2018-12-10 14:45:00
Škoda Scala
Škoda Scala
Zdroj: Škoda auto

Škoda SCALA – nová ikona českej automobilky

Škoda Auto urobila významný krok. Predstavila nový hatchback, ktorý definuje úplne novú kompaktnú triedu automobilov značky Škoda.

Názov SCALA, ktorý pochádza z latinčiny a v preklade znamená schodisko alebo rebrík, sa k novinke hodí. Naznačuje, že Škoda nastúpila do novej éry svojich vozidiel.

Nové vozidlo ŠKODA SCALA je prvým modelom značky postavený na modernej modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen, ktorá tvorí jednotný základ rôznych vozidiel. Umožňuje veľmi flexibilnú a zároveň efektívnu výrobu a tiež umožňuje v kompaktnej triede ponúkať mnoho inovatívnych asistentčných systémov známých z vozidiel vyššej triedy.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Spoločnou vlastnosťou modulárnej platformy MQB koncernu Volkswagen je umiestnenie motoru vpredu naprieč a skutočnosť, že vzdialenosť od stredu predných kolies k pedálom je vždy rovnaká. To umožňuje jednotné usporiadanie predných častí vozidiel u všetkých modelov a veľkorysý priestor pre vodiča a spolujazdca. Rázvor náprav, rozchod kolies, veľkosť kolies a poloha sedadiel môžu byť rôznorodé. Motory, prevodovky, komponenty riadenia a podvozku je možné v rámci modulárnej platformy kombinovať. Použitím modernej konštrukcie a vysokopevnostnej ocele znižuje MQB výrazne hmotnosť vozidla.

Úprava platformy MQB pre vozidlo Škoda SCALA - na platforme MQB je možné ponúknuť inovatívne asistenčné systémy a systémy zvyšujúce bezpečnosť ako napríklad adaptívny tempomat (ACC) alebo proaktívnu ochranu cestujúcich Crew Protect Assist nielen vo vyššej triede, ale aj v menších modeloch. U nového vozidla SCALA predviedla spoločnosť Škoda Auto rozsiahlu úpravu modulárnej platformy. Napríklad má najväčší možný rozchod kolies na zadnej náprave a zadný previs. Aj vďaka tomu má, ako to už býva pre vozidlá Škoda typické, SCALA veľkorysé rozmery interiéru i napriek kompaktným vonkajším rozmerom. Zaslúžil sa o to predovšetkým dlhý rázvor, ktorý je 2 649 mm, pričom celková dĺžka vozidla predstavuje 4 362 mm. Šírka vozidla dosahuje 1 793 mm a jeho výška je 1 471 mm.

Zdroj: Škoda auto

Veľkorysými rozmermi interiéru, typickými pre značku Škoda, sa vozidlo SCALA blíži k modelu Škoda Octavia. Vďaka 2 649 mm dlhému rázvoru náprav priestor pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách dosahuje veľkorysých 73 mm. Šírka vo výške lakťov na zadných sedadlách je 1 425 mm. Priestor pre hlavu cestujúcich na zadných sedadlách je až 982 mm, čo predstavuje najlepšiu hodnotu vo svojej triede. Základný objem batožinového priestoru Škoda SCALA je 467 l a ide tak o najväčší batožinový priestor vo svojej triede.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Modulárna platforma MQB pomáha tiež optimalizovať odpor vzduchu. Vozidlo Škoda SCALA ponúka veľmi dobrý súčiniteľ odporu vzduchu Cx od 0,29. Rovnako ako ostatné modely značky Škoda postavené na modulárnej platforme MQB, používa aj nové vozidlo SCALA plastové kryty podvozku pre lepšie prúdenie vzduchu. Okrem toho má plochy, ktoré usmerňujú prúd vzduchu na novo vyvinutých aerodynamických kolesách z ľahkej zliatiny.

Zdroj: Škoda auto

Karoséria vozidla Škoda SCALA ponúka prúdu vzduchu vďaka mnohým hladkým plochám a aerodynamickému tvaru časti karosérie menej záchytných plôch, vzduchové clony Air Curtain odvádzajú vzduch bočným smerom cez predný nárazník. Vodné lišty, ktoré sú po stranách čelného skla, majú aerodynamický tvar, chladeniu motora pomáha optimalizované vedenie vzduchu. Na strešnom spojleri zlepšujú prúdenie vzduchu zabudované malé finlety. Ide o malé tvarované prvky, ktoré usmerňujú prúdenie vzduchu.

Zdroj: Škoda auto

Karoséria typu hatchback bude k dispozícii s dvoma rôznymi verziami zadných piatych dverí. Okrem štandardne dodávaných piatych dverí je dostupný aj variant automobilu s predĺženým sklom piatych dverí Spaceback (súčasť stupňa výbavy Style) podobne ako mal Rapid. Nápis ŠKODA je v tomto prípade umiestnený priamo na skle. Emotion packet navyše ponúka veľkú panoramatickú strechu s elektronicky ovládanou slnečnou roletou a čierny spoiler piatych dverí.

Škoda SCALA ma v ponuke päť motorov s výkonmi od 66 kW (90 k) do 110 kW (150 k). Ponúka tiež vysokú úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti, Bi-LED predné svetlomety a full LED zadné svetlá, dostatok miesta pre cestujúcich i batožinu a mnoho Simply Clever prvkov. Novým modelom SCALA otvára Škoda novú kapitolu vozidiel kompaktnej triedy. Je to nové auto, ktoré sa vo svojej triede výrazne posunulo v oblasti technológií, bezpečnosti a dizajnu.

Ako prvý sériovo vyrábaný automobil Škoda v Európe má na piatych dverách namiesto loga sebavedomý nápis ŠKODA. Až osemnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny dodávajú vozidlu dynamický vzhľad. Jedinečné, predĺžené sklo piatych dverí, ktoré je súčasťou výbavového stupňa Style, dodáva vozidlu Škoda SCALA vlastný štýl.

Zdroj: Škoda auto

Interiér: Nový koncept interiéru vychádza zo štúdie VISION RS. Kombinuje ergonómiu a emotívny vzhľad s priestorom, typickým pre značku Škoda a už tradične najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede. Prístrojová doska s centrálnym, vysoko umiestneným displejom, výplne predných dverí s kvalitným, mäkčeným povrchom so špecifickou úpravou, ktorá napodobňuje kryštalickú štruktúru. Príjemnú atmosféru interiéru dodáva ambientné osvetlenie, teplé odtiene farieb a kontrastné obšitie poťahov sedadiel. Čalúnenie sedadiel je na želanie z kvalitného mikrovlákna Suedia. O dodatočný komfort sa stará na želanie dodávané vyhrievanie čelného skla alebo vyhrievaný volant.

Pohonné jednotky a podvozok: Tri benzínové motory TSI s objemom 1,0 alebo 1,5 l a jeden naftový motor 1,6 TDI pokrývajú výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V priebehu roka 2019 bude nasledovať motor 1,0 G-TEC s výkonom 66 kW (90 k) a s pohonom na ekologický zemný plyn (CNG). Päť úsporných motorov vybavených turbodúchadlom spĺňa emisnú normu Euro 6d TEMP. Na želanie je ponúkaný o 15 mm nižší športový podvozok Sport Chassis Control, ktorý ponúka nastavenie podvozku s režimami Normal a Sport, s tuhšou charakteristikou tlmičov, ktoré sú elektronicky ovládané ventilom. Možno ich prepínať vo voľbe jazdného režimu Driving Mode Select. Táto voľba ovplyvňuje aj reakciu volantu, motora a prevodovky a umožňuje prepínanie štyroch režimov Normal, Sport, Eco a Individual.

Asistenčné systémy: Mnoho asistenčných systémov vozidiel Škoda SCALA bolo doteraz známych len v automobiloch vyšších tried. Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist) dostupný na želanie, upozorňuje až do vzdialenosti 70 m, čo je až o 50 m ďalej ako asistent hľadania mrtvého uhlu (Blind Spot Detect), na zozadu blížiace sa vozidlá, ktoré majú v úmysle predbiehať alebo sa už nachádzajú v mŕtvom uhle. Na želanie je ponúkaný tiež adaptívny tempomat (ACC), ktorý je aktívny do rýchlosti 210 km/h, a parkovací asistent (Park Assist). Asistent sledovania jazdného pruhu (Lane Assist) a Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy sú súčasťou štandardnej výbavy.

Technológie a bezpečnosť: Škoda SCALA má v štandardnej výbave LED svetlomety a LED zadné skupinové svetlá. Predný Bi-LED a zadný full LED variant týchto svetiel s dynamickými zadnými smerovými svetlami ponúka SCALA ako prvý model značky Škoda a je súčasťou výbavového stupňa Style. Medzi deväť ponúkaných airbagov patrí aj kolenný airbag vodiča a prvýkrát v triede kompaktných vozidiel sú na želanie dodávané zadné bočné airbagy. V prípade hroziacej nehody uzavrie na želanie dostupná proaktívna ochrana cestujúcích Crew Protect Assist v predstihu okná a napne bezpečnostné pásy na predných sedadlách.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Infotainment: Na želanie dostupný virtuálny Kokpit má displej s veľkosťou 10,25 palca. Ide o najväčší displej v triede kompaktných vozidiel. Displeje infotainment systému tretej generácie na báze radu MIB, majú uhlopriečku od 6,5 do 9,2 palca. Dotyková obrazovka je komfortne  umiestnená vysoko, aby bola dobre viditeľná pre vodiča aj spolujazdca. Príplatkový Sound System Škodaponúka subwoofer a desať reproduktorov. Vďaka mnohým novým mobilným online službám Škoda Connect môžu cestujúci pomocou mobilného telefónu zamknúť a odomknúť vozidlo alebo „vzduchom“ aktualizovať softvér infotainment systému , prípadne mapy navigácie. Vďaka zabudovanej eSIM karte s pripojením LTE je vozidlo Škoda SCALA vždy online.

Simply Clever: Škoda SCALA ponúka mnoho Simply Clever prvkov, napríklad elektricky ovládané piate dvere s funkciou Tip-To-Close, ktoré sú ponúkané v tejto triede prvýkrát, alebo mechanicky sklopné a elektricky odistiteľné ťažné zariadenie, ktoré sa vyklopí po stlačení tlačidla v batožinovom priestore.

Veríme, že viac sa o novinke dozvieme čoskoro počas prvej možnosti posadiť sa za volant. Začiatok sériovej výroby je naplánovaný na začiatok budúceho roka a prvé vozidlá si budú môcť zákazníci prevziať v polovici roka 2019.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo