2019-11-15 16:25:00
Toyoty Mirai majú za
Toyoty Mirai majú za sebou milión míľ po Londýne
Zdroj: Toyota

Toyoty Mirai majú za sebou vyše jeden a pol milióna kilometrov

Flotila 27 vodíkových sedanov Toyota Mirai v Londýne už spolu najazdila viac ako milión míľ.

Vozidlá patria londýnskej požičovni  Green Tomato Cars, ktorá ponúka hlavne nízkoemisné autá.  Každé vozidlo Mirai zabránilo vylúčeniu priemerne 7,6 tonám emisií oxidu uhličitého a neuvoľnilo do atmosféry ani gram oxidu dusíka.  Vo Veľkej Británii predstavujú priemerné emisie CO₂ na jedno auto  120,1 g/km.

Nový rekord je prvým takýmto prípadom vo Veľkej Británii. Hornú hranicu  milióna prekonaných míľ (1,6 mil km) sa podarilo dosiahnuť v priebehu 18 mesiacov, odkedy požičovňa Green Tomato Cars kúpila 25 exemplárov Mirai. Predtým, v roku  2015, sa do flotily firmy dostali dve testovacie autá. V súčasnosti je to najväčšia bezemisná flotila osobných áut v krajine.

Zdroj: Toyota

Luxusná služba pre firmy

Toyota Mirai je vlajkovým modelom v službách  Zero Emission Executive, londýnskej požičovne zameranej na firemných klientov. Green Tomato Cars bola prvou spoločnosťou v Európe, ktorá zaviedla do svojej ponuky automobily na vodíkové palivové články. Vodíkové Toyoty vo flotile firmy do dnešného dňa prepravili 80 000 cestujúcich. Každé auto prekoná v priemere 120 míľ za deň (190 km).

„Toyota Mirai nás ohromila a sme veľmi hrdí na to, že sa nám s našou flotilou s nulovými emisiami podarilo dosiahnuť symbolický výsledok milióna prekonaných míľ. Naši cestujúci ich milujú.  Vedia, že vďaka  Mirai sa prepravujú najekologickejšie, ako sa dá. Podobne zmýšľajú aj naši vodiči.  Náklady na používanie Toyoty Mirai sú porovnateľné s Priusom a tankovanie trvá rovnako ako v prípade konvenčného auta. V súčasnosti zaraďujeme do prevádzky ďalších 25 vozidiel Mirai a som presvedčený, že tým sa to nekončí,” povedal Jonny Goldstone, zakladateľ a generálny riaditeľ požičovne Green Tomato Cars.

V súčasnosti vo veľkej Británii jazdí 137 vozidiel Toyoty Mirai a všetky spolu onedlho prekročia celkovo 2 miliónov míľ (3,2 mil km), čo predstavuje okolo 412 ton ušetreného oxidu uhličitého. Metropolitná polícia dostala do výbavy 21 vozidiel, ktoré doteraz prekonali vyše štvrť milióna míľ. Ďalších 32 áut kúpilo mestské zastupiteľstvo a grófstvo v Aberdeene, ako aj klub Co-Wheels Car Club. Jednotlivé vozidlá sa dostali do inštitúcií ako sú University College London, Imperial College, Natural History Museum, Science Museum a do Transport for London, čiže k dispozícii  vedeniu verejnej dopravy v hlavnom meste.

Zdroj: Toyota

Vodíková Toyota Mirai

Vo svetovej premiére model Toyota Mirai  predstavili v Japonsku v decembri 2014 a v roku 2015 vozidlo debutovalo v Európe a Spojených štátoch. Je to sedan strednej veľkosti s dĺžkou  4890 mm, vybavený elektromotorom s výkonom 154 k, ktorý zrýchľuje auto na stovku za 9 sekúnd. Jeho pohon tvoria aj palivové články s hustotu energie 3,1 kW/l, ktoré premieňajú vodík z nádrže s celkovou kapacitou 122,4 litra a kyslík zo vzduchu na elektrinu poháňajúcu elektromotor. 

Na autosalóne v Tokiu predstavila spoločnosť Toyota koncepčnú verziu druhej generácie modelu Mirai. Nový model má debutovať koncom roku 2020. Je to atraktívny, dynamický sedan so zdokonaleným pohonom, väčšou dynamikou a dlhším dojazdom. Auto je postavené na novej platforme TNGA, ktorá doteraz preukázala svoje výhody v mnohých ďalších modeloch Toyoty, pokiaľ ide o tuhosť karosérie, jazdné vlastnosti, nízko položené ťažisko a priaznivé rozloženie prvkov, ktoré umožňuje zväčšiť priestor interiéru a kufra.

Čerpacie stanice

V súčasnosti je vo Veľkej Británii 11 čerpacích staníc vodíka, kde sa tento plyn vyrába priamo na mieste elektrolýzou vody.  Ich najväčší operátor, spoločnosť  ITM Power, onedlho otvorí novú stanicu v Gatwicku. V celej Európskej únii funguje  125 vodíkových staníc.

Zdroj: Toyota

Vďaka nulovým emisiám CO2 a škodlivých látok môžu vozidlá na vodík pomôcť znížiť emisie z cestnej dopravy a zlepšiť kvalitu ovzdušia najmä v mestách a na diaľniciach. Výhody vodíkového pohonu zahŕňajú aj rýchle tankovanie, dlhší dojazd a zníženie hmotnosti automobilu v porovnaní s analogickým autom poháňaným batériou. 

Prekážkou rozvoja motorizácie na báze vodíka v Európe je skutočnosť, že infraštruktúra na doplňovanie paliva nie je dobre rozvinutá, čo môže spochybniť ďalší rozvoj tejto inovatívnej technológie na našom svetadiele.

Počas konferencie  Hydrogen for Climate Action, ktorú usporiadala Európska komisia (DG GROW) a Hydrogen Europe – ACEA, bolo podpísané vyhlásenie  vyzývajúce k vytvoreniu štruktúr, ktoré urýchlia rozvoj vodíkovej infraštruktúry v celej Európskej únii. Týka sa to tiež smernice o infraštruktúre pre alternatívne palivá, nové nástroje na financovanie investícií do vodíkovej infraštruktúry a zapojenie existujúcich mechanizmov dotácií do EÚ vrátane nástroja na prepojenie Európy.

Príkladom pre európske vlády je Japonsko, ktoré považuje vodík za strategickú technológiu, vďaka ktorej bude krajina v budúcnosti nezávislá od dovozu pohonných látok.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo