2018-12-10 04:50:00
Honda CRV 1,5 Turbo
Honda CRV 1,5 Turbo 2WD
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Honda CR-V 1,5 Turbo 2WD – rodinné SUV je väčšie a úspornejšie

Nová Honda CR-V prichádza bez naftovej motorizácie. Na začiatok sme testovali verziu s manuálom a pohonom prednej nápravy.

Kým sa hybridné CRV rozšíria po našich cestách, ešte si chvíľu počkáme. Pre väčšinu potenciálnych záujemcov je najzaujímavejšia verzia s benzínovým motorom. Na začiatok testov modelu CR-V sme sa pustili do benzínovej alternatívy s pohonom prednej nápravy a s manuálnou prevodovkou.

Nová Honda CR-V sa v piatej generácii výrazne zmenila. Zmenila imidž, zmenila rozmery a zmenila tiež ponuku motorizácií. Pamätám si dobre ako sme ešte túto jar testovali poslednú verziu 4. generácie s naftovým motorom a s 9-stupňovou automatickou prevodovkou. 4. generácia bola kus dobrého auta. Môže byť 5. generácia lepšia? Môže.

4. generácia totiž mala miesta, kde sa mohla zlepšiť. Boli to napríklad jazdné vlastnosti, priestor i dynamika. A v tom všetkom je lepšia.

Zdroj: Ján Hargaš

Dizajn

Prvý dojem je veľmi dobrý. Vhodne naaranžované chrómované doplnky a nová maska pôsobia dobre. Celé auto je v duchu predchádzajúcej generácie hranaté, no predsa prináša niečo nové. Keď som auto fotil a sledoval detaily, rozmýšľal som, čo mi pripomína. Na štylizovaných fotkách výrobcu to až tak nevidieť, no po hodine obchádzania auta som na to prišiel. Predná maska mi pripomína Ford Edge. Najmä jeho pred-faceliftový variant.

Nemyslím si, že ide o kopírovanie, ani nemám potrebu rozoberať dizajn dnešných áut. Napriek tomu môžem z tejto podobnosti vyvodiť jednoznačný záver. A síce nová CR-V je koncipovaná výrazne v prospech amerického zákazníka. Masívna predná časť, viac priestoru na zadných sedadlách, veľké kolesá, pohodlné široké predné sedadlá, imitácia dreva na masívnej palubnej doske... Honda má v USA veľký úspech a nemôžeme sa čudovať prečo je model dizajnovaný so zreteľom na chute amerického zákazníka. 

Európsky zákazník dostal namiesto atmosférických motorov prepĺňaný agregát známy z nového modelu Civic. 

Zdroj: Ján Hargaš

Motor

Napriek zmenám vonkajších rozmerov, napriek celkovému zväčšeniu vozidla je Honda CR-V s menším motorom v reálnej prevádzke mierne úspornejšia. Priemerná spotreba v teste bola na úrovni 7,3 litra. Atmosférická verzia s manuálnou prevodovkou avšak s pohonom všetkých kolies si pred dvoma rokmi pýtala v teste necelých 10 litrov. Rozdiel bol ale nielen v pohone kolies, no tiež v rozdielnom mixe nájazdu. Pri vyvážení jednotlivých nájazdov sa predchádzajúca generácia dokázala dostať v mojom teste na priemer 7,3 litra. Že je nový model úspornejší ale hodnotím na základe odlišnej dynamiky, ktorú prepĺňaný variant ponúka. Kým na 7,3 v predchádzajúcom teste som sa musel extrémne snažiť, tu som jazdil podľa chuti a nemusel som opúšťať svoj bežný štýl jazdy.

Priemerná spotreba v tomto teste zodpovedá mixu 50% diaľnic, 40% okresných ciest, 10% mesto.

Prítomnosť turbodúchadla ocenia teda tí, ktorí jazdia dynamickejšie a viac po diaľnici, či v meste. Na okresných cestách, pri pokojnom tempe môže byť staršia Honda úspornejšia. Všetko záleží na dynamike jazdy a na trasách.

Zdroj: Ján Hargaš

Z môjho pohľadu sa nepotvrdilo, že by menší motor vo väčšom aute mal byť v reálnych podmienkach pažravejší. Môže byť, v závislosti od jazdného štýlu, avšak pre väčšiu časť zákazníkov bude nový motor úspornejší, a tiež poskytne vyššiu dynamiku. Práve vďaka turbodúchadlu.

Prepĺňaný motor Hondy je sympatický. Je to najmä preto, lebo sa výrobca snaží prechod na nové technológie vodičom zjednodušiť. Nie je cieľom tohto agregátu ponúkať masívny krútiaci moment v nízkych otáčkach a následne už len hučať a žrať, ako sa to stáva pri iných výrobcoch. Záťah turbodúchadla odspodu je nepopierateľný ale iba toľký, aby pomohol rozpohybovať veľké auto. Motor má naďalej rád otáčky, výkon citeľne rastie s rastom otáčok. Pre bežné jazdenie auto nepotrebujete tlačiť do otáčok, ak chcete dynamiku, naďalej dostanete viac vo vyšších otáčkach.

Verzia motora v CR-V s pohonom prednej nápravy má maximálny výkon 127 kW (173 k) a maximálny krútiaci moment 220 Nm. Ten je rozložený od 1900 do 5000 ot/min, výkon vrcholí pri 5600 ot/min.  

Zdroj: Ján Hargaš

Pružnosť z 80 na 120 km/h na 4. stupni bola na úrovni 8,5 sekundy. Pri rýchlosti 120 km/h mal motor na 4.stupni cca 4000 ot/min. Pred predbiehaním sa teda naďalej oplatí v tejto rýchlosti začínať z 3.stupňa. Auto sa na dvojke rozbehne do 80 km/h.

Ak je spotreba skôr miernym benefitom a dynamika je citeľne lepšia, hlučnosť je ďalším pozitívom nového agregátu. Zvuk motora je zreteľný, ale nie rušivý. Hlučnosť je medzigeneračne nižšia. Honda naďalej trvá na tom, že vodič má svoj motor počuť. Zvuk odvaľujúcich sa kolies je v kabíne menej počuť, rovnako ako aerodynamický šum je nižší. Skrátka, odhlučnenie poskočilo o jednu generáciu a vyrovnalo sa súčasným konkurentom. Motor je navyše prirodzene tichší. Pri rýchlosti 130 km/h má tesne nad 3000 ot/min, čo je o takmer 500 ot/min menej ako predtým pri teste atmosférickej verzie. 

Zdroj: Ján Hargaš

Mínusku má nový agregát za vyššie vibrácie, citeľné predovšetkým v nízkych a neutrálnych otáčkach. Vibrácie sú jemné, ale citeľné. Vyššie tlaky, priame vstrekovanie, a hneď je jasné prečo. Zároveň má motor menej príťažlivý zvuk. Kým v otáčkach je to v poriadku, nízka záťaž a nízke otáčky nie sú pre uši práve rajskou hudbou. Keď vypnete audio a prechádzate obcou v rýchlostiach od 30 do 60 km/h, motor znie ako osa v pohári. Zvonku zas ako dobre urobený šijací stroj.

Manuálne radenie mám pri Honde rád. Uznáva tvrdšie, športovejšie zaobchádzanie. Faktom tiež je, že v polohách má radiaca páka vôľu. Už to nie je také pevné ako si pamätám zo starších áut výrobcu. Relatívne krátka páka sa v polohe skutočne hýbe a celkom ľahko. Ani by som to nevnímal, keby ma na to neupozornil vlastník tretej generácie, ktorý bol na toto auto zvedavý. 

