2013-11-20 09:50:20
Porsche Macan
Porsche Macan
Zdroj: Porsche

Porsche Macan, je macatý makač. Pozrite si prvé oficiálne foto a video

Porsche predstaví menšieho brata Cayenne menom Macan na blížiacom sa autosalóne v Los Angeles. Dokáže naplniť očakávania?

Mal by. Porsche sa na Macanovi namakalo a po dlhých mesiacoch napínania verejnosti konečne prichádzajú plnohodnotné a hlavne oficiálne fotografie. Pribalili sme k nim aj videá, ktoré Macana predstavia všade tam, kde chce bodovať.

Súčasný trend luxusných SUV je poskytnúť jedno auto, ktoré nahradí viacero iných. Typickým príkladom je Range Rover Evoque, či nový Range Rover Sport. Ako by povedali muži a ženy v reklamných agentúrach, je „mestuodolný,“ výborný na diaľnici, nestratí sa v teréne a zároveň poskytne zábavu takmer ako športové auto.

V podobnom duchu zmýšľali aj v Porsche. A síce ich za Cayenne dlhoroční obdivovatelia značky poslali do horúcich pekiel, faktom zostáva, že práve Cayenne sa stal najúspešnejším Porsche všetkých čias. Teda, čo sa predajnosti týka. Pre niekoho však Cayenne môže byť príliš veľký a do istej miery na Porsche príliš nešportový. Macan okrem toho, že má byť menším (a aj lacnejším) bratom, má byť aj alternatívou a akýmsi stelesnením športového SUV.

Pretože na rozdiel od rozmerových konkurentov ponúka poriadnu dávku výkonu a schopností na ceste aj mimo nej.

Zdroj: Porsche
Zdroj: Porsche

Je jasné, že Cayenne bol viac než len voľnou predlohou pre dizajnérov Macanu. Už na prvý pohľad je jasné, že sa na bračeka veľmi podobá, má len o niečo dynamickejší a kompaktnejší vzhľad. Podobne je na tom aj v interiéry, kde nájdete prakticky to isté ako v Cayennovi.

Macan meria na dĺžku 4 680 mm, na šírku 1 920 mm a na výšku 1 620 mm. To znamená, že je o 170 mm kratší, o 20 mm užší a až o 90 mm nižší než väčší a starší braček.

Macan by mal v Európe štartovať s troma motormi. Neskôr by sa mali pridať aj štvorvalce, zatiaľ však ponuke kraľujú V6-tky. Základ bude tvoriť verzia „S“ s benzínovou 3,0 litrovou biturbo V6-tkou s výkonom 250 kW (340 k) a maximálnym krútiacim momentom 460 Nm. Nafta bude spočiatku zastúpená 3,0 litrovou biturbo V6-tkou s výkonom 190 kW (255 k) a maximálnym krútiacim momentom 580 Nm. Motorovým Olympom Macanu bude benzínová 3,6 litrová biturbo V6-tka vyladená na úctyhodných 294 kW (400 k) s maximálnym krútiacim momentom 550 Nm.

Zdroj: Porsche

Samozrejmosťou bude 7-stupňová automatická dvojspojková prevodovka a elektronicky riadený pohon všetkých štyroch paciek tejto šelmy. „S“ verzia sa z nuly na sto dostane za 5,4 sekundy a maximálnu rýchlosť bude mať 250 km/h. Najvýkonnejšia verzia s názvom Turbo to na stovku zvládne za 4,8 sekundy s maximálkou 263 km/h. Cena sa začína na sume 57 tisíc eur

A teraz k videám. Pohyblivé obrázky odštartuje oficiálne video Macana od Porsche zamerané na dizajn auta.

Pokračujeme videom zachytávajúcim Macana na testovacej dráhe na okruhu vo Weissachu. Na začiatku si všimnite ako si Macan pred výjazdom na okruh čupne ako taký šprintér do blokov. Vo videu uvidíte poriadne ostrú jazdu a zopár driftov.

No a posledné video predstaví Macana na pieskových dunách. To ak by ste pochybovali, že si Macan neporadí v teréne (či na pieskovisku).

Ján Hargaš
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo