2022-04-26 09:00:00
VAM PR
VAM PR
Zdroj: VAM

Nové modely áut je ľahšie ukradnúť ako tie staré. Kde sa stala chyba?

Najnovšie technológie pomáhajú zlodejom motorových vozidiel.

Automobilové koncerny sa predbiehajú v tom, kto prinesie na trh väčší zlepšovák, ktorý uľahčí každodenné používanie ich automobilov. Aj keď to myslia dobre, niekedy sa technológie obrátia proti svojim užívateľom. To je prípad tzv. relay útoku.

Bezkľúčové odomykanie: dar a prekliatie zároveň

Bezkľúčové odomykanie automobilov a následne naštartovanie je veľmi praktické. Na tom sa zhodneme asi všetci. Problém ale nastáva, keď rovnako ľahko sa dostane do motorového vozidla aj zlodej. Veď pozrite si video.

Ako sa dá auto takto ľahko ukradnúť?

Problém je, že bezkľúčový systém neustále vysiela signál. Stačí, že máte kľúč alebo kartu od auta položenú pri vchodových dverách. Zlodej jednoduchým zariadeným zachytí tento signál, predĺži ho k druhému zariadeniu, ktoré drží druhá osoba pri aute, a tým ho odomkne a naštartuje.

Dá sa voči relay útoku brániť?

Dá. Dodatočným elektromechanickým zabezpečením akým je VAMPIRE Lite. Ide o 7-cestný imobilizér, ktorý ochráni motorové vozidlo, motorku, či nákladne vozidlo pred akýmkoľvek pokusom o krádež. Aj pred relay útokom. Ako je to možné?

VAMPIRE Lite naraz blokuje až 7 komponentov auta: motor, spojkový pedál, elektroniku, ručnú brzdu, batériu, palivovú sústavu a elektronickú riadiacu jednotku. Aj keby sa zlodejovi podarilo vozidlo odomknúť, naštartovať a odísť s ním mu už systém nedovolí. Bez vloženého špeciálneho kľúča je auto nemožné spojazdniť.

Zdroj: VAM

Montáž a poplatky

Inštalácia VAMPIRE Lite netrvá dlhšie ako 4 hodiny, pričom zaplatíte len poplatok za montáž. Systém je navrhnutý tak, že si nevyžaduje žiadne aktualizácie, servisovanie, ani mesačné poplatky. O nezáväznú cenovú ponuku pre váš model auta môžete požiadať na tomto mieste.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR VAM

Komentáre k článku


Stream naživo