Komfort

Nové CR-V je o kus pohodlnejšie vozidlo. Ťaží z pevnejšej konštrukcie, ťaží z väčšieho rázvoru. Kým vyššia tuhosť konštrukcie umožňuje komfortnejšie nastavenie podvozku, väčší rázvor znižuje nepokojnosť auta na nekvalitných povrchoch. Keď k tomu prirátam spomínanú nižšiu hlučnosť, opäť môžem hovoriť o generačnom posune. Benefitom je zvýšenie svetlej výšky. Kým predchádzajúca generácia bola v tejto oblasti ozaj skromná, 35 milimetrov navyše pomôže. Automobil je i bez pohonu všetkých kolies lepšou voľbou do ľahkého terénu ako predchádzajúca generácia. 

Zdroj: Ján Hargaš

Auto sa aj na zlých cestách, vo vyjazdených koľajách, či na vlnách vozovky správa istejšie a pohodlnejšie. Ovládateľnosť je slušná, jazda príjemná a na veľké SUV i celkom zábavná.

Sedenie vpredu je veľmi pohodlné a plne nastaviteľné. Meniť môžete aj sklon opierky hlavy, na čo dnes už mnoho výrobcov nemyslí. Sedadlá sú veľmi pohodlné, anatomicky tvarované, dostatočne široké. Bočné vedenie je priemerné. Posed za volantom je veľmi dobrý. Sedíte vysoko, všetko máte po ruke. Umiestnenie páky na spodný okraj palubnej dosky zostáva a nie je mu veľmi čo vytknúť. Aj napriek takémuto riešeniu majú kolená vysokých vodičov dosť miesta. Medzigeneračný rozdiel v ponuke odkladacích priestorov je malý. Schránka pred vodičom je v duchu doby pomerne malá a ani úložné priestory vo dverách nie sú obzvlášť široké. Ešteže je pod stredovou opierkou dosť miesta.

Zdroj: Ján Hargaš

Sedenie vzadu je na vrchole triedy. Sedadlá sú polohovateľné v dvoch úrovniach, takže pomôžu pri dlhších trasách. Kolená majú skutočne veľa miesta, nad hlavou je ho tiež a rovnako v oblasti ramien. Štvorica urastených bez problémov. Pätica sa odvezie tiež, medzigeneračne tu cítiť výrazné zlepšenie, aj keď sedadlá svojim tvarovaním nie sú vrcholným dielom, sú v poriadku. 

Iba ten batožinový priestor nepotešil absenciou hĺbky. Je jasné prečo. Jednak pre rezervu, jednak pre pohon všetkých kolies. Zišlo by sa samostatné riešenie pre tých, ktorí pohon všetkých kolies nemajú. U Hondy sme zvyknutí na dvojité dno. Sklamaním je i spôsob zakrývania batožinového priestoru. Žiadne plató, ale vyslovene zástera. Takéto riešenie nemám rád a nemajú ho radi ani zákazníci. Najmä ak tá zástera nemá ani koľajničky. Kým v Civicu to odpustím, pretože je to inak koncipovaný kufor, tu je to mínus. A tradičným mínusom je aj otváranie veka kufra. Ak meriate nad 180 centimetrov, dávajte si pozor na hlavu.

Zdroj: Ján Hargaš

Kvalita spracovania? Tu nie som nadšený, na druhú stranu, posun medzi generáciami nie je takmer žiaden. Prvý dojem je veľmi dobrý. No po pár dňoch už viete, že šetrenie na niektorých miestach uhryzlo z kvality viac než by bolo žiaduce. Tvrdé plasty, niekde až nepekné plasty. Osobne ma vyviedli z miery zvarky na dverách z vnútornej strany pod oknami. Akoby ich robil nejaký poslanec...

Vidieť ich je, keď otvoríte dvere. Zvarky sú viditeľné, nezakryté a navyše na dotyk ostré. Vôbec to nepôsobí dobre, bez ohľadu na to aké sú. Stačilo by dať tam kúsok gumy, plastu a nemal by som o čom písať...

LED svetlá má nová CR-V v základnej výbave. V cenníku to poteší, v tmavej suchej noci tiež. Ale ich výkon za šera, či za dažďa v noci je nedostatočný. Stretávacie svetlá slabo osvetľujú ľavú časť vozovky. Dosvit je nízky a jedinou možnosťou je znížiť rýchlosť. Pravá časť vozovky je pri stretávacích svetlách osvetlená dostatočne, avšak stačí, že sa terén trocha vlní, či je šero/dážď a nemôžete si byť istí, že vidíte ďalej ako na desať-pätnásť metrov. Diaľkové svetlá sú v poriadku, ich intenzita ale nie je výrazne vyššia, dosvit je OK.

Zdroj: Ján Hargaš

Zo svetiel som teda sklamaný. Ani na Civicu LED-ky príliš dobre nesvietia. Vďaka nízkej polohe za volantom je dohľad na stretávacích svetlách vyslovene nedostatočný. Tu je to lepšie. No azda len o vyšší posed za volantom. Týždeň pred CR-V som mal SEAT Ateca s LED svetlami. Tie mal SEAT v minulosti azda rovnako slabé ako dnes CR-V. No rozdiel medzi osvetlením cesty je v porovnaní týchto áut skokový. Dá sa povedať, že to, čo Ateca osvetlí stretávacími svetlami, to CR-V osvetlí diaľkovými.

Honda CR-V neočarí lákavou cenou už od. Jej silnou stránkou je slušná výbava už od prvého stupňa. Každé CR-V dostáva od začiatku balík asistenčných systémov Honda Sensing vrátane adaptíveho tempomatu. Toto auto bolo vo výbave Elegance. To znamená tiež parkovacie senzory, parkovaciu kameru, systém Honda Connect+ s navigáciou, duálnu automatickú klimatizáciu, hmlovky a ďalšie. Ani finálna cena sa od tej základnej príliš nevzdialila. Jediný doplnok, ktorý má auto navyše, je metalíza. 

Hodnotenie

Nová Honda CR-V je o generáciu pohodlnejšie auto. Najmä s ohľadom na zväčšenie priestoru pre zadných pasažierov. Jazdí komfortnejšie, prepĺňaný motor môže ušetriť palivo a to hlavne vo verzii s pohonom predných kolies. Keď vedľa seba postavím 4. generáciu po facelifte a 5. generáciu, nemusím váhať, aby som povedal, ktorá je krajšia. Staršie auto sa mi páči viac, no to je čistá subjektivita.

Zdroj: Ján Hargaš

Nové auto je objektívne pohodlnejšie, väčšie a vyhovie širšiemu publiku aj vďaka prepĺňanému motoru. Ak to premením na čísla: Z maximálneho hodnotenia strhávam body za niekoľko detailov ako je zástera v batožinovom priestore, či horšia konektivita a prehľadnosť infotainmentu. Body strhávam aj za slabé LED svetlá a nemožnosť voľby klasických halogénových svetiel. Lebo tie by svietili azda ešte mizernejšie, ale aspoň by boli lacnejšie. Celkovo je to za 7 z 10 bodov, čo je stále pekné hodnotenie. Je to solídny kus auta a v konkurenčnom boji sa nestratí. 

 

 

Technické údaje

Model: Honda CR-V 1,5 VTEC Turbo 2WD Elegance
Motor:

4/16DOHC i-VTEC

Zdvihový objem motora (cm3): 1498
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 127/5600
Krútiaci moment (Nm/ot.): 220/1900-5000
Maximálna rýchlosť (km/h): 211
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 7,4/4,9/5,8
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4600/1855/1679
Rázvor náprav (mm): 2663
Svetlá výška (mm): 198
Objem batožinového priestoru (l): 561
Objem palivovej nádrže (l): 57
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1572
   
Základná cenníková cena modelu: od 24 990 €
Základná cena verzie: 27 990 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku