2013-04-09 12:30:00
Nové BMW X4 odhalené
Na prvý pohľad nie je celkom jasné: je to X6, alebo niečo iné? Áno, je to nová X4, zatiaľ iba ako koncept.
Zdroj: BMW

Nové BMW X4 odhalené – najprv predčasne, potom oficiálne

Do rodiny BMW s prívlastkovým označením X pribudne piaty člen, bude mať číslo štyri. Presnejšie X4.

Mníchovské BMW radí na vyšší rýchlostný stupeň - po predstavení predprodukčných modelov 1 GT a radu 4 má pripravený aj nový crossover X4. BMW samotné ho označuje za kategóriu SAV – Sport Utility Vehicle, ktorú podľa ich slov značka vytvorila.

Najprv unikli fotky, vraj neplánovane ešte pred oficiálnym uvedením na autosalóne v Šanghaji od 21. apríla. Vzhľadom na ich kvalitu to vyzeralo na riadený plánovaný únik. Nakoniec to firma „vzdala“ a predstavila predčasne svoju novinku vopred aj oficiálne. Zatiaľ sa koncept X4 v hierarchii modelového portfólia značky zaradí medzi klasickejšie modely SUV X3 a X5, no „zaparkuje“ hneď pod ostrejšie rezanú X6-ku.

Malá X6 s technikou z X3

Máte v tom guláš? Je to jednoduché. Tvarovo novinka vychádza z väčšej sestry, ktorej sekunduje technikou prevzatou z menšieho súrodenca. Výsledkom je pekne dizajnovo tvarovaný crossover, ktorý sa vzhľadom na zameranie bude pravdepodobne chcieť viac „postaviť na špičky“ dynamickými výkonmi, na ktoré väčšia a ťažšia X6 „nemá postavu.“ Sériová podoba sa ešte môže mierne líšiť aj rozmermi, no koncept BMW X4 je dlhý 4 648 mm, široký 1 915 mm, vysoký 1 622 mm a rázvor (identický s X3) meria 2 810 mm. Pre porovnanie: auto bude o 229 mm kratšie, o 68 mm „štíhlejšie v páse“ a tiež o 68 mm nižšie ako BMW X6, ktoré má vzdialenosť náprav väčšiu o 183 mm. Novinka sa prudko klesajúcou líniou strechy snaží napodobňovať kupé a hlavne z profilu sa výrazne podobá na model X6. Vlastne čo sa čudujeme, veď patrí do rodiny...

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

V číslovaní niečo chýba...

Bavorská automobilka už má v ponuke modely X1, X3, X5 a X6. Teraz príde X4. Čo bude nasledovať?  Auto vznikalo pod dohľadom šéfa designového oddelenia Karima Habiba. Je celkom pravdepodobné, že možno opár rokov bude veľmi podobne vyzerať aj chýbajúci člen úplného číslovania, malý model X2. A nebudeme asi zlými prorokmi, keď si tipneme, že možno do dvoch, troch rokov príde, aspoň ako koncept, podobný tomuto. Ponuka pohonných jednotiek sa bude pravdepodobne veľmi podobať na tú, ktorú má typ X3. Už spomínaný dynamickejší charakter "X4-ky" možno očakávať výkonnejšie kúsky a nedá sa celkom vylúčiť model s hrdým „M“ vyladeným športovou divíziou M Gmbh.

Sériovú verziu BMW X4 asi značka prestaví buď koncom tohto roka, alebo začiatkom toho ďalšieho. Novinku bude mníchovská automobilka nielen predávať, ale aj vyrábať priamo na severoamerickej pôde v továrni v Spartanburgu. Aj práve preto je najpravdepodobnejším kandidátom na oficiálnu svetovú premiéru budúcoročný januárový autosalón v Detroite.

Nový Concept X4 už zachytávajú aj prvé pohyblivé obrázky. Najprv teda chuťovka v podobe hry svetla a svetiel...

 

No a teraz jedno kompletné (netvrdíme, že komplexné), ale stručné predstavenie – to pre prípad, keby ste na autosalón do Šanghaja predsa len necestovali. V tom čase bude jeden bližší – v Bratislave. Tam však štúdiu budúcej „iks-štvorky“ budete ťažko hľadať.

Jozef Vydra
ZDROJ: carscoop.blogspot.com

Komentáre k článku


Stream naživo