2019-04-03 08:15:00
Mercedes-AMG GT 4Door 63s
Mercedes-AMG GT 4Door 63s 4MATIC+
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Mercedes AMG GT 4 Door 63 S 4Matic+ Edition 1 je zbraň hromadného ohúrenia

Ťažko dnes hľadať v ponuke trojcípej hviezdy auto, ktoré by ohurovalo viac ako modely GT a GT 4Door.

Mercedes AMG GT 4 Door je absolútny fenomén. Nie je veľa áut, ktoré by boli tak blízko k pretekaniu a pritom poskytovali takú mieru komfortu a luxusu. Je to akoby ste pretekárskemu autu dali komfortnejší podvozok a zhruba pol tony výbavy, ktoré toho pretekára vráti späť do homologizovaného prostredia. Isté negatívum je, že pol tony výbavy navyše predsa len obrúsi hrany športovca. Lenže verte, pri maximálnom výkone štvorlitrového osemvalca V8 470 kW (639 k) zopár kíl navyše nehrá veľkú úlohu. Respektíve inak, práve tým kilám komfortnej výbavy navyše vďačíte za to, že sa v aute cítite dobre a že vám to auto pri akcelerácii, brzdení, či v zákrutách neodtrhne krk.

Lebo toto auto je výnimočné, je ďaleko nad ostatnými. Je to auto posúvajúce hranice do nepoznaných sfér. A pritom ide o čistokrvného benzínového šialenca. Žiadna pomoc elektriny, žiadne cheaty (kódy) smerom k vyšším papierovým údajom. Len plnokrvné, testosterónom a pravdepodobne aj vysokooktánovým benzínom poháňané šialenstvo. Keď už som pri benzíne, tento fešák nemá záujem papať bežné malinovky, chce minimálne 98 oktánov, čo u nás zväčša znamená, že mu nalejete rovnú stovečku.

Zážitok

Aj keď budem písať o motore, prevodovke a jazdných vlastnostiach, celkom subjektivizačne medzititulkujem tým, čo je pri všetkej tej technike dôležité – zážitok. Pretože v ňom tkvie podstata vozidla. Dodáva mimoriadny zážitok vďaka svojim schopnostiam a unikátnemu koktailu technológií doteraz známych len pri legendárnych superšportových značkách. V tomto aute a tiež v krátkej dvojdverovej verzii potvrdzuje vetva Mercedesu z Affalterbachu, že reálne patrí medzi značky ako Porsche, Ferrari, či Lamborghini... Lebo áno, konkurentov tohto vozidla treba hľadať práve v týchto sférach.

AMG GT 4Door je aktuálne najrýchlejšie štvordverové auto na okruhu pod hradom Nurburg. Zeleným peklom presvišťalo za 7:25:41. Vďačí za to nielen vysokovýkonnému motoru, športovému pohonu všetkých kolies, bleskovej prevodovke, či aktívnemu riadeniu zadných kolies, ale tiež jazdcovi a zároveň vývojovému inžinierovi značky Demianovi Schaffertovi. A práve na tento bod chcem upozorniť.

Lebo mať kľúče od najrýchlejšieho štvordverového sériového auta na svete z človeka tiež nerobí najrýchlejšieho jazdca na svete. Myslieť si to, je ako myslieť si, že energetický nápoj vám skutočne dá krídla a vy môžete po jeho vypití pokojne vyskočiť z okna.

Zdroj: Ján Hargaš

Z vyššie uvedeného jasne vychádza, že pred týmto autom treba mať zdravý rešpekt. Lebo jeho schopnosti ďaleko prevyšujú schopnosti drvivej väčšiny obyvateľov tejto planéty s platným vodičským oprávnením a k plnému využitiu jeho schopností budete potrebovať minimálne mesiace tréningu a aj tak je celkom možné, že najslabším článkom auta budete práve vy. Môj osobný pohľad je taký, že schopnosti tohto auta tiež ďaleko prevyšujú možnosti väčšiny našich ciest. Ak sa teda podobne ako ja budete v tomto aute snažiť nájsť jeho limity, je viac ako pravdepodobné, že ako prvé nájdete limity vlastné, prípadne limity krajiny v ktorej žijete a teda jej ciest. Aj keď je nepochybné, že auto tlačené k zemi takou prítlačnou silou a auto s takým podvozkom i riadením si poradí aj s deravými slovenskými povrchmi, dokonca vďaka asistenčným systémom a inteligentným technológiám dokáže aj idiotovi za volantom privodiť pocit, že má všetko pod kontrolou, v oboch prípadoch ide len o dočasný klam, ktorý iba rafinovane zakrýva priepasť medzi pocitom a skutočnosťou. Je to akoby ste sa v noci rútili krajinou bez svetiel netušiac, že sa rútite rovno k hlbokej rokline...

Zdroj: Ján Hargaš

Lebo áno, podľahol som čaru tohto automobilu, výsledkom čoho je, že sa ho sakramentsky bojím a mám pred ním riadny rešpekt hraničiaci až s hmatateľnou úctou... K tomu jedným dychom dodávam, že by som ho veľmi rád okoštoval na okruhu s dobre nastavenými výjazdovými zónami a s inštruktorom, ktorý by ukázal kde je vlastne strop pre toto auto. A presne to potrebuje každý, kto si toto vozidlo môže dovoliť. Okoštovať jeho schopnosti v regulovaných podmienkach v relatívnom bezpečí okruhu a s asistenciou odborníkov a pretekárov. A môžete si byť istí, že presne toto čaká budúceho majiteľa, ak o to pravda bude mať záujem.

Lebo mačov, ktorí majú pocit, že aj túto beštiu zvládnu ľavou zadnou poznám aj osobne veľa. Škoda auta a škoda životov okolitých ľudí, zvierat i stromov...

Zdroj: Ján Hargaš

Pri jazdení a odhaľovaní hraníc má zaujalo chovanie podvozku automobilu i enormne vysoká komunikatívnosť riadenia. Pretože podvozok sa na prvý omäk tvári, akoby mu zlé cesty vyslovene vadili a auto vám to po vodičskej stránke jasne hovorí. Človek sa pri udržiavaní tohto auta na zlej ceste zapotí viac pri miernom prekročení rýchlostných limitov, ako pri úplnom utrhnutí sa z reťaze. Jednoducho preto, lebo podvozok auta je stavaný na ďaleko náročnejšiu záťaž. Na druhú stranu ani technológie osadené v tomto aute nedokážu potlačiť fyzikálne zákony, takže pri extrémnom jazdení na našich rozmlátených cestách môže totálne zlyhanie zapríčiniť milisekundová nepozornosť, či jeden zlý pohyb. A to už nehovorím o nečakanej situácii na ceste v podobe splašeného zajaca, či protiidúceho vozidla.

Zdroj: Ján Hargaš

Reakciami i silou, ktorú potrebujete na ovládanie vozidla vo vyšších rýchlostiach tiež auto jasne hovorí, že to treba držať oboma rukami a skutočne pevne. Zo šoférskeho hľadiska je toto niečo ako moderné nebo. Ako som hovoril vo videu, toto treba chytiť pod krkom a pevne a neomylne viesť krajinou, či okruhom. Žiada sa mi písať o nekompromisnosti jazdy o čistote vnemov i zážitku z riadenia. Viete, že auto nie je nejaká malá motorová myš ale päťmetrové masívne a enormne tuhé hebedo. Toto sa nehrá na nejakú virtuálnu realitu. Nečakajte priateľské ovládanie, preposilňované riadenie so spätne pridanou záťažou ala športový volant. Takto má jazdiť AMG. Má vás vystrašiť, má vás zahltiť vnemami.

Nebudem tu strácať čas detailným popisovaním všetkých dôvodov, prečo to auto jazdí o toľko inak, než iné sériové autá vo svojich vrcholných motorizáciách. Stačí spomenúť napríklad pretekárske obutie s extrémne širokými zadnými pneumatikami, aktívne riadenie zadnej nápravy, či športový variant pohonu všetkých kolies 4Matic disponujúci elektronicky ovládaným diferenciálom na zadnej náprave. K tomu prirátate všetku tu aktívnu i pasívnu aerodynamiku, ktorá tlačí auto k zemi, respektíve posiela vzduch presne tam kam treba a začnete to chápať.

Zdroj: Ján Hargaš

Edition 1 totiž nie je len o pásikoch na kapote a žltých detailoch, či o špeciálnej matnej grafitovej sivej farbe – všetky tieto prvky môžete alternovať. Je aj o balíku technológií zlepšujúcich športové jazdné vlastnosti vozidla. Kľúčové sú najmä zväčšené aerodynamické pomôcky v prednej a zadnej časti vozidla. Za všetko uvádzam zadné krídlo. Na rozdiel od elektronicky ovládaného krídla štandardnejších verzií, má Edition 1 krídlo pevné, avšak mechanicky nastaviteľné tak, aby čo najlepšie vyhovovalo aktuálnym zámerom vodiča. Pevné krídlo tlačí zadok auta dolu dodatočnými 30-timi kilogramami.  

Výkon, krútiaci moment i priebeh oboch parametrov je dychberúci. Veď zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy nezažijete každý deň a tam to nekončí. Slušne povedané: to čo bežnému autu zaberie zrýchlenie z 0 na 100 km/h zrýchli toto z 0 na 250 km/h a môže ísť ešte ďalej. Až na 315 km/h. Meral som pružné zrýchlenie. Tak ako pri BMW M5 ale nie je v ľudských silách stopkami stopnúť pružnosť bežných disciplín. Časy by príliš výrazne skresľovali reakcie merajúceho a v podstate cca polovicu času by zabralo podradenie prevodovky. Niežeby bolo také pomalé, ani náhodou. 9-stupňový automat, ktorý menič nahradil za spojku radí pri športovej jazde tak besne ako dvojspojka od divízie BMW M (M3, M4). Problém je skôr v spôsobe merania – v štandardnom jazdnom režime bez prípravy. Toto skrátka nemá zmysel merať pri superšporte.

Zdroj: Ján Hargaš

Meral som teda pružnosť zo 60 na 160 km/h a aj tu som mal dosť vážny problém namerať ustálené veličiny. No predsa sa podarilo a nameral som v priemere 6,48 sekundy. Išlo o zrýchlenie v komfortnom režime bez prípravy a so zimnými pneumatikami. Berte to ako najhorší možný čas. Nepochybujem, že každým športovejším režimom by sa čas zrýchlil, s lepším obutím a v lepších podmienkach by mojim odhadom mohol byť niekde okolo 5 sekúnd, možno aj nižšie.

A teraz zvoľnime tempo: ako jazdí, keď nestraší okolie?

Je to z ďalších vecí, ktoré ma na tomto vozidle očarili. Od začiatku mi bolo jasné, že toto nebude plávať ako korok v pohári. Avšak možnosti nastaviteľného podvozku sú naozaj široké a tlmenie i väčších nerovností pri pokojnom tempe je veľmi dobré. O nekvalite povrchu samozrejme viete, vo všeobecnosti je jazda tvrdšia ako napríklad s E 63, či s nižšími radmi ako GLC 43, či C43... Koniec koncov, toto je superšport od začiatku. Nemá nudné verzie, môžete mu iba oholiť trochu výkonu, či dodať moderný šmrnc vďaka hybridizácii verzie GT 43...

Zdroj: Ján Hargaš

Stručne a skrátka, s týmto autom sa nemusíte báť absolvovať dlhšie trate po Slovensku. Neodíde vám chrbát. Skutočné GT zvládne ako tisíce kilometrov na kvalitných diaľniciach, tak výjazd na východ, či juh od nemeckých hraníc.

Sedenie vo vozidle je na všetkých štyroch sedadlách veľmi dobré. Posádka má dostatok priestoru, anatómia operadiel je taktiež na úrovni. Najväčší zážitok má samozrejme vodič, no za to okrem športovo nízkeho posedu môže napríklad aj široký veniec volantu. Holé ruky sa na povrchu s alcantarou začnú šmýkať rýchlo po prvej prudšej akcelerácii (potenie prichádza veľmi rýchlo), toto si žiada pri oduševnenom jazdení rukavičky.

Zdroj: Ján Hargaš

Informovanosť je vďaka dvojici displejov v štýle triedy S vynikajúca. Prehľadnosť, ovládateľnosť i hĺbku najnovšej generácie systému infotainmentu môžu Mercedesu závidieť všetci.

Podobné konštatovanie platí aj o ďalších technológiách. Pretože kým po športovej stránke je to pravé AMG, po stránke luxusu je celkom ľahké porovnávať auto s Triedou S. Technológie, estetika, materiály, precíznosť spracovania i avantgardnosť dizajnu interiéru, to všetko tu je.

K dennodenným povinnostiam istotne patrí i slušný batožinový priestor. I keď to môže byť pri tomto aute trošku smiešne, karosársky má auto najbližšie k dobre známemu označeniu liftback. Keby som bol mechom praštený, napíšem, že je to ako Octavia s výkonom 640 koní, ale vidíte, nenapísal som. Z hľadiska batožinového priestoru to ale vôbec nie je zlé prirovnanie. Vo všetkom ostatnom samozrejme hej.

Zdroj: Ján Hargaš

AMG GT disponuje tromi nastaveniami zadných sedadiel. Okrem tej na obrázkoch môžete mať i lavicu ako v celkom obyčajnom prémiovom sedane, či luxusné sedenie pre podnikateľov. Optimalizácia tohto vozidla je v skutku vysoká.

Stručne a skrátka, AMG GT 4 Door 63S 4MATIC + je jedno z najlepších áut, ktoré si môžete kúpiť. Autá ako je toto si zaslúžia ocenenie auto roka, ak sa bavíme o najvyššom pokroku a úrovni zážitku. Na štvordverovej verzii je skvelé najmä to, ako blízko má k dvojdverovej. Aj keď nie je ťažké nájsť odlišnosti pri ovládaní oboch vozidiel, ani o jednom sa nedá povedať že je horšie než to druhé. Je svojské a všetko tak záleží na zákazníkovi a jeho preferenciách. Je ťažké nájsť auto, s ktorým by sme toto mohli porovnávať. Je jasné, že najbližšie k nemu nemájú ani autá ako E 63s, ani S 63s. Tu nemožno písať o bratovražde. Porovnanie s týmto vozidlom v skutočnosti reálne znesie iba nové Porsche Panamera. To síce dokáže ponúknuť aj vyšší výkon, bez prívlastku hybrid to ale nezvládne a tak je de facto jasné, že medzi autami panuje akési prímerie. Nežne sa obchádzajú a netúžia po porovnávaní. Všetko nechávajú na zákazníkovi. Zdržiavam sa bodového hodnotenia, slušne povedané, toto presahuje stupnicu a bolo by neférové k bežným osobným autám vzájomne ich porovnávať s autami ako je toto.

Zdroj: Ján Hargaš

Tu nájdete video na Youtube vo vyššom rozlíšení. 

 

Technické údaje

Model: Mercedes-AMG GT 4Door 63s 4MATIC + Edition 1
Počet valcov: 8
Zdvihový objem motora (cm3): 3982
Výkon (kW/ot.):  470/5500-6500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 900/2500-4500
Prevodovka: 9-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná aj zadná
Maximálna rýchlosť (km/h): 315
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 3,2
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná(l/100 km): 6,3/4,9/5,5
Spotreba priemer podľa NEDC (l/100 km): 11,2
Rázvor náprav (mm): 2951
Objem batožinového priestoru (l): 461
Objrem palivovej nádrže (l): 66
Pohotovostná hmotnosť (kg): 2120
Užitočná hmotnosť (kg): 440
Rozmer pneumatík vpredu: 275/35 R21
Rozmer pneumatík vzadu: 315/30 R21
Základná cenníková cena modelu: 95 580 €
Základná cena verzie: 170 760 €
Cena testovaného vozidla: 212 550 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku