2023-04-19 21:06:00
Volvo EX90
Volvo EX90
Zdroj: Volvo

FOTO + VIDEO: Volvo EX90 - 7 miest, najsvetlejší interiér, veľká sila a prepojenosť

Volvo EX90 sa svetu predstavilo pred pol rokom, no teraz prichádza na trhy.

Na videu si môžete pozrieť základné info o novom Volve, nižšie nájdete informácie rozpísané do detailu a samozrejme bohatú fotogalériu.

Volvo EX90 je novou plne elektrickou verziou modelu XC90. I keď je jeho nasledovník, je to z gruntu celkom iné auto. Predovšetkým je to elektromobil so skateboardovou architektúrou, teda s masívnymi baterkami uloženými na plocho medzi kolesami. Auto má batériu s kapacitou 111 kWh a nabíjanie s takým výkonom, že z 10 na 80 percent kapacity sa nabije za 30 minút.

Výrobca vozidlo predstavil pred cca pol rokom, dnes sa však auto pripomína opäť. Vstupuje totiž na trhy. Slovenský importér spustil konfigurátor a zároveň výrobca odhalil jednu z najsilnejších stránok moderných áut značky Volvo, ktorú v tomto modeli posunul ešte ďalej. Ale poďme po poriadku.

Tak ako štandardná a plug-in hybridná X90, aj toto je veľké vysoké SUV. EX90 ponúka miesto pre 7 členov posádky, jeho kufor môže mať kapacitu až 655 litrov. Na výber je zatiaľ len jedna výbava - Ultimate. Cena štartuje na úrovni rovných 100-tisíc eur a na výber sú dve motorizácie. Obe výhradne s pohonom oboch náprav. Rozdiel je v systémovom výkone. Štandardná verzia ponúkne 310 kW a 770 Nm krútiaceho momentu, verzia Performance zvýši stávku na 380 kW a 910 Nm. Štandardný variant zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy, silnejšia a o 5100 eur drahšia verzia ponúkne tento parameter skrátený na 4,9 sekundy. Dojazd slabšej verzie je 585 km podľa WLTP, dojazd výkonnejšej je 580 km. Volvo pôvodne sľubovalo dojazd cca 600 km, nakoniec to teda bude menej.

Vozidlo sa môže popýšiť kvalitným audiom od Bose, pixelovými svetlometmi a asistenčnými systémami Safe Space s lidarom v základe, no tiež mnohým ďalším. V prvom rade je to kvalitný interiér, ktorého čistý dizajn, kvalitné a čo najprírodnejšie materiály už sú zreteľne zapísané do povedomia verejnosti. Toto auto je však prvé, ktoré prináša do kabíny v podstate reflexiu prirodzeného vonkajšieho svetla. Takmer slnečné svetlo, SunLight systém je technológia, ktorá sa už vo Švédsku vo veľkom montuje do domov i nemocníc a ďalších priestorov, ktoré boli doteraz známe horším osvetlením. Takmer slnečné svetlo je produkované neblikajúcimi 72 LED svetlami v kabíne tak, aby sa človek vnútri cítil akoby ani nebol vnútri. Takéto osvetlenie prospieva k dobrému pocitu a prežívaniu jazdy.

Auto obsahuje hardvérové a softvérové vybavenie od Nvidia a od Google. Výsledkom je auto, ktoré má už zabudované aplikácie od Googlu, auto, ktoré sa dokáže spojiť so smart domácnosťou a auto, ktoré môže pôsobiť ako úložisko energie pre domácnosť. Volvo k vozidlu poskytuje kompletný servis v súvislosti s obojsmerným wallboxom a ďalšou technológiou. Tie zabezpečia, že môžete auto ovládať z pohodlia domova a zároveň môžete svoju domácnosť a jej elektrickú spotrebu sledovať a ovládať z auta. Volvo chce svojim zákazníkom umožniť nabíjať auto vtedy, keď sa to z hľadiska vyťaženia siete a cien najviac oplatí a zároveň im pomôcť udržiavať nákladny na elektrinu pod kontrolou prostredníctvom elektrického dopingu v čase najdrahšej energie. Značka chce tiež do budúcna otvoriť možnosť posielať nepotrebnú energiu z vozidla priamo do siete, a tým umožniť majiteľom i samotnej značke ponúkať dodatočnú energiu pre sieť v čase špičky. V podstate tak autá ako je EX90 umožnia značke vytvoriť akúsi kolektívnu elektráreň, ktorá môže znižovať závislosť od spaľovania fosílnych zdrojov v elektrárňach (používaných na rýchle doplnenie a vyrovnanie energie do siete v čase špičky - dnes sú to obvykle tepelné elektrárne s rýchlym nábehom). 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo