2015-05-16 04:14:53
Lada Niva projekt z
Lada Niva projekt z Ukrajiny
Zdroj: Alexander Janov, facebook,

Lada Niva pre 21. storočie je návrh z dielne „garážnika“

Bude sa výrobca inšpirovať? Auto je dielom Alexandra Janova, 45 ročného automechanika z Kyjeva.

Sám sa charakterizuje ako človek so širokým portfóliom zručnostívna známej ruskej stránke drive2.ru, kde nájdete nepreberné množstvo úprav, prerábok, návodov, galérií. Medzi nimi sme našli aj inšpiráciu pre výrobcu auta.

Alexander je podľa vlastných slov orientovaný na autá, hlavne na ich karosérie a na všetko s tým spojené. Má svoju vlastnú garážovú dielňu, v ktorej pretavuje (nielen) svoje myšlienky do kovu. Ako tvrdí sám o sebe – hoci aj bežné opravy karosérií prinášajú slušný zárobok, najradšej prijíma exkluzívne objednávky, pri ktorých je miesto na fantáziu a zručnosti šikovného klampiara. Ako sám tvrdí: „Staviaš majstrovské dielo a duša spieva – to naozaj stojí za to!“

Nuž, posúďte sami... veď hoci túto Nivu nestvorila Lada, pokojne by sa ňou mohla inšpirovať. Na stále obrovskej vlne záujmu o autá SUV by sa s ňou mohla ešte zviesť.                                                                                                                                                                                                                                                        Lada Niva sa už vyrába takmer štyridsať rokov a vo východných destináciách nemá svojim imidžom ďaleko k sláve, akú si vydobyl Land Rover Defender. Ten však mieri do výslužby. Hoci je jasné, že bude mať nasledovníka, Briti sami poriadne nevedia, ktorým smerom sa ním vydať – aby bol stále rovnako schopný prekonávať terén a pritom nevyzeral ako exponát v automobilovom múzeu. Niva je ešte aj dnes veľmi schopné auto a s pohonom 4x4 je to úspešný offroad.

Zdroj: Alexander Janov, facebook,
Zdroj: Alexander Janov, facebook,

Hoci AvtoVaz, ako výrobca áut značky Lada zatiaľ nerieši dilemu, čo nahradí Nivu. Existuje kooperácia pri výrobe Chevroleta na jej základoch a s inou karosériou. No raz sa bude musieť rozhodnúť, čo ďalej. Lada Niva vznikla v 70. rokoch minulého storočia a odvtedy sa jej veľa modernizácií nedotklo. Alebo aspoň tak, aby na nej stále neboli vidieť tie sedemdesiate roky. Poctivý pohon 4x4 však ľuďom neprekáža. Ukrajinský pokus sa pokúša preniesť Nivu vonkajším dizajnom do 21. storočia a pritom neobmedzuje jej jazdné schopnosti. Výsledky tejto práce sú k dispozícii vo fotogalérii a hoci je dielom jedného človeka „amatéra“, vôbec nevyzerá amatérsky.

Ak by sa s podobným konceptom objavil AvtoVaz na niektorom z autosalónov, asi by zožal potlesk. Veď hoci o novinke je veľmi málo informácií, kompletne nová predná a zadná časť má LEDkové osvetlenie, dnes moderné ochranné plasty a náznak ochranných rámov, pravdepodobne ale plastových. Vzhľad prednej a zadnej časti auta môže pripomínať niektoré produkty americkej firmy Icon, ale keď sa pozriete na auto zboku, hneď ste späť v 70. rokoch. Kabína má nad oknami lištu proti vode, predné trojuholníková okienka vo dverách sa vyklápajú a je tu dokonca aj chrómovaná kľučka, na akú sme z Nivy či ďalších Lad minulosti zvyknutí. Ako vyzerá interiér, dostupné fotografie neukazujú.


ZDROJ: drive2

Komentáre k článku


Stream naživo