2013-11-22 15:02:54
GMC Yukon a GMC
GMC Yukon a GMC Yukon XL
Zdroj: autoblog.com

Amerika ist wunderbar. GMC Yukon a Yukon XL sú praví americkí ekológovia

S výnimkou Cadillacu Escalade, Chevroletu Tahoe a Fordu F150 asi neexistuje americkejšie auto než Yukon. A práve nový Yukon sa predstavil na autosalóne v Los Angeles.

A čím je výnimočný? V podstate ničím. Je to iba taký tučný americký prostredník namierený na všetkých, najmä európskych, ekológov. Ak by ste to nevedeli, Yukon totiž JE ekologický!

Yukon príde na americký trh vo februári. Výrazne opeknel a vyzerá veľmi (americky) dobre. Zmeny sa však dotkli predovšetkým motora. Od začiatku predaja ponúkne dva motory. Základ tvorí 5,3 litrová benzínová V8-čka s výkonom 265 kW (360 k) a krútiacim momentom 520 Nm. Druhý motor je opäť benzínová V8-čka, no s objemom 6,2 litra, výkonom 313 kW (426 k) a krútiacim momentom 610 Nm. Tak výkonný motor si s mohutným autiskom hravo poradí. Čo je však na tom ekologické?

Pôvodný Yukon mal spotrebu 15,7 litra benzínu na sto kilometrov v meste a 11,2 l/100 km mimo mesta. Nič iné od päťlitrovej V8-čky ani nemožno čakať. Nový Yukon však má vylepšené vstrekovanie paliva, variabilné časovanie ventilov, ale hlavne má funkciu vypínania valcov, ktorá sa aktivuje pri ustálenej rýchlosti. GMC zatiaľ presné čísla neuvádza, no ten istý motor montovaný do sesterských automobilov spapká „iba“ 14,7 l/100 km v meste a 10,7 l/100 km mimo mesta.

Zdroj: autoblog.com

V Amerike žiaden downsizing nehrozí (možno s výnimkou európskych značiek snažiacich sa presadiť v USA). SUV jednoducho musí mať Pod kapotou poriadnu benzínovú V8-čku. Americkým normám záleží v prvom rade na efektivite daného motora a nie na plošnom znižovaní emisií. Či je to lepšie alebo naopak, je na vašom posúdení. Otázka znie, či je reálne škodlivejšia poriadna benzínová V8-čka alebo naftový štvorvalec s vymontovaným DPF filtrom... Zaujímavá je aj cena Yukonu. Pôvodný model štartuje v Amerike na sume 33 000 eur bez započítania dane. K nám sa dovážať určite nebude, ak by oň niekto predsa mal záujem, čakal by ho pravdepodobne individuálny dovoz.

Zdroj: autoblog.com

V USA sa v súčasnosti najviac hovorí o elektrickej Tesle, ktorá je nepochybne výnimočnou automobilkou. Avšak zatiaľ čo si Tesla postupne buduje popularitu, Yukon, jeho kolegovia ako Suburban, Tahoe, či Escalade reprezentujú najobľúbenejšiu kategóriu áut v USA.

Keby ste žili v USA, čo by ste si vybrali? Elektrickú Teslu, benzínové SUV ako Yukon, alebo naftové vozidlo s pôvodom v Európe?

 

jh
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo