2019-11-08 16:20:00
Mercedes GLC 300 4MATIC
Mercedes GLC 300 4MATIC
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: Mercedes GLC 300 4MATIC Coupé – silný a štýlový

Mercedes GLC je stred ponuky modelov SUV. Jeho verzia Coupé spája viacero áut do jedného.

Nie je príliš veľký, nie je príliš malý. Pritom patrí medzi veľké autá značky Mercedes. Má prioritne poháňanú zadnú nápravu, ponúka takmer všetky moderné technológie zdobiace modely trojcípej hviezdy a po facelifte ich má ešte viac. Prichádza tiež s novými motormi.

Keď je GLC stredom ponuky modelov SUV, verzia 300 4MATIC je zas spolu s naftovou 300d 4Matic pomyselným stredom ponuky motorizácií. Nižšie v rebríčku nájdete verzie 200 4Matic, 200d 4MATIC, 220d 4MATIC. Vyššie nájdete 400d 4Matic, 43 AMG a 63 AMG.

Po teste SUV s motorom 300d 4Matic tak prichádza na rad benzinový variant s menej praktickými, zato dynamickejšími danosťami.

A teraz zas prichádza priestor pre vlog o tomto aute. Vo vlogu nájdete zopár základných info, poznatky z jazdy, pozrel som sa na funkčnosť Multibeam LED svetiel a uvidíte tiež prácu nových jazdných asistenčných systémov. Vlog nie je videotest a tento rozdiel bude čoraz zrejmejší. Ide o ľahkú voľnú formu videoobsahu, ktorá nemá byť komplexná ako videotest, skôr prinesie základné info a to najzaujímavejšie z testu a auta samotného. Vlogy budú postupne súčasťou každého písaného testu, zatiaľ čo videotesty majú samostatné postavenie. Toľko na začiatok. Tu je sľúbený vlog.

Podkapotou 300 4Matic sa nachádza prepĺňaný priamovstrekový benzínový štvorvalec s maximálnym výkonom 190 kW (258 k) a maximálnym krútiacim momentom 370 Nm v rozmedzí 1800 až 4000 Nm. Asistuje mu 48 voltový systém remeňového štartér generátora schopného rekuperovať kinetickú energiu a spätne ju odovzdať na kolesá s výkonom maximálne 10 kW (14k) a s krútiacim momentom maximálne 150 Nm. Mercedes systém nazýva EQ Boost a jeho účinok si môžete sledovať na digitálnom prístrojovom paneli. EQ Boost sa zapája do boja pri každej akcelerácií. V závislosti od jazdnej situácie tak robí viac alebo menej intenzívne. V prípade zatlačenia plynového pedálu až na podlahu odovzdá všetky svoje kone a „newtonmetre“ na kolesá. Pustenie plynového pedálu spúšťa automaticky rekuperáciu, stlačenie brzdového pedála najprv zvyšuje rekuperáciu až následne spúšťa mechanický brzdový systém. Ide teda o hybridnú motorizáciu. Keďže však automobil nemá veľké hybridné batérie, nedokáže prejsť ani kilometer bez spusteného spaľovacieho motora a elektromotor je tu primárne pre rekuperáciu energie a drobné zníženie spotreby, ide o mild-hybrid.

Zdroj: Ján Hargaš

Motor má mierne naftový, vo vyšších otáčkach ale príjemne ostrý zvuk. Vďaka pomoci elektromotora agregát nemá hluché miesta, nábeh výkonu po stlačení plynu je rýchly aj bez podradenia. Živá motorizácia, výborný výhľad vpred, robustnosť auta, ticho i naozaj dobre naladený podvozok zvádzajú k dynamickejšej jazde. Auto človeku nepripadá také veľké a ťažkopádne ako GLE Coupé. Práve jazdné vlastnosti tohto vozidla a modelového radu GLC považujem za veľmi príjemné, až prekvapivo príjemné. Spolu s C-čkom je to jediný Mercedes, ktorý si ani s veľkými diskami kolies nežiada pneumatické pruženie a vystačí si s adaptívnymi tlmičmi. Primárne jazdí komfortne, veľké diery cítiť, no podstatne menej, než by som s takýmto obutím čakal. Auto sa vyznačuje obdivuhodnou smerovou stabilitou, istotne za to môže ako rozloženie hmotnosti, tak široký rozchod kolies i mohutné pneumatiky. Je to ozaj jedno z mála SUV tohto typu i veľkosti, s ktorým je reálne radosť jazdiť.

Zdroj: Ján Hargaš

O prenos síl oboch motorov na kolesá sa stará 9-stupňová automatická prevodovka a pohon všetkých kolies 4Matic.

Pohonná sústava podáva naozaj dobrý výkon. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h prebieha za 6,3 sekundy. Pružné zrýchlenie zo 60 na 100 km/h som v komfortnom režime so zaťažením cca 100 kg nameral v priemere za 5,03 sekundy. Z 80 na 120 km/h prebehlo za 5,83 sekundy. V oboch prípadoch ide o veľmi pekný údaj plne postačujúci aj na ostrejšie predbiehanie na kratších voľných úsekoch. Manuálna príprava, či športový režim tieto časy ešte skráti.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba počas testu skončila na úrovni 9,3 litra benzínu na 100 km. Spotreba zodpovedá zväčša pokojnému jazdeniu pri nájazde v pomere 50% diaľničných kilometrov, 40% okresných ciest a 10% mestských kilometrov. Na diaľnici sa pri rýchlosti 130 km/h spotreba dostáva na 10 litrov a viac. Nad desať litrov potlačí spotrebu i ostrejšie jazdenie i väčší podiel jázd po meste.

Zdroj: Ján Hargaš

 Pohotovostná hmotnosť vozidla je 1750 kilogramov. Skutočne to nie je malé auto a s celkovou dĺžkou 4731 mm, s rázvorom 2873 mm sa radí medzi stredne veľké SUV. Podobne by sa dala charakterizovať i kabína. Je nespochybniteľné, že toto auto je sa zvonku pýši svalnatou karosériou a že aj napriek šírke 1890 mm je v kabíne len priemerná ponuka priestoru. To znamená, že na predných sedadlách sa pohodlne odvezie i dvojica vysokých a bucľatých osôb. Vzadu treba s kilami i centimetrami viac šetriť, no dvojica priemerne vysokých mužov sa odvezie s dostatočnou rezervou. Pätica akokoľvek rozmerných členov posádky sa bude musieť priestorovo uskromniť. Vzadu sa tri detské sedačky zmestia len teoreticky, avšak dvojica sedačiek a jeden priestorovo nenáročný cestujúci to na krátku dobu vydrží. Vyššie postavy majú vzadu nad hlavou menej miesta než v SUV. Ani pred kolenami nemôžu čakať zázraky. Priemerná ponuka priestoru v tomto prípade znamená, že GLC Coupé dokážu tromfnúť i kompaktné SUV neprémiových značiek. Batožinový priestor disponuje papierovou kapacitou 500 litrov. Skutočne dokáže dobre poslúžiť, vo všeobecnosti je relatívne plytký a to nielen pre vyššiu úroveň podlahy, aj pre pozvoľna sa zvažujúcu strechu. Ide tak o vysoko jazdiaci liftback s dostatkom priestoru pre menšiu rodinu a príležitostný prevoz priemerne urastených pasažierov.

Zdroj: Ján Hargaš

Medzi komfortnými prvkami vynikajú v tomto prípade veľmi dobre tvarované predné sedadlá. Posed za volantom je výborný a jediné, čo obmedzuje vyššie postavy je masívny stredový tunel. Kvalita použitých materiálov je na vysokej úrovni, vrzgoty sú minimálne. Potešia široké možnosti ovládania. Oba digitálne displeje môžete ovládať cez plôšky na volante, ten stredový cez touchpad a tiež dotykom. Stredový displej pôsobí akoby ho niekto na poslednú chvíľu prilepil na vrch palubnej dosky. Každopádne vyzerá lepšie ako pred faceliftom. Vďaka skutočne širokým možnostiam nastavenia vzhľadu a funkčnosti oboch displejov i vďaka obdivuhodnej hĺbke nastavení infotainmentu si to svoje zobrazenie a funkcie nájde azda každý.

Zdroj: Ján Hargaš

V balíku najnovších asistenčných systémov svieti najmä MBUX s hlasovým ovládaním, sledovanie semaforov cez displej, no najmä jazdný asistent schopný udržiavania odstupu na diaľnici a udržiavania vozidla v pruhu. Nadstavbou je schopnosť automatickej zmeny jazdného pruhu i asistovaná jazda v kolónach. Ako to býva zvykom, v prípade, že systém dobre nevidí na čiary pred vozidlom, ak má možnosť zavesí sa na chrbát vpredu idúcemu vozidlu a nasleduje ho cez neprehľadný úsek. Hlavne funkcia stop-and-go v kolónach s nastaveným adaptívnym tempomatom je mimoriadne oslobodzujúca. Rovnako môže pomôcť asistent pre zmenu jazdných pruhov – stačí aktivovať znamenie o zmene smeru jazdy a zvyšok vykoná auto, taktiež môže pomôcť automatické parkovanie. Vozidlo si dokonca vie samo meniť prevody – vpred a vzad a systém disponuje prekvapivou kreativitou ak ide o spôsob zaparkovania do parkovacieho miesta. Rôzne situácie a rôzne parkovacie miesta si skrátka zasluhujú rôzne riešenia. Systém potrebuje viac času ako skúsený vodič obdarený kamerovým systémom a parkovacími senzormi, no menej skúsenému vodičovi istotne pomôže. Je to predovšetkým ohurovací nástroj. Medzi výborných asistentov zaradím aj Multibeam LED svetlá. Aj vďaka výhľadu z vyššieho vozidla je nočná jazda bezpečnejšia a istejšia. Svetlá disponujú schopnosťou neoslňovania ďalších účastníkov premávky pri zapnutých diaľkových svetlách. Aj stretávacie svetlá majú dostatok síl a dobre osvetlujú kľúčovú pravú krajnicu vozovky.

Zdroj: Ján Hargaš

GLC 300 4Matic s 9-stupňovou prevodovkou a základnou výbavou kúpite od 60 168 eur. GLC Coupé (200 4Matic) začína na 52 878 eur. Cena testovaného vozidla presiahla 87 tisíc eur. Najdrahšími doplnkami sú jazdné asistenčné systémy DISTRONIC (2100 eur bez DPH), head up displej (960 eur), gula aj s asistentom pre príves, či adaptívne tlmiče. Vypichnúť možno dizajnový balík Night, MBUX s rozšírenou realitou pre navigáciu a konektivitu Carplay a Android Auto. Dĺžka zoznamu príplatkov nie je malá, no môže byť ešte dlhšia. Všetko je to otázkou vkusu, potrieb a očakávaní. Tak ako pred faceliftom, GLC Coupé je jedno z mála áut tohto typu, ktoré reálne dobre jazdia, majú slušnú ponuku priestoru a ešte aj vedia dobre vyzerať. Z tohto hľadiska mi príde celkom zbytočná nášlapná lišta, ktorá v zime spôsobí akurát tak neplechu na nohaviciach. Nie som nadšený ani z konektorov usb-c. Darmo mi bude niekto vysvetľovať, že je to vec budúcnosti, takúto budúcnosť nechcem. Konektory usb-c vydržia omnoho menej ako klasické USB, ľahko sa poškodia. V dobe indukčne nabíjaných mobilov a bezdrôtového CarPlay od Apple je prechod na usb-c iba pascou na zákazníka. Mimochodom, Mercedes bezdrôtový CarPlay zatiaľ neponúka, indukčné nabíjanie ale áno.

Zdroj: Ján Hargaš

GLC Coupé je dizajnovka, štýlovka a pritom má kus praktickosti. Dobre jazdí, je plná výbavy a je to plnohodnotný Mercedes. Dnes už nemá takú výraznú prevahu nad BMW X4, možno sa dokonca misky váh vyrovnali, ba otočili, no GLC stále považujem za vyvážený dobre vyskladaný balík. 8 z 10 bodov.

Tento Vlog nájdete aj na mojom kanáli Youtube.com

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Mercedes-Benz GLC Coupe 300 4MATIC
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: 9-stupňová automatická
Poháňaná náprava zadná a predná
Výkon (kW/ot.):  190/5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 370/1400-4400
Maximálna rýchlosť (km/h): 240
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 6,3
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 7,1-7,5
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4732/2096/1602
Rázvor náprav (mm): 2873
Objem batožinového priestoru (l): 500
Objem palivovej nádrže (l): 50
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1750
Užitočná hmotnosť (kg): 685
Základná cenníková cena modelu: 52 878 €
Základná cena verzie: 60 168 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku