2020-01-21 11:00:00
Renault Talisman 2,0 dCi
Renault Talisman 2,0 dCi EDC Initiale Paris
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: Renault Talisman Initiale Paris dCi – silný a očarujúci

Talisman je s modelmi ako Espace a Koleos tým najexkluzívnejším, čo značka Renault má.

Sedan Talisman z nich síce nie je najväčší, no reprezentatívnosť má najvýraznejšiu. Je to skrátka prémiovo ladený sedan. Má jednoduchý cenník, skvelé jazdné vlastnosti, bohatú výbavu a krásne krivky. Keď prichádzal, vedeli ste ho kúpiť aj za menej než 25-tisíc. Lenže potom prišiel Mégane Grand Coupé a Talisman mu daroval svoj základný motor (1,5 dCi). Dnes teda až od 30 a viac.

To auto je všetko, len nie nudné. Je všetkým tým, čím nemeckí konkurenti nie sú. Dizajn je plný emócií a emóciami je naplnená aj jazda. Tu je krátky vlog z testovania Talismanu. Vybral som sa s ním na služobnú cestu do Česka. Práve dlhé trasy a funkcia "služobáku" sú tie danosti, v ktorých by mal vynikať. Tak si to pozrite. Vlog má cca 4:30 min a nájdete v ňom ako dojmy, tak aj pojmy. Tradične ide o stručný a jednoduchý formát, ktorého cieľom je ukázať auto bez prikrášľovania, také aké je s autentickými zisteniami. 

Naftový motor s geniálne športovo-komfortným podvozokom síce nie je tým pravým orechovým, bezpečne ale možno povedať, že je tým racionálnym. Dvojlitrový naftový štvorvalec s maximálnym výkonom 147 kW (200 k) a s maximálnym krútiacim momentom 400 Nm je spojený s výhradne dvojspojkovou automatickou EDC prevodovkou a spolu s benzínovým motorom 1,8 Tce tvorí vrchol ponuky nielen Talismanu, ale aj ďalších spomenutých veľkých áut značky. Motor má dostatok síl na príjemnú dynamiku, najmä je výborným spoločníkom na dlhých predovšetkým diaľničných presunoch. Priemerná, takmer výhradne, diaľničná spotreba 6,7 litra a celková priemerná spotreba 6,2 to len podčiarkujú. Jeho jedinou slabinou je len 47 litrová nádrž pri verzii so systémom 4Control. Bez nej má 50 litrov. Initiale Paris má 4Control v základe, výbava Intens ju má ako doplnok za 1350 eur. Nie je to málo, no pri spotrebe cca 6,5 litra nafty vám rezerva pípne po cca 550 km (100 km do prázdna). Dnes sú menšie nádrže mimoriadne rozšírené, no pri manažérskom sedane/kombi sa dojazd na jednu nádrž ráta a čím väčší, tým lepší.

Zdroj: Ján Hargaš

Pružnosť agregátu je i bez športového režimu pekná. Zo 60 na 100 km/h zrýchli za 7,10 sekundy. Z 80 na 120 km/h to zvládne za 8,11 sekundy. Ak by ste si pred predbiehaním podradili ručne, jeden a pol sekundy by šlo dole.

Šesťstupňový dvojspojkový automat EDC autu svedčí. Iste by sme mohli polemizovať, či by sa autu hodil jeden dva stupne navyše, no je to spoľahlivá a dobre nastavená prevodovka. Viac stupňov by mohlo nielen znížiť spotrebu, taktiež zvýšiť pocitovú i reálnu dynamiku. Pretože síce motor jasne vraví, že má dosť síl, že má dvesto koní sa človeku nechce veriť. Dôvodom bude práve dlhšie sprevodovanie. Športový režim pomôže. Zmení sa i nastavenie tlmičov. Ani raz som nemal potrebu zmeniť režim. Priznávam, nikdy som nebol fanúšikom týchto detských hračiek. Ani po tvrdšom podvozku som netúžil. Neutral je tak akurát.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď už som začal technikou, budem pokračovať. 4Control. Neviem, možno vám to nehovorí toľko, čo mne, no keď mám zapísané auto s ovládaním zadných kolies, podvedome sa mi zvýši tep, rozšíria zrenice. Či už napríklad Mégane RS, alebo aj Talisman, jazda s nimi je skvelá. Ani nemusíte jazdiť rýchlo, narozdiel od systému pohonu všetkých kolies ani nemusíte držať auto pod plynom. Jednoducho prechádzate zákrutami rýchlejšie a prinajmenšom rovnako bezpečne. Dobrému pocitu pomáha i športovejšie nastavenie riadenia. Skvelá je tiež manévrovateľnosť v úzkych priestoroch, na parkovisku. Talisman má na dĺžku takmer 4,9 metra, no zaparkovať s ním je ako s 4,5 metrovým hatchbackom.

Zdroj: Ján Hargaš

Práve tu je veľká časť vyššie zmieňovanej emocionality. Aj nudná jazda za povinnosťami, aj dlhé presuny na služobných cestách sú jednoducho intenzívnejšie, sviežejšie. Je skvelé mať komfortné služobné auto. Sedíte si a sedíte. No ani si to nevšimnete a buď musíte jazdiť čoraz dynamickejšie, alebo sa jednoducho nudíte. Tu nuda nie je taká výrazná ani po mnohých hodinách na ceste. Auto je komfortné, je tiché i pri vyšších rýchlostiach. No predsa je ovládanie vozidla sviežejšie, presvedčivejšie. Mazda by písala o jimba ittai. Platí to aj tu.

Zdroj: Ján Hargaš

Ďalšou dôležitou súčasťou emocionality je pochopiteľne dizajn. Ani to tak nevyzerá, no to auto má seriózne vonkajšie rozmery. Sebavedomé, pripravené vyraziť a naoko prémiové. I vo vnútri. Initiale Paris je vynikajúca výbava. Spracovanie je viac ako slušné, voľba materiálov nadpriemerná, i keď pri troche „ňúrania“ človek nájde nedostatky, je to podstatne lepšie než priemer.

Zdroj: Ján Hargaš

Trojfarebné sedadlá sú nielen pekné na pohľad, sú aj ventilované a ešte vedia i masírovať. Mne po 12-tich hodinách za volantom objavenie masážnej funkcie pomohlo. Chrbát to ocenil. Najmä masáž krížovej časti je dostatočne intenzívna a uvoľňujúca.

Talisman čaká v nasledujúcich mesiacoch facelift. Písať teda o slabostiach, ktoré facelift vyrieši by bolo trošku macošské. Auto by malo po vzore modelu Espace dostať nové výkonnejšie LED svetlá, ale i nový adaptívny tempomat s funkciou stop and go. Práve ten autu veľmi pomôže držať krok s Nemcami. Treba ale uznať, že na tempomat sa dá dobre zvyknúť a jeho reakcie nie sú také tupé ako v minulosti. Veľkú časť diaľničných kilometrov som jazdil s ním. A tešilo ma, že mi auto nepindalo do riadenia tak intenzívne ako práve Nemci. Aktívne držanie v pruhoch tu nie je, iba zvuková výstraha, ktorá sa však dá nastaviť, ba vypnúť.

Zdroj: Ján Hargaš

Konektivita je vysoká, CarPlay funguje bez problémov a po prvom „spojení“ už auto s iPhoneom okamžite po štarte komunikuje aj bez pripojenia káblu. Ľahšie párovanie mobilu asi neexistuje. Telefónia i hudba fungujú aj bez káblu.

Auto je priestranné. Vzadu sa pohodlne odvezú i dvaja priemerne urastení pasažieri. Myslím, že v kombi budú mať nad hlavou viac miesta, no auto bude mať o kúštik menej noblesy. Sedan je jednoducho krásny. Teší ma kufor s dostatočnou hĺbkou i veľkosťou otvoru. Kočiar, batožinu, no pokojne aj vrecká s cementom odvezie pohodlne. Vďaka kompletnému uzatvoreniu kufra (sedan) je v kabíne tichšie a pohyb predmetov v kufri vás bude trápiť až po zastavení...

Zdroj: Ján Hargaš

Trošku ma mrzí, že jediný benzínový variant nie je dostupný pri výbave Intens. K nej dostanete jedine nový 1,8 litrový dCi s výkonom 150 koní a s manuálnou prevodovkou, alebo 2,0 dCi s výkonom 160 koní s EDC. Jeden za necelých 31, druhý za necelých 33-tisíc. Rozdiel medzi plnou výbavou s nádychom luxusu a medzi veľmi bohatým Intens nie je taký veľký, aby firemná kalkulačka nezhltla aj najvyššiu výbavu. Veď ide o reprezentatívny sedan. Ak by išlo o auto do rodiny, jedna z naftových verzií úplne postačí. Intens môže mať 4Control a ja ho musím odporučiť.

Zdroj: Ján Hargaš

Som zvedavý na facelift. Tuším, že na dizajne sa toho veľa nezmení. Nie je čo meniť. Je to skrátka francúzsky krásavec. Technologický update poteší, no nie je nevyhnutný. Ak ho chcete, nemusíte čakať. Výborný je už teraz. 9 z 10 bodov.

Vlog nájdete aj na mojom kanáli na youtube.com

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Renault Talisman 2,0 dCi Initiale Paris
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1997
Prevodovka: 6-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  147/5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 400/2000
Maximálna rýchlosť (km/h): 230
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,8
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 7,5/4,6/5,6
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4849/1980/1464
Rázvor náprav (mm): 2809
Objem batožinového priestoru (l): 608
Objem palivovej nádrže (l): 51
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1650
Užitočná hmotnosť (kg): 515
Rozmer pneumatík: 245/40 R 19
   
Najnižšia cenníková cena modelu: 30 790 €
Základná cena verzie: 40 990 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku