2020-01-08 08:55:00
SEAT Tarraco
SEAT Tarraco
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: SEAT Tarraco 1,5 TSI DSG – automat mu pasuje

SEAT Tarraco so základným benzínovým motorom a s automatickou prevodovkou je takmer ideálna motorizácia.

Čo urobí automat, čo urobí jeden stupeň navyše a čo urobí dobré nastavenie auta. Tu som hneď na začiatok vymenoval dôvody, prečo píšem, že Tarracu s benzínovým základným motorom pasuje automat. Je to sympatická voľba blížiaca sa k ideálu. Pozrite si nasledujúci krátky vlog z týždňového testovania Tarraca s automatickou prevodovkou a základným motorom 1,5 TSI. Vlog má 5:49 minúty a okrem výbavy a asistenčných systémov sa venuje i novinkám na palube, tiež drobným nedostatkom, jazde a dynamickým vlastnostiam. Tu je: 

Chcete veľké, najlepšie (reálne) sedemmiestne SUV, no nechcete zaň dať 40 a viac tisíc? Doteraz ste si mohli vybrať pri SEATe vybrať len Tarraco so základným benzínovým motorom a s manuálnou prevodovkou. Teraz prichádza Španiel vyrobený v Nemecku aj s automatickou prevodovkou pre základný motor. A rovno píšem, že je to výborná kombinácia. Nielen vzhľadom na vlastnosti, ale predovšetkým vzhľadom na cenu. Veď testovaný automobil neprekročil hranicu 35-tisíc eur. Pritom mu reálne nič nechýbalo. Teda pravda, ak netúžite po väčšej porcii koní, či po naftovom zvuku a nebodaj pohone všetkých kolies. Áno, k veľkému SUV sa nafta hodí a aj pohon všetkých kolies nie je od veci. Lenže ani jedno z toho auto mať nemusí a môže byť dobré. Dokazujú to konkurenti – najmä Peugeot 5008. Ten tiež môže byť iba benzínový, iba s pohonom prednej nápravy a s automatom. Tarraco sa pridáva.

Veľké SUV by malo byť silné, malo by mať pohon všetkých kolies. To je ale iba jedna strana mince. I keď stále najpopulárnejšia. Druhá strana mince hovorí o náhrade modelov MPV. Sedem miest, priestranný interiér, praktické riešenia a auto, ktoré slúži napríklad na rozvoz potomstva po školách, škôlkach, krúžkoch a aktivitách. A toto je čoraz populárnejšia „strana mince.“

Zdroj: Ján Hargaš

Aj keď nemôžem nespomenúť, že pre takéto chúťky je tu stále výborná Alhambra, Tarraco je univerzálnejšie a tiež populárnejšie. No a tiež bude papať viac a nemá posuvné dvere.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď sme si teda objasnili zreteľné odlišnosti a fakty, môžeme postúpiť ďalej.

Tarraco s motorom 1,5 TSI štartuje na cene 28-tisíc eur. DSG je za takmer presne 2000 eur. Za cenu TSI DSG kúpite TDI s manuálom a rovnakým výkonom i výbavou – Style. TDI s pohonom všetkých kolies a DSG stojí o necelých 5000 eur viac. Tarraco s 2,0 TSI s 4Drive a s DSG je ešte drahšie – o viac než 6000 eur. Aj preto, lebo ho kúpite len s najvyššou výbavou Excellence.

Zdroj: Ján Hargaš

Po teste môžem spoľahlivo prehlásiť, že tých 2000 eur za DSG je výborne minutých 2000 eur. Nemusíte do auta pridávať toľko výbavy ako malo testované vozidlo. Za 33-tisíc máte vyskladané auto s Full LED svetlami, s balíkom asistenčných systémov vrátane asistenta pre jazdu v kolónach, s navigáciou a aj s dvomi miestami navyše. Tarraco by malo mať 7 miest, nestojí to veľa a tie miesta sa dajú naozaj využiť (+765 eur). Mimochodom, testované auto je len päťmiestne. Škoda. Ale zas kufor je to riadny a to aj s rezervou. Oceňujem praktickú gumenú podložku. Takú by mali mať všetky autá. Kufor má dvojité dno, takže na prvý pohľad vyzerá byť plytký. Nie je.

Zdroj: Ján Hargaš

Auto disponuje mimoriadne priestrannou kabínou. V päťmiestnom usporiadaní je vyslovene štedré pre päťčlennú posádku. Zadné sedadlá sú polohovateľné, poskytnú tak lepšie pohodlie aj na dlhších cestách. Nastaviteľné sú aj hlavové opierky. Posed za volantom je tak na SUV veľmi dobrý a vyhovie aj náročnejším. Volant má ideálnu veľkosť, digitálny prístrojový štít poskytuje adekvátne množstvo informácií a stredový displej je dostatočne veľký a prehľadný. Výborne funguje s Apple CarPlay a Android Auto. Opäť môžem len chváliť Full LED svetlá. Obzvlášť diaľkové sú veľmi účinné. Dobre pracuje aj automatické prepínanie svetiel a osvedčili sa mi aj hmlovky – v hmle.

Zdroj: Ján Hargaš

Poďme k podvozku. Testované auto malo základný podvozok bez adaptívnych tlmičov. Takýto podvozok sa prejavuje mierne vyššou hlučnosťou pri prejazde väčšími nerovnosťami. Väčšie nerovnosti do kabíny pošlú viac vibrácií. O Tarracu sa ale dá prehlásiť, že je nadpriemerne pohodlné a jazdné vlastnosti sú adekvátne. Pri potrebe prudkého štartu na mokrom povrchu, či pri prudších manévroch sa prejaví absencia pohonu všetkých kolies. Podstatnejšie je, že auto dobre drží stopu, výrazne sa nenakláňa a ak aj začne – dostanete ho do úzkych – zakročia asistenčné systémy. Tarraco je taký ideálny kompromis medzi stredne veľkými a veľkými SUV. Vonkajšími rozmermi je stredne veľké, no vnútornými veľké. Pri tom netrpí ani pasívna a ani aktívna bezpečnosť.

Zdroj: Ján Hargaš

Tarraco má od uvedenia lame asist lane assist, ktorý treba vypnúť po každom štarte – ak ho chcete mať vypnutý. Testované Tarraco bolo prvé, pri ktorom som nepociťoval potrebu vypínať systém zakaždým. Zdá sa mi, že funguje prívetivejšie. Rozdiel môže byť len v tom, že naposledy som mal Tarraco na snehu a asistent mentálne nezvládal zasneženú krajnicu.

Zdroj: Ján Hargaš

Výborným pomocníkom je asistent pre jazdu v zápche, respektíve adaptívny tempomat s funkciou stop and go. Funguje až do úplného zastavenia a vtedy mu stačí len dobnúť do plynového pedálu a hneď sa rozbehne. Moderný adaptívny tempomat aj s funkciou udržiavania v pruhoch odporúčam hlavne tým, ktorí pravidelne trávia čas v kolónach. Je to nesmierne oslobodzujúce a aj v tomto aute sa na systém dá spoľahnúť. Horšie je to už na diaľnici a pri vyšších rýchlostiach. Tam je systém použiteľný jedine pri nižšej úrovni premávky, alebo pri jazde za kamiónom.

Zdroj: Ján Hargaš

Hlučnosť v aute je nízka - na vysoké SUV. Ani vysoké diaľničné rýchlosti neobmedzujú komunikáciu, človek z nich nie je ohučaný. Veľkým plusom je tichý benzínový motor. Aj tu sa prejavujú výhody 7-stupňovej automatickej prevodovky. Pri rýchlosti 140 km/h má motor len 2500 ot/min.

Pozitívne hodnotím aj spotrebu. Pri verzii s manuálnou prevodovkou som mal pri teste spotrebu cca 8,5 litra. Tu to bolo 7,9. Spotreba odzrkadlovala nájazd v pomere 50% diaľnic, 40% okresných ciest a 10% boli preplnené predvianočné mestá. Motor bol pritom surový. Dnes síce spotreba nemá po zábehu takú výraznú tendenciu klesať, no predsa je 7,9 litra pekných – na také veľké auto a relatívne malý motor. Viac ma potešila ponúkaná dynamika. Prevodovka DSG dokáže z motora vyťažiť maximum. Reaguje tu rozumne, sviežo a rýchlo. Akoby som jazdil s iným autom. Naposledy som mal daný motor s modelom Škoda Scala 1,5 TSI DSG. Iste, rozdiely medzi značkami koncernu existujú, no nečakal som, že sa mi s Tarracom bude jazdiť lepšie ako s o pol tony ľahším hatchbackom. Aspoň ak ide o prejav motorizácie. Inak je hmotnosť a veľkosť auta na jazdných vlastnostiach samozrejme cítiť.

Zdroj: Ján Hargaš

Pružnosť je veľmi pekná. Auto ma sklamalo jedine v momentoch, keď som od neho chcel niečo, čo nezvládne. Odpich v premávke na križovatke na mokrom povrchu nepatrí k jeho silným stránkam. Poháňané pneumatiky stratia priľnavosť a vy stratíte drahocenný čas.

Po rozbehu ale motor zvláda všetko, čo mu prikážem. Mestské zrýchlenia i diaľničné zrýchlenia a drží sa aj pri testoch pružnosti. Pri zrýchlení zo 60 na 100 km/h prešlo od stlačenia akcelerátora iba 6,07 sekundy. Zrýchlenie z 80 na 120 prebehlo za 8,03 sekundy.

Zdroj: Ján Hargaš

Tie časy sú ozaj výborné. Keď som pozrel do tabuliek a začal som porovnávať, zaujalo ma to ešte viac. Tarraco 1,5 TSI DSG je totiž o pár stotiniek rýchlejšie ako Tarraco 2,0 TSI 4x4 DSG v oboch testoch pružnosti (6,38 a 8,07). Iste, môžem písať o drobných odlišnostiach v podmienkach (teplota, poveternosť...), no v zásade platí, že benzínové autá majú zhodnú pružnosť. Silnejšie benzínové auto je lepšie vo výrazne vyšších rýchlostiach. Silnejšiemu veľkú časť výkonu „žerie“ pohon všetkých kolies i s ním spojená vyššia hmotnosť.

Zdroj: Ján Hargaš

Dokonca je 1,5 TSI DSG v šprinte zo 60 na 100 km/h o pár stotín rýchlejšie aj ako naftové Tarraco 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG (6,15). V šprinte z 80 na 120 km/h je najsilnejší nafťák predsa len o takmer sekundu rýchlejší (7,28). Rýchlejšie je 1,5 DSG aj od 1,5 TSI s manuálom. Tam je rozdiel výrazne väčší. Pri zrýchlení zo 60 na 100 je rozdiel 1,17 sekundy, pri 80 na 120 km/h 2,48 sekundy. Druhý šprint by verzia s manuálom vedela zlepšiť radením počas zrýchlenia, no stále by bolo DSG rýchlejšie.

Čo z toho vyplýva? Iba to, že Tarraco s benzínovým motorom a prevodovkou DSG je pružné a pritom i relatívne úsporné a je dozaista lepšou voľbou než verzia s manuálnou prevodovkou a tým istým motorom. Verzie s pohonom všetkých kolies budú mať lepšie jazdné vlastnosti, no nebudú výrazne rýchlejšie a nebudú výrazne úspornejšie. No a vyplýva z toho tiež to, že najpružnejšie Tarraco má naftový motor s výkonom 140 kW.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď to zhrniem, Tarraco 1,5 TSI DSG s pohonom prednej nápravy je príjemným koncoročným prekvapením. Ak nepotrebujete v SUV pohon všetkých kolies (a je viac ako pravdepodobné, že nepotrebujete), je to najlepšia voľba. Solídna spotreba, pekná pružnosť, nízka hlučnosť a rafinované riešenia znižujúce spotrebu. Samozrejme, auto tejto veľkosti je hlučnejšie a menej obratné ako nízke vozidlá a má tiež výrazne vyššiu spotrebu. Spomedzi veľkých SUV patrí k tým najracionálnejším. Poteší solídnym dizajnom, praktickosťou i vnútorným spracovaním. Nie je veľa áut v tejto veľkostnej kategórii s toľkou výbavou a za takú cenu. 8 z 10 bodov.

Vlog nájdete aj na youtube.com

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: SEAT Tarraco 1,5 TSI EVO 2WD Style
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1498
Výkon (kW/ot.):  110/5000-6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 250/1500-3500
Prevodovka: 7-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Maximálna rýchlosť (km/h): 198
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,5
Spotreba priemer podľa WLTP (l/100 km): 7,1 - 8,0
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4735/1839/1674
Rázvor náprav (mm): 2790
Objem batožinového priestoru (l): 760 
Objrem palivovej nádrže (l): 58
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1621
Užitočná hmotnosť (kg): 629
Rozmer pneumatík: 215/65 R17
   
Základná cenníková cena (1.5 TSI Style): 28 190 €
Základná cena verzie: 30 150 €
   

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku