2019-11-21 10:00:00
Toyota Camry 2019
Toyota Camry 2019
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Toyota Camry – lexusný sedan a bezstarostný hybrid

Camry je späť. Len ako hybrid. Samonabíjací hybrid. Nezástrčkový hybrid. Bezstarostný hybrid.

Toyota Camry je najväčším „autom“ značky v Európe. Všetko väčšie nie sú autá, sú to offroady, pikapy, MPV, či SUV. Zámerne si pomáham výrazom pochádzajúcim zo Severnej Ameriky. Práve tam je autom iba to, čo nepatrí ani medzi offroady, ani medzi crossovery, ani medzi MPV, či nebodaj SUV. Takéto rozdelenie sa mi páči pre svoj hlbší zmysel, no podstatné je aj preto, lebo Camry je pre Slováka Amerika. Japonská Amerika. A to je skvelé.

Zdroj: Ján Hargaš

V nasledujúcich mesiacoch sa zákazníci v segmentoch D a E budú čoraz častejšie musieť vysporiadať s voľbou – konvenčný pohon, alebo plug-in hybrid? A aj ten konvenčný pohon bude skôr na úrovni mild-hybridu, než samostatného spaľovacieho motora. Kým je možnosť kúpiť nehybridizovaný variant, veľká väčšina jednotlivých zákazníkov pôjde práve týmto smerom, časť z nich už dnes rieši, či nebude stávka na klasický pohon o pár rokov príliš veľkým problémom. Väčší zákazníci s väčším množstvom firemných áut však budú postavení pred niekoľko volieb skôr – napríklad ktorý hybrid vybrať, aký hybrid vybrať a komu ho vybrať, respektíve, aký účel bude plniť. Jedna, či druhá skupina zákazníkov si celú túto dilemu môže markantne zjednodušiť. Môže zvoliť klasický samonabíjací hybrid od Toyoty, či Fordu.

Jeden citát ako krátke intermezzo: kým sa iní zamýšľali nad elektromobilitou, Toyota poslala na cestu 13 miliónov hybridov.

Zdroj: Ján Hargaš

Plug-in hybridný pohon má svoje výhody, avšak len pre mimoriadne obmedzený počet zákazníkov s mimoriadne špecifickými požiadavkami. Kupovanie plug-in hybridov na základe dotácií, či populistického ekologického pobláznenia spôsobí, že koncoví užívatelia budú mať len predražené a obťažkané bežné hybridy s menším kufrom, reálne prekvapivo vysokou spotrebou a zbytočne veľkou zásobou lítia na zadnej náprave. Nie je to odhad, je to pozorovanie trhu. Plug-in hybrid má potenciál na širšie uplatnenie, no jeho potenciál súvisí výhradne s legislatívou. Buď vďaka dotáciám, alebo vďaka vylúčeniu spaľovacích motorov z centier miest. Plug-in bude de facto jediné auto, ktoré bude môcť vojsť do bezemisného centra mesta a zároveň nebude voziť pol tony neefektívnych batérií a bude mať solídny mimomestský dojazd, ak sa bavíme o súčasnosti a nie o pomerne vzdialenej vodíkovej/elektrickej budúcnosti. Teda pokiaľ sa mestá a ich správcovia naďalej nebudú pozerať na veci reálne a naďalej sa budú predbiehať v populistických sľuboch a riešeniach.

Zdroj: Ján Hargaš

Lebo klasický teda samonabíjací hybrid HEV, taký ktorému naďalej verí Toyota, strávi v tom danom centre mesta cca 80% času v režime elektromobilu. Takýchto hybridov a hybridov v tejto veľkostnej kategórii nie je veľa. Reálne sú len dva. Mondeo kombi hybrid a Camry hybrid. Mondeo má v kufri schod a má tiež menší výkon, no v princípe funguje totožne ako Camry. Camry je menej praktická karoséria sedan, no kufor má väčší, bez schodu.

Zdroj: Ján Hargaš

Čoraz častejšie si pri testoch hybridov všetkých kategórií uvedomujem ako silná je nedôvera väčšiny obyvateľstva. Hybrid je pre nich niečo zlé, niečo komplikované, niečo kazivé. Úplne inak sa na to pozerajú fanúšikovia technológie a napríklad fanúšikovia, či majitelia áut od Toyoty. Práve Toyota je nespochybniteľným lídrom a zároveň boričom mýtov. Robí to úspešne a robí to viac než dekádu – u nás. O to viac ma prekvapuje ako málo ľudí chápe, že hybrid môže byť bestarostný, spoľahlivý, neobmedzujúci a hlavne, že ho netreba nabíjať. Preto som už toľkokrát zopakoval to, čo Toyota z rovnakých dôvodov opakuje neustále. Toto nepotrebuje šteker. A aj tak to jazdí úsporne.

Zdroj: Ján Hargaš

Som rád, že je tu Camry. V dobe modelov SUV je príjemnou zmenou.

Podkapotou má tú istú motorizáciu ako hybridná RAV4. Camry je síce rozmermi väčšia, avšak tým, že pred sebou netlačí toľko vzduchu, je tiež výrazne úspornejšia. Benzínový radový štvorvalec s výkonom 131 kW (177 k) pri 5700 ot/min a krútiacim momentom 221 Nm pri 3600 až 5200 ot/min má objem 2,5 litra. Už sám o sebe má dosť síl, aby dobre slúžil pri komfortnom jazdení s takouto limuzínou, no pomáhajú mu ešte dva elektromotory umiestnené pri planétovej prevodovke. Každý z nich má odlišnú úlohu, iba jeden pomáha a pridáva svoje kone spaľovaciemu motoru. Maximálny výkon elektromotora je 88 kW a maximálny krútiaci moment je 202 Nm. Celkový maximálny výkon je 160 kW (218 koní) a maximálny krútiaci moment v súčte je cez 400 Nm. Pravda, takto to nefunguje a zratúvať krútiaci moment pri prevodovke transaxle nie je košér, no pre ilustráciu schopností motorizácie to vlastne stačí. Všetok výkon a krútiaci moment pohonná sústava prenáša na predné kolesá. Hmotnosť Camry je v porovnaní s väčšinou konkurentov nižšia, to napriek hybridnému pohonu. Podľa výbavy sa pohybuje v rozmedzí 1595 až 1660 kg. Keďže testovaná verzia bola vo výbave najvyššej (Executive), aj hmotnosť sa bude pohybovať blízko maxima. To však Camry nebránilo k veľmi peknej pružnosti, porovnateľnej s naftovými motorizáciami s modernými automatickými prevodovkami a výkonom cca 190 koní v rovnakej triede. Zrýchlenie zo 60 na 100 km/h prebehlo v priemere za 5,66 sekundy. Zrýchlenie z 80 na 120 km/h prebehlo za 6,3 sekundy. To pri zaťažení cca 180 kg.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba bola 5,7 litra. V príjemnom jesennom počasí a pri nájazde v pomere 50% diaľnic, 40% okresných ciest a 10 % mestských presunov. Pri hybridoch platí, že najnižšiu spotrebu majú v meste. Čím plnšie cesty, tým nižšia spotreba, tým viac ide vozidlo na elektrickú energiu. Pohodlné tempo na okresných cestách bolo aj za menej než 5 litrov. Najviac si Camry pýtala na diaľnici. No aj tu sa pri tempe cez 130 km/h zmestí pod 7 litrov v závislosti od profilu cesty. Je to preto, lebo benzínový motor je mimoriadne tepelne účinný, má veľký objem, vysokú kompresiu, priame (aj nepriame) vstrekovanie a v okamihoch najvyššej záťaže mu pomáha elektromotor.

Zdroj: Ján Hargaš

Auto svojim nastavením nie je prioritne nastavené na vysokú dynamiku, no prudšie prejazdy zákrut, či výraznejšie manévre zvládne. Podvozok je primárne komfortne ladený. Nová platforma s vysokou tuhosťou konštrukcie, vyšperkované uchytenie motora, dobré utlmenie podvozku, uchytenie náprav i kvalitná zvuková izolácia prispievajú k tichu na palube a minimálnemu prenosu vibrácií. Ani väčšie diery do kabíny výrazne neprenikajú, ani prudká akcelerácia auto neroztrasie. Pri priečnych nerovnostiach v zákrutách vo vyšších rýchlostiach cítiť ako auto zapláva, no kolesá sa dobre držia. Camry je auto určené predovšetkým pre pohodlné zdolávanie stoviek kilometrov na rozličných cestách, to jej ide najlepšie. Keď však treba, na stlačenie akcelerátora reaguje prudko a okamžite tak, aby akékoľvek predbiehanie prebehlo bez zaváhaní. Vyslovene športovú jazdu príliš nemusí, i keď ju s otráveným výrazom zvládne.

Zdroj: Ján Hargaš

Pohodlie môžu narušiť len dve veci. Vyšší aerodynamický šum pri bočnom vetre. Pravdepodobne pochádza najmä od spätných zrkadiel. Máloktoré auto toto zvláda lepšie, výraznejší šum ale cvičené ucho rozozná. Nepríjemnejší je lom svetla. Zapadajúce, vychádzajúce slnko, no tiež zimnné slnko nízko nad obzorom sú bez slnečných okuliarov často nepríjemné. Obvykle pomôže slnečná clona, či zmena polohy za volantom. Horšie to je pri autách, ktoré holdujú lesklým plastom, či chrómu. Slnko sa vie miestami nepríjemne odraziť. Pri Camry som odraz od vnútorného vybavenia nezaznamenal. Problém bol jemný prelis na vrchu kapoty.

Bez ohľadu na posed za volantom nízke slnko dokázalo poriadne vypaľovať sietnicu. V mojom prípade to bolo takto: buď sa skryjem za clonu a neuvidím nič, alebo mi slnko bude svietiť do očí. Slnečné okuliare síce pomôžu, no nie sú všemocné. Spýtajte sa mravca pod lupou, či nechce slnečné okuliare. Určite sa pre to nadchne.

Priestrannosť kabíny je očarujúca. Posed je mimoriadne pohodlný, dlhonohí si prídu na svoje, velké tlapy nič neobmedzuje. Za vysokým vodičom je kvantum miesta pre rovnako stavaných pasažierov. Dokonca vzadu i dlhšie trasy znesie trojica pasažierov. Skúšal som dve deti v sedačkách, plus kompaktnejšia dospelá postava. Išlo to bez reptania.

Zdroj: Ján Hargaš

Aj kufor zo svojimi 524 litrami vyhovie náročným požiadavkám. Dokonca zložíte aj zadné operadlá a ponúknutý priestor umožní aj prevoz dlhších predmetov. Papula kufra je taktiež dostatočne veľká, nakladacia hrana pomerne vysoko. Zvyknúť si treba na otváranie veka kufra. Je vpravo na boku. Najprv tak budete vy i členovia posádky ohmatávať kameru.

Drobné výhrady mám k rozmiestneniu ovládacích prvkov. Cítiť z toho japonskú kultúru. Nehaním, iba je to iné a rozmaznaný Európan sa občas bude škrabkať za ušami prečo je toto tu a načo je vlastne toto. Infotainment je od Toyoty, no aj naň sa dá zvyknúť. Na konektivitu CarPlay a Android Auto zatiaľ zabudnite. Toyota je v tomto naozaj posledná. Podstatné je, že auto voní kožou, vyzerá luxusne a dokonca aj falšované drevo Camry žeriem. Prvky na seba nadväzujú a síce nie sú v súlade s najnovšími módnymi trendmi, fungujú. Dobre sa pracuje aj s displejom kaplnky prístrojov. Nemôžete si s ním robiť úplne čo chcete, azda preto mu nechýba logika a prehľadnosť. Kvalitne hrá aj audio a kvalitná je aj vzduchotechnika. Rozdiel medzi základnou a najvyššou výbavou je pri klimatizácii len v počte zón. Čistejší vzduch a sviežejší vzduch dostanete v Camry bez ohľadu na výbavu. Skutočne to funguje. Pachy z vonku cítiť menej, hlavne však klimatizácia nevysušuje sliznice, človek sa v aute cíti veľmi dobre a sviežo. Neviem do akej miery za to môže práve systém vzduchotechniky, ale v Camry som sa cítil naozaj veľmi dobre. Iste za to mohol tiež pocit veľkosti auta, pohodlie sedenia, bledá koža a do svetla ladený interiér, no tiež tichosť hybridného systému. Obzvlášť v mestskej premávke a pri pohodlnom brázdení našich ciest.

Zdroj: Ján Hargaš

No a čo dizajn? Viete, že hodnoteniu dizajnu sa snažím vyhýbať čo možno najviac. Predsa len existujú prvky, ktoré možno zovšeobecniť a považovať hodnotenie za objektívne – aj v prípade dizajnu. Tu platí, že Camry vyzerá originálne, vyzerá ako súčasná Toyota. Masívna novátorská a sebavedomá maska je najsilnejšou stránkou dizajnu. Zadná časť s predkom úplne nespolupracuje, no beztak je auto dizajnovo relatívne vyvážené a dá sa naň pozerať. Nie je to žiaden výpredajový model privezený z donútenia a na konci životnosti. Je to kompletne nové auto, a síce k niektorým veciam pristupuje tradične, o to originálnejšie to je. Osobne by som Camry radšej videl v peknom červenom odtieni, prinajhoršom v jednom z odtieňov sivej. Hnedá je síce pekná metalíza, no ku charakteru Camry sedí možno až príliš. Zdá sa mi akoby si to auto pýtalo radostnejší odtieň. Aby to neskĺzlo len do alternatívnej nudy. Ale aby to bola sebavedomá ekologická voľba japonského komfortu. Takže za mňa červená - farba. Je to výborné auto. Testovaný kúsok to má za 8 z 10 bodov.

Zdroj: Ján Hargaš

 

 

 

Technické údaje

Model: Toyota Camry Executive
Motor:

2,5 hybrid Dynamic Force 16V DOHC Common Rail VVT-iE, VVT-i D4S

Zdvihový objem motora (cm3): 2487
Prevodovka: eCVT
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 131/5700
Krútiaci moment (Nm/ot.): 221/3600-5200
Celkový výkon sústavy (kW) 160
Výkon elektromotora (kW) 88
Krútiaci moment elektromotora (Nm) 202
Maximálna rýchlosť (km/h): 180
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,3
Spotreba kombinovaná NEDC (l/100 km): 4,3-4,4
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4885/1840/1445
Rázvor náprav (mm): 2825
Rozmer pneumatík: 235/45 R18
Objem batožinového priestoru (l): 524
Objem palivovej nádrže (l) 50
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1595-1660
   
Základná cenníková cena modelu: od 34 000 €
Cena modelu Executive: 39 500 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku