2018-11-29 16:50:56
Mazda 3 2019
Mazda 3 2019
Zdroj: Mazda

FOTO + VIDEO: Nová Mazda 3 sa ukázala v Los Angeles. Aj so Skyactiv X motorom

Nová Mazda 3 prichádza s inováciami vo všetkých smeroch. Tými najzaujímavejšími sú dizajn a motor.

Nová Mazda 3 sa včera predstavila na autosalóne v Los Angeles. Bezpochýb to bola z európskeho hľadiska jedna z najvýznamnejších noviniek autosalónu, ak nie tá najvýznamnejšia. Nová generácia modelu totiž prinesie aj revolučný motor Skyactiv X.

Nový model prichádza v dvoch karosárskych prevedeniach. Cieľom dizajnérov bolo nielenže pozdvihnúť silné stránky oboch verzií predchádzajúcej generácie, ale tiež zvýrazniť prvky, ktoré ich navzájom odlišujú. Preto sú obe autá vo viacerých oblastiach odlišné, no spája ich jeden dizajnový jazyk. Ževraj si „jeden“ môže pomyslieť, že sú to dva nezávislé modely. A ten „jeden“ iste nebude iba jeden.

Hatchback s vysokou estetikou a silou, sedan štíhlosťou a elegantnosťou pútajú pozornosť rovnako ako hladké povrchy a čisté línie s výraznou čiernou lesklou mriežkou chladiča a ostrými črtami svetlometov. Obe verzie zreteľne ťažia z nedávnych konceptov automobilky a ukazujú evolúciu dizajnového jazyku Kodo. Mazde sa opäť podarilo zvýšiť lesk, zlepšiť farebnosť a zvýšiť eleganciu farebných prevedení. Autá majú pútať pozornosť pri pohybe vďaka lomu svetla a odleskom i hĺbkou farieb.

 Nové je aj prevedenie interiérového dizajnu. Opäť vás zaujmú jednoduché a výrazné línie, minimalizmus a zreteľná orientácia na vodiča. Dôraz sa kládol i na textúru materiálov, dotyk a s tým spojený pocit kvality a odlišnosti. Špecialitou hatchbacku je okrem sivej farby aj červená koža spojená výhradne s motorom Skyactiv X.

Zdroj: Mazda

Model má teraz 8,8 palcový stredový displej ovládaný na stredovom tuneli tak ako doteraz. Interface dostal novú grafiku, zobrazovacie jednotky majú lepšie rozlíšenie. Konštruktéri si všímali pozíciu vodiča, zväčšili možnosti nastavovania volantu pre lepší posed za ním pre všetky veľkosti, zmeny sa dotkli uchytenia sedadiel i predných stieračov pre zvýšenie ich výkonu.

Mazda si posvietila aj na kvalitu zvuku v kabíne. Zmeny v umiestnení reproduktorov vykonala na základe štúdie o prenose zvuku v kabíne. Teraz sú basové reproduktory umiestnené v rohoch konštrukcie, ostatné sú umiestnené tak, aby sa minimalizoval odraz a zároveň boli čo najbližšie k ľudským ušiam. Základný trojkanálový audiosystém má 8 reproduktorov, posunúť zvuk ešte ďalej môže zákazník cez 12 reproduktorov od Bose.

Zdroj: Mazda

Paleta motorov sa neobmedzuje iba na nový motor Skyactiv X. V Európe budú môcť zákazníci voliť z benzínových aj naftových motorizácií s objemom 1,5 a 2,0 litra respektíve 1,8 litra v prípade nafty. Motory prešli úpravami pre optimalizáciu výkonu a emisií, zmenil sa tvar nasávacieho potrubia, spaľovacích komôr, piestov, upravili sa vstrekovače.

Mazda zároveň uvádza nový systém M Hybrid, ktorý posúva efektivitu ešte ďalej. Systém M Hybrid (mild hybrid – Mazda hybrid) je k dispozícii ako pre štandardné motory SkaactivG, tak pre nový Skyactiv X. Ten kombinuje výhody dvoch svetov – dokáže pracovať ako vznetový, tak zážihový motor. Prostredníctvom kompresora a zmien spôsobu zapálenia zmesy dokáže by neuveriteľne efektívny a pritom dynamický a vo vysokých otáčkach športový. Detaily ale nepoznáme. Aspoň zatiaľ.

Zdroj: Mazda

Mazda popracovala tiež na zvýšení pevnosti konštrukcie. Využitie ultrapevných ocelí stúplo z 3% pri odchádzajúcej generácii na 30%. Mazda ich využíva na kľúčových miestach tvoriacich skelet vozidla. Zlepšili sa tiež deformačné zóny, zmenila sa kapota pre lepšiu ochranu chodcov. Auto je tuhšie, bezpečnejšie. Tradične sa tieto zmeny premietajú na väčšie možnosti pri nastavovaní pruženia a tlmenia, výsledkom by mala byť komfortnejšia a pritom dynamickejšia jazda. Nová Mazda 3 využíva vpredu zavesenie MacPherson a vzadu nové riešenie prostredníctvom ramien s torznou priečkou.

Nový model by mal byť lepší aj v utlmení vonkajších vplyvov. Riešenie pozostáva z uplatňovania nového prístupu tlmenia „two wall“. V podstate tak výrobca oddeľuje koberce kabíny a panely konštrukcie voľným priestorom. Zároveň minimalizuje dierovanie podlahovej krytiny (pevný koberec) a tým minimalizuje množstvo vstupov pre hluk do kabíny. Pre minimalizovanie vibrácií pochádzajúcich z cestných povrchov využíva vozidlo špecifické moderné pneumatiky.

Zdroj: Mazda

Novinky sa dotkli aj asistenčných systémov. Nový je systém pre ochranu pred nárazom pri premávke zboku. Systém dokáže sledovať mŕtve uhly vozidla a varovať pred prichádzajúcimi prekážkami na križovatke. Nový je asistent pre jazdu v zápche, nový je aj systém pre sledovanie pozornosti vodiča, ten ho sleduje dôkladnejšie a pri prvej známke straty pozornosti vykoná upozornenie. Sleduje pohyb očí, tváre a ďalšie parametre aj prostredníctvom infračerveného lúča. Mazda 3 je tiež prvým vozidlom značky s kolenným airbagom.  

Zdroj: Mazda
Ďalšie fotografie nájdete v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo