenie a utlmenie drsnosti chodu i vibrácii prakticky nedá vedieť, že sa tak deje. Zistíte to vďaka kontrolke na prístrojovom paneli a keď jazdíte bez rádia, začujete malý rozdiel v zvuku auta.

Keď napíšete, že motor 1,4 TSI je v poriadku, v diskusii vás dozaista pekne zotrú. Áno, tento motor býval veľmi problémový, rozvody, straty oleja a podobne. Nový Passat však dostal celkom nový agregát nesúci pôvodné označenie (EA211). Trošku škoda toho mena, ale čo už. Podstatné je, že nové 1,4 TSI je z problematického a rizikového agregátu o kus dôveryhodnejší stroj, i keď obozretnosť je vždy na mieste. Každopádne najvýraznejšie problémy sú v podstate fuč, jediné riziko je to, čo pri všetkých Passatoch – predĺžené servisné intervaly. Také veci autám nepochybne škodia, no Passat je práve z tých modelov, ktoré sa na lízingy do firiem berú mimoriadne často. Ideálne sú tak autá s nízkym počtom najazdených kilometrov – keďže je to však známa vec, treba byť pri lákavých jazdenkách s nízkym nájazdom obozretný a kupovať len dôveryhodné a preveriteľné mašiny.

Zdroj: jh

To súvisí aj s prevodovkami. TSI s manuálom je z hľadiska spoľahlivosti výborná voľba – ak sú splnené vyššie uvedené podmienky a to isté platí aj o motoroch 1,8 TSI a 2,0 TSI, i keď v ich prípade je automat v inej pozícii. Ak by ste chceli tento menší motor s automatom, rezerva na výmenu spojok, ba celej DSG prevodovky je dobrým nápadom. Suché spojky, veľké auto, to neznie príliš lákavo.

Tú istú dvojspojku DQ200 má aj motor 1,8 TSI. Má vyšší výkon, avšak krútiaci moment s automatom je limitovaný práve pre automat na 250 Nm. Ak ale túžite po väčšom objeme a komplikovanejšom motore, nech sa páči.

Motor 1,4 TSI sa objavoval vo viacerých verziách - aj v slabšej s výkonom 92 kW a v silnejšej aj s pohonom všetkých kolies. Postupom času motor 1,4 TSI nahradil agregát 1,5 TSI (2018) vo svojej výkonnejšej verzii (110 k). I keď má veľa spoločného ako s motorom 1,4 TSI, tak so slabšou verziou 1,5 TSI, odlišuje sa celkom zreteľne od oboch. Podstatné je, že má síce ACT, ale viacero významných prvkov slabšej ultra vyspelej verzie neprebral (vrátane turba s premenlivou geometriou lopatiek a mnohého ďalšieho). Je teda pravdepodobné, že bude slúžiť rovnako ako vyššie spomenutý predchodca.

Z benzínov je stávkou na istotu 2,0 TSI. Automat má už mokré spojky a verzia 140 kW (od 2019) nie je o nič horšia ako staršie. Samozrejme, priame vstrekovanie sa postupom času v motoroch TSI stáva jedinou voľbou (silné verzie dvojlitrov mali kombinované vstrekovanie) avšak problémy z minulého desaťročia sa neobjavujú, respektíve sú pravdepodobné až po vysokých nájazdoch, horších benzínoch a horšom servise. Passat mal hneď štyri verzie agregátu s týmto označením. Zásadnou zmenou je rok 2019, keď sa pôvodné agregáty s výkonmi 162 a 206 kW vymenili za verzie 140 kW a 206 kW. Rozdiel pri najsilnejšom variante, ktorý v rámci koncernu nahrádzal dnes už ikonický VR6 motor je v krútiacom momente. Do faceliftu v 2019-tom mal motor limitovaný krútiaci moment na 350 Nm. Následne stúpol na 400 Nm, čo bolo cítiť aj pri zrýchlení – z 5,8 na 5,3 sekundy. V zásade však motoristovi stačí slabší variant. Po facelifte má nižší výkon (je to celkom nový agregát), ale s Passatom nemá veľa práce a poskytuje veľmi peknú dynamiku.

Naftových agregátov bolo na výber menej, no nepochybne majú v jazdenkách väčšie zastúpenie. Základom je dobre známy motor 1,6 TDI, ktorý v minulej generácii patril spolu s dvojlitrom do motorov postihnutých úpravami. Euro6 to však istí, obzvlášť filter SCR a AdBlue. Samozrejme vyhnúť sa AdBlue je pre mnohých motoristov dobrá vec, ale vyššia komplikovanosť a lepšia úprava spalín v zásade neznamená viac problémov v servise (nie priamo úmerne). Skôr je to o tom, že tú močovinu občas treba doliať. 1,6 TDI prišiel s výkonom 88 kW bez močoviny (u nás), neskôr ju už mať musel, keďže norma Euro6 sa každú chvíľu menila a sprísňovala bez nej už to nešlo. Motor ste mohli kúpiť s manuálom, no tiež so spomínanou suchou spojkou DQ200, ktorej životnosť je zreteľne nižšia ako životnosť motora. Ten síce neponúkne okázalé parametre, ale pekný krútiaci moment „vodspoda“ a slušný ťah stačia aj Passatu.

Zdroj: jh

No a potom je tu motor, ktorý je srdca šampión nielen väčšiny záujemcov o Passat, ale radšej ho majú aj v servisoch. Najmenej mu škodia predĺžené intervaly, no s pravidelnými výmenami oleja a dobrou starostlivosťou dokáže odjazdiť naozaj veľké porcie kilometrov bez zásadných porúch. Píšem samozrejme o verzii dvojlitrového TDI s výkonom 110 kW. Ideálne s manuálnou prevodovkou, no aj automat mal spojky v oleji a tak drží krok s motorom omnoho lepšie ako v prípade suchej dvojspojky. Motor si do príchodu sprísnenej Euro 6 (bohvie koľko) vystačil bez močoviny avšak len v prípade pohonu výhradne prednej nápravy. Od roku 2017 už cucá močovinku aj tento pašík. Danú verziu samozrejme kúpite aj s pohonom všetkých kolies i s automatom, osobne mi to už príde na daný motor akosi veľa a všetok potenciál motora je udusený vyšším mechanickým odporom (kardan a spol). Lepšou voľbou pre 4x4 je silnejší variant s výkonom 140 kW a to už ani nepíšem o mocnom biturbo variante s výkonom 177 kW, ktorý s Passatom robí veľké divadlo a pašík je s ním majstrom Autobahnu. Len ako sa vraví, jedno turbo jeden problém, dve turbá... Verzie 140 kW mali inak zo začiatku výroby problém a turbodúchadla odchádzali celkom rýchlo, no obvykle sa pomenili ešte v záruke a odvtedy šliapu dobre. Tak ako pri všetkých autách s turbom aj tu platí, že na tú cikpauzu na diaľnici sa posledných pár kilometrov oplatí ísť pomalšie ako rýchlejšie...

Na záver si nechávam plug-in hybridnú verziu, ktorá tvorí v ponuke zahraničných webov nezanedbateľnú porciu inzerátov. V Nemecku skrátka plug-in hybridné verzie firmy brali vo veľkom a ich ceny sú len o málo vyššie ako v prípade čisto benzínových variantov s podobným nájazdom. Tu si ale treba dať pozor na viac vecí, a síce to môže byť pre mnohých dobrá voľba, preveriť si treba i batériu. Motor 1,4 TSI môže byť časom tiež unavený – koniec koncov vypínanie a zapínanie je v plug-in hybride, ktorý majiteľ príliš nenabíjal časté. Skrátka, plug-in nesie viac rizík a pri vyšších nájazdoch a/alebo lákavých cenách treba zbystriť pozornosť. Komplikovanosť systému (prevodovka má tri spojky) je vyššia a auto si treba preveriť minimálne toľko ako naftové biturbo. Autá s menším nájazdom však o svoju hodnotu prichádzajú rýchlejšie ako naftové varianty a pre niekoho kto si pašíka chce užívať dlhšie môžu byť výbornou voľbou, i keď bude časom ťažšie ho predať (dôvera v tieto mašiny ako jazdenky nie je veľká a vidíte to aj na mojom texte vyššie, ale nechám sa poučiť).

Zdroj: jh

Ako som spomínal vyššie, Passat bol postavený tak, aby vydržal čo najlepšie. Pamätám si však, že ani jemu sa zo začiatku výroby nevyhli detské chorôbky, ktoré ale výrobca postupom času odstraňoval. Najpamätnejšia bola zadná náprava, ktorá búchala a skákala ako by si zabudla tlmiče i pružiny. To sa v neskoršom období už nestávalo.

Auto prišlo na trh s množstvom doplnkovej výbavy. LED svetlá, elektronická parkovacia brzda, parkovacie senzory, kamera, ale aj adaptívny tempomat, udržiavanie v pruhoch, či núdzové brzdenie a dokonca aj núdzové zastavenie pri krajnici a volanie pomoci, ak sa vodič na adaptívny tempomat spoliehal príliš. Pamätám si ako auto postupne zvyšovalo intenzitu upozornení – najprv ťuklo do volantu, pískalo a potom prišiel brake check. Ten už vedel vylakať a tak si človek rozmyslel, či nechá riadenie na toto čiastočne autonómne vozidlo. Elektroniky bolo veľa, dotykový infotainment vo viacerých verziách, postupom času pribúdali nové funkcie, bezdrôtový CarPlay, Matrix LED svetlá a neskôr aj IQ svetlá. Všetko veci, ktoré sú parádne, ale tá paráda niečo stojí. Elektronika sa vedela občas najedovať. Či už svetlá a LED-ky, alebo parkovačka, alebo sťahovanie okien, všetko drobnosti, ktoré sa obvykle dajú riešiť.

Tento Passat mal skromnejšiu výbavu, no parkovacie senzory vpredu i vzadu vo výbave boli. Rovnako tak grafické znázornenie prekážok na displeji. Aby tých prekážok bolo čo najmenej a aby ste svoje auto mali kde zaparkovať, je tu služba www.parking.sk s ponukou stoviek parkovacích statí na kúpu i prenájom v celej SR.

Netreba zabúdať, že Passat v plnke bol a stále je riadne drahý a čakať, že bude lacný na údržbu po niekoľkých rokoch je nanajvýš naivné. Auto je pritom stále v ponuke a na novú generáciu ešte čaká, no treba povedať, že medzigeneračný skok je riadny. Koniec koncov musel byť. Auto jazdí slušne, s adaptívnymi tlmičmi vyslovene dobre, a síce to najmä s ťažkým naftovým motorom nikdy pretekár nebude, silnejšie varianty už vedeli človeka športovo opantať. Ideálnou verziou je z môjho pohľadu testovaný základný motor s manuálnou prevodovkou, prípadne dvojlitrové TSI. Viac ale je na trhu naftových verzií. Ak chcete také, potom dvojlitrové TDI-čko taktiež s manuálom a s predným náhonom, prípadne to isté ale s DSG. Tak pri týchto top verziách, tak pri ostatných platí, že vyberať auto bez poriadnej histórie, ktorá je ako na papieri, tak v overovacích službách je veľký risk. Nejeden jazdený Passat aj tejto generácie zažil totálnu havárku a následný pokus o podvod. Netreba zabúdať, že auto potrebuje opravy v originálnom servise – obzvlášť ak ide o nehody. Lebo buchnutý nárazník a vymenený chladič nie sú taký problém z hľadiska bezpečnosti ako natvrdo zvarené dielce, ktoré namiesto toho, aby prípadnú nárazovú energiu pohltili riadenou deformáciou, pošlú ju ďalej vďaka svojej pevnosti. Je to trochu paradox ale platí naozaj dobre. Nebál by som sa dobre opravených búchancov z parkoviska a z dobrzďovania, či zrazenia srnky. Sú to väčšie nehody, ktorých oprava je na hranici totálky, ktoré potom končia v rukách „odborníkov.“

Zdroj: jh

Skrátka, ísť kupovať auto na slepo bez toho, aby ste si ho overili najprv elektronicky, je extrémne naivné, ba hlúpe. Lepší predajcovia už k autu ponúkajú potrebné info a záruky rovno a šanca, že kúpite mačku vo vreci je nižšia. 

Pri kúpe lepšie vybavených áut si treba dobre prehliadnuť doplnkovú výbavu, odskúšať funkčnosť systémov a samozrejme počúvať podvozok, vnímať riadenie atď... 

Passaty skrátka patria k rizikovejším, benzínové verzie sú menej populárne, no obvykle tiež menej najazdia a môžu byť lepšou voľbou s nižšími servisnými nákladmi. Stručne a skrátka: dobre postavené auto so slušnými cenami, výbornou výbavou a už vychytanými motormi (obvykle). 

Technické údaje

Model: Volkswagen Passat 1,4 TSI
Počet valcov/ventilov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1395
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 110/5000-6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 250/1500 - 3000
Maximálna rýchlosť (km/h): 220
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,4
Spotreba kombinovaná NEDC (l/100 km): 5,0
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4767/1832/1456
Rázvor náprav (mm): 2791
Objem batožinového priestoru (l): 586
Objem palivovej nádrže (l): 66
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1387
Užitočná hmotnosť (kg): 553
Rozmer pneumatík: 215/60 R16
   

 

 

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku