2013-03-18 11:55:00
Talentovaný, žiadaný, štvordverový, viac
Countryman nastavil v Mini nové pravidlá pre jazdu vozidlom tejto značky.
Zdroj: BMW Group

Talentovaný, žiadaný, štvordverový, viac ako 250 000 krát

Countryman priniesol pred časom pre Mini celkom iný rozmer vo vnímaní značky. Z dvojdverového miniauta sa vyšvihol medzi prémiové kompakty.

Uvedenie modelu MINI Countryman predstavovalo pre luxusnú britskú značku vstup do nového segmentu. Ale rozšírenie ponuky sa oplatilo. Na montážnej linke partnera v oblasti výroby a vývoja, spoločnosti Magna Steyr, v rakúskom Grazi sa objavil už 250-tisíci kus modelu MINI Countryman len dva a pol roka po spustení jeho predaja. Už siedmy model z ponuky MINI sa zároveň vyrába aj Grazi a štvrťmiliónty Countryman prišiel len tesne po spustení výroby modelu MINI Paceman. Je dôkazom toho, že záujem o tento segment rastie. 

Netradičná „klasika“

MINI Countryman je vôbec prvým modelom vo viac než 50-ročnej histórii značky, ktorý sa môže pochváliť štyrmi dverami, až piatimi sedadlami a variabilným batožinovým priestorom s objemom 350 až 1170 litrov. Kľúčovú rolu pre získanie renomé šikovného všestranného vozidla má aj vynovená hnacia sústava. Po prvý raz sa dá zvoliť aj systém pohonu všetkých štyroch kolies ALL4. Variabilné rozloženie výkonu medzi predné a zadné nápravy umožňuje jazdu aj mimo prejazdených ciest. Systém ALL4 je k dispozícii ako voliteľná výbava pre modely MINI Cooper S Countryman (135 kW/184 k), MINI Cooper SD Countryman (105 kW/143 k) a MINI Cooper D Countryman (82 kW/112 k).

Na vrchole s Johnom Cooperom

Ešte vyššie v oblasti výkonu boduje svojimi výnimočnými športovými vlastnosťami model MINI John Cooper Works Countryman, kde je pohon všetkých kolies súčasťou štandardnej výbavy. Vďaka tomu je možné 160 kW/218 k jeho pretekárskeho motora preniesť bezproblémovo na cestu. Ponuku motorov uzatvárajú modely s predným náhonom: MINI Cooper Countryman (90 kW/122 k), MINI One Countryman (72 kW/98 k) a MINI One D Countryman (66 kW/90 k). Všetky tieto verzie s výnimkou modelu MINI One D Countryman je zároveň možné vybaviť šesťstupňovou automatickou prevodovkou, ktorá nahradí štandardný šesťstupňový manuál.

Záujem o model Coutryman dokumentuje aj  102 250 kusov predaných v roku 2012. Najžiadanejšou verziou modelu sa stal MINI Cooper S Countryman, za ním MINI Cooper Countryman. Hoci dieselové verzie nie sú v ponuke na všetkých trhoch, tešili sa obľube aj tie. Naftou poháňané modely tvorili približne 37 percent z vozidiel MINI Countryman predaných v roku 2012.

Komentáre k článku


Stream naživo