2018-09-09 14:05:00
Lada 4x4 2019
Lada 4x4 2019
Zdroj: AvtoVAZ

Lada 4x4 mieri do výroby v mierne omladenej podobe

To sa povie – omladená... Pri jej veku (na trh prišla v roku 1977) to znie už pomaly kontraproduktívne.

Vyše 40 ročný model Lada 4x4, predtým známy ako Niva, získal pre rok 2019 ľahkú modernizáciu, s ktorou zamieril do výroby. Automobilka AvtoVAZ totiž prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy potvrdila, že začala výrobu modernizovaného modelu 4x4, ktorý pôvodne niesol slávne meno Niva. Viac o tom, ako a prečo sa terénna Lada už nemôže volať Niva sa dočítate v článku, ktorý odhaľuje aj ďalšieho parťáka – koncept Lada 4x4 Vision.

Lada 4x4 patrí jednoznačne medzi najslávnejšie a najžiadanejšie automobily ruskej výroby. Za prvých sedem mesiacov tohto roka je na ruskom trhu piatym najpredávanejším terénnym autom .Už sa niekoľkokrát špekulovalo o jej konci, respektíve o príchode jej nástupcu. Napriek tomu model žije ďalej. Až sa to podobá ako parafráza na známy film: Číslo 5 žije. Vyzerá to tak, že skorý koniec výroby tohto populárneho modelu je stále v nedohľadne. Model pre rok 2019 je vo výrobe a Yves Karakatsanis, prezident automobilky AvtoVAZ vyhlásil, že Lada 4x4 prežije aj po roku 2020. V rozhovore pre ruské médiá nedávno naznačil, že v automobilke pracujú na budúcnosti súčasného modelu a premýšľajú nad rôznymi štýlovými a dizajnovými úpravami. Lada 4x4 sa teda tak  rýchlo do výslužby nechystá.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Lada 4x4 je už tak notoricky známa, že modernizovaný model vo vyhotovení Urban sprevádzala iba jediná oficiálna fotografia. Modernizácia sa zamerala v prvom rade na štylistické úpravy jednotlivých verzií. Novinkou pre všetky modely je ale prístrojový štít. Ten bude podľa automobilky prehľadnejší vďaka využitiu kontrastu medzi čiernou a oranžovou farbou.

Lada 4x4 Urban má v rámci modernizácie dvojfarebná zliatinové kolesá Grizzly a jej cena sa začína od 566 900 ruských rubľov, teda v prepočte približne  7 153 eur. Novinkou pre model 4x4 vo verzii Luxe sú elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá a zliatinové kolesá, ktoré mala doteraz iba verzia Urban. V prípade vozidiel s výbavou Luxe je cena v Rusku od 522 900 ruských rubľov – 6 600 eur.

V oficiálnej tlačovej správe sa ešte spomínajú úpravy a zmeny päťdverového modelu Lada 4x4 v najvyššom stupni výbavy Black Edition. Ten má okrem nového prístrojového štítu byť lepšie odhlučnený a bude mať sériovo dodávanú výkonnú klimatizáciu a elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá. Lada 4x4 Black Edition s cenou od 598 900 ruských rubľov (zhruba 7 560 eur) má karosériu s čiernym lakom. Dopĺňajú ju čierne 16palcové zliatinové kolesá, ktoré sú voliteľné aj pre verziu s maskovacím povrchovým náterom.

Automobilka AvtoVAZ v oficiálnej správe o modernizácii modelu 4x4 potvrdila, že aj naďalej je k dispozícii troj- aj päťdverová karoséria v rôznych stupňoch výbav.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: AvtoVAZ

Komentáre k článku


Stream naživo