2014-08-11 15:18:47
Nový Hyundai i20 na
Nový Hyundai i20 na oficiálnych fotkách
Zdroj: Hyundai Motors

Hyundai i20 novej generácii sa ukázal pred premiérou na autosalóne v Paríži

Juhokórejská automobilka odhaľuje podobu novej generácie svojho malého hatchbacku.

Spoločnosť Hyundai Motor dnes zverejnila prvé snímky modelu i20 novej generácie. Prvé obrázky dokumentujú čistú a jednoduchú architektúru karosérie. Tvary novej i20 pokračujú v trende dizajnérskeho smeru fluidic Sculpture, ktorý Hyundai postupne inovuje.

Hyundai i20 novej generácie navrhli a skonštruovali v Európe. Práve na požiadavky európskych zákazníkov reaguje najväčším vnútorným priestorom kabíny v triede, širokou škálou komfortných a high-tech prvkov a výrazným dizajnom. Pod krivkami sa podpísalo európske dizajnové centrum značky sídliaca v nemeckom Rüsselsheime. Interiér nadväzuje na charakteristické tvary karosérie.

Hyundai i20 novej generácie je skonštruovaný na novej platforme s rázvorom 2570 mm. Je to o 45 mm viac oproti predchodcovi. Kombinovaný predný a zadný priestor na nohy (lomená dĺžka) je s hodnotou 1892 mm najväčší v triede. Aj základný objem batožinového priestoru 320 litrov v porovnaní sú súčasnými 295 litrami posúva Hyundai i20 novej generácie na prvú pozíciu vo svojom segmente.

Zdroj: Hyundai Motors
Zdroj: Hyundai Motors

Karoséria narástla zo súčasných 3995 mm na 4035 mm. Má výraznú bočnú hranu, prebiehajúcu po celej dĺžke, modelované bočné panely sú zakončené bočnou plastovou ochrannou lištou v spodnej časti dverí.

Typická šesťuholníková maska chladiča s chrómovaným rámčekom bola z konštrukčných a štylistických dôvodov posunutá na prednej časti karosérie nižšie. Úzky horizontálny pásik mriežky spája predné reflektory, vybavené bi-funkčnými projekčnými systémami, dennými svetlami zo svietiacich diód LED a obrysovými svetlami z LED. Nápadným prvkom na zadnej časti karosérie modelu Hyundai i20 novej generácie sú zadné stĺpiky s lesklou čiernou povrchovou úpravou, ktoré vytvárajú opticky predlžujú presklenú časť auta a vytvárajú ilúziu vznášajúcej sa strechy. Zadné skupinové svetlá v tvare „bumerangu“ zo svietiacich diód sú výrazne širšie a prechádzajú zo zadných blatníkov do dverí batožinového priestoru.

Zdroj: Hyundai Motors

Pocit veľkorysého vnútorného priestoru predovšetkým v prednej časti kabíny umocňuje panoramatické strešné okno, jedinečné v tejto triede automobilov. Dá sa vyklopiť alebo úplne otvoriť. K ďalším prvkom zvyšujúcim komfort posádky patrí integrovaná cúvacia kamera a vnútorné LED osvetlenie kabíny.

Hyundai sa zatiaľ nezmieňuje o ponuke pohonných jednotiek, ale očakáva sa, že jadro ponuky by mali tvoriť súčasné motory: zážihové štvorvalce s objemom 1,2 a 1,4 litra (63 a 74 kW) plus vznetový trojvalec 1,1 CRDi (55 kW ) a vznetová tisícštyristovka so 66 kilowattmi. O výrobu malého hatchbacku pre európsky trh sa postará turecká továreň Izmit.

Vrcholom ponuky sa potom má stať športová verzia N. Pri jej vývoji chce Hyundai využiť svoje skúsenosti zo svetového šampionátu v rely. Kvôli chystanej palete športovo zameraných modelov s označením N automobilka dokonca otvorila výskumné a vývojové stredisko pri Nürburgringu. Svetová premiéra modelu i20 novej generácie sa uskutoční počas tlačovej konferencie Hyundai na parížskom autosalóne, ktorá sa koná vo štvrtok 2. októbra 2014 o 16:00.

Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai Motors

Komentáre k článku


Stream naživo