2019-04-09 14:00:00
Ford Kuga 2019
Ford Kuga 2019
Zdroj: Ford

FOTO + VIDEO: Nový Ford Kuga detailne. Hybrid, hybrid, hybrid, EcoBlue a EcoBoost

Ford na podujatí Go Electric predstavil novú generáciu modelu Kuga. Prichádza s troma hybridnými verziami.

Ford na podujatí Go Electric vychrlil hneď niekoľko úplne nový modelov. V predstavovaní pokračujeme populárnym modelom SUV zvaným Kuga. Tu sú základné info a pohyblivé obrázky:

Model Kuga budete môcť získať ako verziu Plug-In Hybrid, EcoBlue Hybrid (naftový mild hybrid) a Kuga Hybrid (plne hybridný model). K nim treba prirátať klasické ne-hybridné verzie s 2,0-litrovým vznetovým motorom Ford EcoBlue, 1,5-litrovým vznetovým motorom Ford EcoBlue a 1,5-litrovým zážihovým motorom Ford EcoBoost, všetky v kombinácii aj s novou osemstupňovou automatickou prevodovkou.

Kuga je najpredávanejšie SUV značky Ford v Európe a po modeloch Fiesta a Focus ide o 3. najpredávanejší model Ford v regióne. Zákazníci si v roku 2018 kúpili 153 800 modelov Kuga, čo prispelo k minuloročnému nárastu predaja SUV modelov Ford o viac ako 19 percent.

 „Úplne nová Kuga je naším najlepším príkladom dizajnového prístupu spoločnosti Ford so zameraním na človeka. Vývoj prebiehal v úzkej spolupráci so zákazníkmi vlastniacimi SUV, aby sme vedeli ponúknuť výrazný štýl, bezprecedentnú ponuku pohonných jednotiek, prvotriedny komfort a pokročilé technológie, ktoré uľahčujú majiteľom život v aute aj mimo neho,“ chválil model Stuart Rowley, prezident spoločnosti Ford of Europe.

Zdroj: Ford

Úplne nová Kuga je od zavedenia tohto modelového radu v roku 2008 treťou generáciou SUV strednej veľkosti značky Ford určenej pre európskych zákazníkov. Spoločnosť Ford predala v Európe od roku 2008 viac ako 1 milión kusov modelu Kuga.

Nová Kuga je prvé SUV postavené na novej globálnej architektúre C2 spoločnosti Ford, ktorá podporuje vylepšenú aerodynamiku pre nižšiu spotrebu paliva a oproti predchádzajúcim modelom a pri porovnaní variantov s ekvivalentnými pohonnými jednotkami má až o 90 kg nižšiu hmotnosť. Nová architektúra je okrem toho navrhnutá tak, aby sa zlepšili vlastnosti vozidla pri nehode. Má o 10 % väčšiu torznú tuhosť pre lepšiu dynamiku jazdy a kultivovanosť, viac vnútorného priestoru pre modely Ford strednej veľkosti a zároveň umožňuje vytvárať vozidlá s výrazným a dynamickým dizajnom.

Dizajn vozidla budú môcť zákazníci vyčančať aj prostredníctvom trojice vrcholných verzií – Kuga Vignale, ST-Line a Titanium – z ktorých každá má jedinečný charakter.

Úplne nová Kuga je k dispozícii v 12 farbách, vrátane nových metalických farieb – strieborná Diffused Silver a oranžová Sedona Orange. Modrá Blue Panther – nová povrchová úprava v ponuke výhradne pre modely Vignale – sa pripojí k prémiovým trojvrstvovým farbám – k červenej Lucid Red a bielej Star White Pearl.

Zdroj: Ford

Toľko motorizácii v ponuke ešte nebolo

Nová Kuga sa stane prvým vozidlom Ford, ktoré bude k dispozícii s technológiou plug-in hybrid (PHEV), mild hybrid (MHEV) aj ako plnehybridná verzia (HEV). Spĺňa tak tohtoročné vyhlásenie spoločnosti Ford, že každý model Ford začínajúc od nového modelu Focus bude aj vo verzii s elektrifikovanou pohonnou jednotkou.

Kuga Plug-In Hybrid:

Nová architektúra kombinuje 2,5-litrový štvorvalcový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle, elektromotor, generátor a lítiovo-iónový akumulátor s kapacitou 14,4 kWh. Celkový výkon dosahuje 225 koní. Prvý plug-in hybridný model Ford v Európe bude mať dojazd v čisto elektrickom režime vyše 50 km. Očakáva sa, že Kuga Plug-In Hybrid bude mať priemernú spotrebu paliva až na úrovni 1,2 l/100 km a emisie CO2 29 g/km.

Akumulátor je možné nabíjať cez nabíjací konektor v prednom blatníku. Počas jazdy sa automaticky nabíja pomocou technológie rekuperačného nabíjania, pri ktorom sa využíva kinetická energia, ktorá by sa normálne stratila počas brzdenia. Predpokladá sa, že úplné nabitie akumulátora z externého napájacieho zdroja s napätím 230 V bude trvať približne 4 hodiny.

Zdroj: Ford

Vodič si môže vybrať, kedy a ako chce využiť energiu z akumulátora: pomocou režimov EV Auto, EV Now, EV Later a EV Charge. Keď sa akumulátor takmer úplne vybije, Kuga sa automaticky prepne do režimu EV Auto – výkon zážihového motora bude podporovať elektromotor pomocou rekuperovanej energie, čím sa zaistí optimálna spotreba paliva.

Kuga EcoBlue Hybrid: Úplne nový model Kuga EcoBlue Hybrid poháňa zdokonalený 2,0-litrový vznetový motor Ford EcoBlue s výkonom 150 koní. Technológia mild hybrid využíva integrovaný štartér/generátor poháňaný remeňom, ktorý nahradí štandardný alternátor, čo umožňuje rekuperáciu a uskladnenie energie počas spomaľovania vozidla a nabíjanie 48-voltového lítiovo-iónového, vzduchom chladeného akumulátora. Systém BISG funguje aj ako motor, ktorý využíva uloženú energiu na zvýšenie krútiaceho momentu motora pri normálnej jazde a zrýchľovaní, ako aj na chod elektrického príslušenstva vozidla.

48-voltový systém taktiež umožňuje, aby technológia automatického vypínania a štartovania motora v novom modeli Kuga fungovala vo viacerých situáciách pre ešte väčšiu úsporu paliva, čo prispieva k očakávaným emisiám CO2 na úrovni od 132 g/km a spotrebe paliva 5,0 l/100 km.

Kuga Hybrid: Kuga Hybrid využíva samonabíjaciu plnehybridnú pohonnú jednotku, ktorá umožňuje čisto elektrickú jazdu a kombinuje 2,5-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle, elektromotor, generátor; lítiovo-iónový akumulátor a automatickú prevodovku s funkciou rozdeľovania výkonu, vyvinutú spoločnosťou Ford. Kuga Hybrid bude k dispozícii neskôr v roku 2020 s pohonom predných kolies a inteligentným pohonom všetkých kolies Ford. Očakávané emisie CO2 sú na úrovni 130 g/km a spotreba paliva 5,6 l/100 km.

Zákazníci nového modelu Kuga si môžu vybrať zo širokej škály zážihových motorov Ford EcoBoost a vznetových motorov Ford EcoBlue s optimalizovaným výkonom a kultivovanosťou. Spĺňajú najnovšie prísne emisné normy Euro 6 vypočítané pomocou celosvetovo harmonizovaného skúšobného postupu pre ľahké vozidlá (WLTP). Pohonné jednotky podporuje systém automatického vypínania a štartovania motora (štandardná výbava), ktorý znižuje prevádzkové náklady, a ďalej šesťstupňová manuálna prevodovka a nová osemstupňová automatická prevodovka.

Zdroj: Ford

Kuga EcoBlue: Očakáva sa, že 2,0 litrový motor EcoBlue bude mať spotrebu paliva na úrovni od 5,7 l/100 km a emisie CO2 150 g/km. Integrovaný systém nasávania so zrkadlovými portami pre optimalizované prúdenie vzduchu do motora a turbodúchadlo s nízkou zotrvačnosťou znižujú spotrebu paliva. Vysokotlakový systém vstrekovania paliva je citlivejší, tichší a precíznejší. Systém selektívnej katalytickej redukcie prispieva k zníženiu emisií NOx. Medzi ďalšie inovácie 2,0-litrového motor EcoBlue, ktoré znižujú trenie, patria:

•             kľukový hriadeľ s vychýlením o 10 mm, čím sa minimalizuje bočné zaťaženie piesta a znižujú sa sily odierania proti stene valca,

•             oceľové piesty majú optimalizované rozmery a menšiu rozťažnosť v horúcom stave,

•             minimalizované priemery ložísk kľukového hriadeľa,

•             hnacie remene vačkového hriadeľa a olejového čerpadla v olejovom kúpeli.

1,5-litrový motor Ford EcoBlue má výkon 120 koní a očakáva sa spotreba paliva na úrovni od 4,8 l/100 km a emisie CO2 127 g/km. Motor využíva tieto inovatívne technológie:

•             recirkulácia nízkotlakových výfukových plynov v kombinácii s vodným chladením stlačeného vzduchu pre efektívnejšie spaľovanie a zníženie emisií,

•             integrované nasávacie potrubie pre optimálne prúdenie vzduchu do motora,

•             turbodúchadlo s nízkym momentom zotrvačnosti pre rýchlejšie a kontrolovateľné reakcie turbodúchadla s materiálmi používanými v raketových motoroch určenými pre vysokoteplotné aplikácie,

•             vysokotlakový systém vstrekovania paliva, ktorý je citlivejší, tichší a precíznejší.

Kuga EcoBoost: Aj Kuga len na dva valce

1,5-litrový motor Ford EcoBoost má výkon 120 respektíve 150 koní a očakáva sa spotreba paliva na úrovni od 6,5 l/100 km a emisie CO2 149 g/km. Motor ako prvý trojvalec v segmente dokáže automaticky deaktivovať jeden z valcov. Systém dokáže automaticky vypnúť jeden z valcov motora za podmienok, kedy nie je potrebný plný výkon, napríklad pri jazde zotrvačnosťou alebo pri jazde s ľahkou nohou na plyne. Technológia vypínania valca dokáže deaktivovať alebo opätovne aktivovať jeden valec za 14 milisekúnd, čo je 20-krát rýchlejšie než žmurknutie.

Nová osemstupňová automatická prevodovka Ford s rýchlym radením bola navrhnutá tak, aby ešte viac znižovala spotrebu paliva a zaisťovala plynulý výkon. K dispozícii bude pre 1,5-litrové motory EcoBlue s výkonom 120 koní a 2,0-litrové motory EcoBlue s výkonom 190 koní. Prevodovka disponuje adaptívnym plánovaním radenia, ktoré vyhodnocuje individuálne štýly jazdy a optimalizuje čas preradenia. Systém dokáže identifikovať jazdu hore a dole kopcom a ostré zákruty, podľa čoho prispôsobuje radenie prevodových stupňov s cieľom zaistiť stabilnejšiu, pútavejšiu a kultivovanejšiu jazdu. Adaptívne riadenie kvality radenia, ktoré vyhodnocuje informácie o vozidle a prostredí, a pomáha tak prispôsobiť tlak spojky pre trvalé a hladké radenie prevodových stupňov. Táto technológia dokáže upraviť plynulosť radenia podľa štýlu jazdy.

2,0-litrový motor EcoBlue s výkonom 190 koní v novom modeli Kuga spolupracuje s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies Ford a má optimalizovaný krútiaci moment pri nízkych otáčkach, nízke hodnoty hluku, vibrácií a drsnosti a zároveň zabezpečuje plynulé a lineárne zrýchľovanie pre pohodlnejšiu jazdu.

Interiér a pomocníci

Úplne nová Kuga je o 44 mm širšia a o 89 mm dlhšia ako predchádzajúci model, zatiaľ čo rázvor sa zvýšil o 20 mm. Vo vnútri sa to prejavilo v o 43 mm väčšom priestore pre ramená cestujúcich o 57 mm väčšej šírke vo výške bedier na predných sedadlách v porovnaní s predchádzajúcim modelom. Cestujúci vzadu si užijú o 20 mm väčší priestor pre ramená a o 36 mm väčšiu šírku vo výške bedier. Napriek celkovej výške, ktorá je o 20 mm nižšia v porovnaní s predchádzajúcim modelom, ponúka nová Kuga o 13 mm väčší priestor pre hlavy cestujúcich na predných sedadlách a o 35 mm viac vzadu.

Zdroj: Ford

Pre pasažierov na zadných sedadlách sú po prvýkrát k dispozícii vyhrievané krajné sedadlá. Celý druhý rad sedadiel je možné posunúť dozadu a vytvoriť najväčší priestor pre nohy v zadnej časti vo svojej triede na úrovni 1 035 mm, prípadne ho posunúť dopredu a zväčšiť batožinový priestor o 67 litrov. Funkcia uvoľnenia na diaľku umožňuje jednoduché sklopenie operadiel v druhom rade.

V batožinovom priestore sa nachádza aj obojstranná podložka s vysoko kvalitným velúrom na jednej strane, ktorý vytvára prvotriedny vzhľad a pocit na dotyk. Na druhej strane je trvanlivý a robustný gumený povrch, ktorý zabráni znečisteniu interiéru od mokrého alebo zablateného športového náčinia.

Kuga je po prvýkrát k dispozícii s technológiu zabudovaného modemu FordPass Connect, ktorý premení vozidlo na mobilný prístupový bod Wi-Fi s možnosťou pripojenia až 10 zariadení. FordPass Connect umožňuje vodičom naplánovať rýchlejšie a menej stresujúcejšie jazdy pomocou aktualizácií Live Traffic pre navigačný systém, cestujúci môžu počas jazdy používať systém informácií a zábavy a prostredníctvom mobilnej aplikácie FordPass aj niekoľko praktických funkcií:

•             vyhľadanie vozidla – majiteľ môže vyhľadať svoje auto na rozľahlých parkoviskách nákupných centier,

•             stav vozidla – kontrola množstva paliva, stav poplašného systému, kvalita oleja a ďalšie,

•             zamknutie/odomknutie dverí – diaľkový prístup do vozidla,

•             diaľkové štartovanie – pre modely Kuga s osemstupňovou automatickou prevodovkou**,

•             funkcionalita eCall, ktorá v prípade vážnej nehody automaticky zavolá na číslo záchrannej služby a umožňuje cestujúcim priamo sa spojiť s operátorom stlačením tlačidla SOS v stropnej konzole.

Nová bezdrôtová nabíjacia podložka pod prístrojovou doskou umožňuje cestujúcim jednoducho nabíjať kompatibilné smartfóny. Vodič zostane pripojený aj počas jazdy a môže sa rozlúčiť so spleťou káblov na stredovej konzole. Podložka automaticky rozpozná kompatibilné zariadenia a spustí nabíjanie.

Zdroj: Ford

Počas bezdrôtového nabíjania môžu zariadenia zostať pripojené k systému komunikácie a zábavy SYNC 3 cez rozhranie Bluetooth. Vo výbave je 8-palcový stredový dotykový displej, ktorý je možné ovládať pomocou gest priblíženia a posunutia. Systém komunikácie a zábavy SYNC 3 umožňuje ovládať audiosystém, navigačný systém a klimatizáciu plus pripojené smartfóny pomocou jednoduchých hlasových povelov. Kompatibilita s funkciami Apple CarPlay a Android Auto™ je k dispozícii bezplatne.

Nový 12,3-palcový LCD prístrojový panel ako prvý v odvetví využíva technológiu voľných tvarov, ktorá umožňuje využiť zakrivenie horných hrán a zaisťuje konzistentný dizajn interiéru. Panel s voľnými tvarmi obsahuje obvody zabudované do displeja, takže dizajnéri mohli vytvoriť tvary vymykajúce sa tradičnému obdĺžnikovému dizajnu.

S novým audiosystémom B&O si cestujúci užijú hudbu na maximum. Možno ju prehrávať cez FordPass Connect alebo zo smartfónu. Systém s výkonom 575 W s 10 reproduktormi je vybavený externým subwooferom. Umiestnenie výškových reproduktorov na prístrojovej doske bolo optimalizované, aby sa pri prehrávaní vytvorila širšia zvuková scéna vo výške uší poslucháča, takže všetci cestujúci si užijú lepší zvukový zážitok. Komplexné statické a dynamické ladenie zvuku zabezpečuje zachovanie zážitku z počúvania bez ohľadu na jazdné podmienky.

K lepšiemu akustickému zážitku prispieva systém aktívneho potlačenia hluku. Využíva tri strategicky umiestnené mikrofóny a monitoruje hluk motora v interiéri. Systém potom prostredníctvom audiosystému generuje zvukové vlny s opačnou polaritou, čím sa eliminuje nežiaduci hluk motora a prevodovky. Tento systém je súčasťou štandardnej výbavy pre modely Kuga Plug-In Hybrid Vignale, Kuga EcoBlue Hybrid a Kuga Vignale s 2,0-litrovým motorom EcoBlue a prispieva k novej úrovni ticha v interiéri.

Zdroj: Ford

Technológie Ford Co-Pilot360 zdokonaľujú ochranu, jazdu a parkovanie a sú navrhnuté tak, aby bola jazda pohodlnejšia, menej náročná a bezpečnejšia.

Nový systém pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu s monitorovaním mŕtveho uhla ako novinka spoločnosti Ford bude kombinovať funkciu systému monitorovania mŕtveho uhla (BLIS) a systému pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu. Monitoruje mŕtve uhly a zaznamenáva vozidlá prichádzajúce zozadu pri jazde na viacprúdových cestách. Ak vodič signalizuje zmenu jazdného pruhu, alebo ak riadiaci systém zaznamená zmenu jazdného pruhu v momente, keď sa do mŕtveho uhla približuje iné vozidlo a hrozí kolízia, systém jemným otočením volantu v opačnom smere upozorní vodiča a odradí ho od manévru a zmeny jazdného pruhu.

Vylepšený bol aj systém prevencie nárazov s funkciou rozpoznávania chodcov a cyklistov, ktorý je vybavený novou technológiou pre križovatky. Dokáže automaticky aktivovať brzdy, aby sa zabránilo nehode alebo sa zmiernili jej následky, ak sa vodič otáča cez protismer a systém zaznamená, že bezprostredne hrozí nehoda.

Adaptívny tempomat (ACC) so systémom Stop & Go, systém rozpoznávania dopravných značiek a systém udržiavania vozidla v strede jazdného pruhu pomáhajú udržiavať komfortnú vzdialenosť od vozidiel vpredu. Systém taktiež znižuje stres počas dlhých ciest tým, že udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu. Dokáže prispôsobiť rýchlosť vozidla podľa zákonných limitov, pretože okrem informácií z palubného navigačného systému sleduje aj dopravné značky popri ceste a na nadzemných portáloch.

Zdroj: Ford

Ak je aktivovaný adaptívny tempomat, technológia asistenta jazdy v strede jazdného pruhu monitoruje značenie na ceste a pomocou jemnej, ale zreteľnej sily do riadenia pomôže vodičovi zostať v strede svojho jazdného pruhu. Ak systém zistí, že vodič neovláda riadenie dostatočným spôsobom, vydá vizuálne a zvukové výstrahy. Funguje pri rýchlosti až do 200 km/h.

Model Kuga je tiež prvým SUV značky Ford v Európe, ktoré ponúka projekčný displej (HUD), vďaka ktorému môže vodič neustále sledovať cestu vpredu – užitočné informácie sa premietajú do zorného poľa. Systém maximalizuje efektivitu pomocou HUD s jedným z najväčších zorných polí dostupných v Európe s rozmermi 6 stupňov krát 2,5 stupňa.

Systém BLIS so systémom upozornenia na križujúce vozidlá upozorňuje vodiča pri cúvaní z parkovacieho miesta na vozidlá, ktoré môžu o chvíľu križovať dráhu. Ak vodič nereaguje na upozornenia, dokáže aktivovať brzdy, aby zabránil nehode alebo zmiernil jej následky.

Funkcia Stop & Go umožňuje systému adaptívneho tempomatu úplne zastaviť vozidlo použitím až 50 % celkovej brzdnej sily a automaticky sa rozbehnúť, ak zastavenie trvá kratšie ako 3 sekundy. Ak zastavenie trvá dlhšie ako 3 sekundy, vodič môže stlačiť tlačidlo na volante alebo jemne stlačiť plynový pedál a vozidlo sa rozbehne.

Zdroj: Ford

Aktívny parkovací asistent 2 ešte viac uľahčuje parkovanie. Stlačením tlačidla sa aktivuje plne automatizované navádzanie na pozdĺžne a kolmé parkovacie miesta aj výjazd z parkovacích miest. Systém využíva funkciu „shift-by-wire“ novej osemstupňovej automatickej prevodovky Ford. Identifikuje vhodné parkovacie miesta a vodič môže ovládať pohyb vozidla jednoduchým zaradením neutrálnej polohy a podržaním jediného tlačidla na stredovej konzole.

Vozidlo potom plne ovláda radenie prevodových stupňov dopredu a dozadu, plynový a brzdový pedál a aj riadenie – systém navedie vozidlo na miesto iba o 92 centimetrov dlhšie než auto, na ceste so sklonom až do 12 percent a rýchlosťou až 4 km/h. Táto technológia môže pomôcť vodičovi aj vyjsť z pozdĺžneho parkovacieho miesta pomocou plne automatizovaného asistenta pri výjazde z parkovacieho miesta.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo