2022-02-21 09:00:00
Carvago
Carvago
Zdroj: Carvago

Slováci sa naučili kupovať jazdenky online. Hitom je VW Passat, ale vyberie si každý

Podobne ako v susedných krajinách, aj na Slovensku je nedostatok kvalitných jazdených automobilov.

 

Situácia zvýhodňuje online predajcov, ktorí môžu priviezť auto prakticky odkiaľkoľvek v Európe. Zatiaľ čo zákazníci sú nútení vyberať si z čoraz obmedzenejšej ponuky áut v bazároch, na internete na nich čakajú státisíce áut. Ale oplatí sa neotáľať, atraktívne autá rýchlo miznú.

Áut na predaj je málo a zlepšenie v nedohľadne. Podobné správy sme čítali celý minulý rok, a to nielen na Slovensku. Spočiatku možno automobilky dúfali v rýchle zlepšenie, teraz však priznávajú, že v roku 2022 bude naďalej obmedzovať výrobu nedostatok polovodičov. Obmedzená dostupnosť nových automobilov sa nepriamo odráža aj na trhu s jazdenými autami. Najmä kvalitných automobilov začína byť na Slovensku nedostatok. Z tejto situácie profitujú online predajcovia, ktorí dokážu nájsť a doviezť jazdené auto z celej Európy.

"Najväčší nedostatok jazdených áut na Slovensku bol v treťom štvrťroku minulého roka. Odvtedy sa ponuka trochu stabilizovala, avšak najmä vďaka dovozu veľmi starých vozidiel s vysokým počtom najazdených kilometrov. Samotný slovenský trh nie je schopný uspokojiť dopyt po kvalitných jazdených vozidlách," hovorí Viktor Holík, slovenský country manager online predajcu Carvago.com.

Zdroj: Carvago

Riziká aj starosti preberá predajca

Zatiaľ čo v autobazároch alebo u predajcov si zákazník musí vyberať z toho, čo je v ponuke, a často mu neostane iné ako oželieť vytúžený prvok výbavy či farbu, pri online nákupe si zvyčajne nájde auto presne podľa svojich predstáv. Firmy ako Carvago v skutočnosti skladajú ponuku z viacerých krajín vrátane najväčších európskych trhov. Ak si slovenský zákazník vyberie auto ponúkané napríklad v Nemecku, Carvago zabezpečí kontrolu na mieste certifikovaným mechanikom, kúpu, dovoz a všetky formality spojené s prihlásením.

"Okrem pohodlia je našou hlavnou výhodou šírka ponuky," vysvetľuje Holík. "Samozrejme, že sa nám nevyhol ani pokles počtu dostupných automobilov. Zatiaľ čo pred rokom sme denne analyzovali viac ako sedem miliónov inzerátov, dnes je to približne päť miliónov. Vďaka nášmu jedinečnému obchodnému modelu sme však stále schopní ponúknuť zákazníkom výber z viac ako 700 000 vozidiel každý deň."

Ako pri každom inom online nákupe, aj pri online kúpe jazdenky má zákazník zákonnú 14-dňovú lehotu na odstúpenie od zmluvy a pre pokoj duše poskytuje Carvago navyše vlastnú šesťmesačnú záruku. Tú si môže zákazník predĺžiť až na 24 mesiacov. "Preto je v našom záujme kontrolovať autá naozaj dôkladne," dodáva s úsmevom Holík. "Ak počas podrobnej kontroly, ktorú nazývame CarAudit a ktorá má presný postup, zistíme problém, neodporúčame vozidlo na kúpu a namiesto toho pomôžeme zákazníkovi nájsť iné."

Zdroj: Carvago

Koncern VW vedie, o mercedesy je pomerne malý záujem

Preferencie zákazníkov, ktorí sa rozhodujú pre kúpu auta online, sú v porovnaní s celým slovenským trhom trochu odlišné. Kým v slovenských autobazároch celkovo dominujú vozidlá značky Škoda na čele s Fabiami a Octaviami, medzi zákazníkmi Carvago.com vedie Volkswagen. "Takmer každé piate auto, ktoré na Slovensku predáme, má na prednej maske logo VW," hovorí Holík. "A približne osem percent z celkového predaja pripadá na jeden model, konkrétne Passat."

Na druhom mieste je s veľkým odstupom Škoda, tesne nasledovaná nemeckými prémiovými značkami Audi a BMW. Mimoriadne obľúbené je napríklad Audi A6. Na druhej strane, Mercedes-Benz príliš nepúta pozornosť, hoci s 2,3-percentným podielom na celkovom predaji Carvago na Slovensku je na tom stále lepšie ako napríklad Renault (1,55 %).

Od Dacie po Ferrari

Carvago v súčasnosti na svojej webovej stránke ponúka viac ako 700-tisíc vozidiel do 10 rokov veku a nájazdu 160-tisíc kilometrov. Sú medzi nimi aj exotické autá ako Ferrari 812 alebo Lamborghini Urus za 400-500 tisíc eur, ale takmer 80 000 áut vrátane dovozu a všetkých súvisiacich služieb sa zmestí do príjemných 15-tisíc eur. V ponuke je aj vyše 60 000 zánovných áut s nájazdom do 5-tisíc kilometrov. Viktor Holík odporúča s kúpou príliš dlho neotáľať: "V januári bolo na kľúčovom nemeckom trhu v ponuke o neuveriteľných 37 % menej jazdených áut ako pred rokom. Časy, keď aj pekné autá čakali v autobazároch mesiac a viac, sa tak skoro nevrátia. Ak si u nás nájdete auto podľa svojich predstáv, radím príliš dlho neváhať. Atraktívne jazdené vozidlá s najlepším pomerom ceny, výbavy a počtu najazdených kilometrov bežne z ponuky zmiznú za niekoľko dní."


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Carvago

Komentáre k článku


Stream naživo