2021-11-15 10:00:00
Tieto skryté chyby jazdených
Dôkladné preverenie vozidla trvá 3-4 hodiny a kontroluje sa pri ňom viac ako 270 parametrov
Zdroj: Carvago

Tieto skryté chyby jazdených áut vás môžu stáť tisícky eur: Ako sa nenechať oklamať?

Kúpa jazdeného auta môže byť splneným snom, ale i nočnou morou.

 

Na trhu sa nachádza veľké množstvo pochybných vozidiel, ktoré v sebe ukrývajú nemilé prekvapenia. Pokiaľ ich neodhalíte pred kúpou, obvykle vyplávajú na povrch po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. Neochránia vás pre nimi ani zmluvy v bazároch, ktoré dokazovanie robia prakticky nemožným. Tým pádom vás opravy môžu stáť stovky, ale často aj tisícky eur. Na čo všetko si treba dávať pozor pri kúpe jazdeného auta, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam v budúcnosti?

Stočené kilometre sú bežné aj dnes

Stále pretrvávajúcim trendom je stáčanie počtu najazdených kilometrov. Auto, ktoré má najazdených 250 000 km, tak môže signalizovať nájazd napríklad 100 000 km. Prečo je táto skrytá vada tak nebezpečná? Od počtu najazdených kilometrov sa odvíjajú mnohé kriticky dôležité servisné úkony. Dobrým príkladom je výmena rozvodov. Pokiaľ je interval výmeny nastavený na 250 000 kilometrov, no vy ste v tom, že vozidlo má najazdených 100 000 kilometrov, logicky nebudete riešiť servis. 

A tak sa vám môže stať, že rozvody sa pretrhnú, dôjde k úplnej deštrukcii motora a kúpa nového vás pokojne môže vyjsť na 5 000 eur. Autá s vyšším kilometrovým nájazdom často vyžadujú aj ďalší servis – výmenu turbodúchadla (cena od 300 do 1 500 eur), DPF filtra (800 – 3 000 eur), vstrekovačov (200 – 1 800 eur) či EGR ventilu (400 – 1 200 eur). 

Zdroj: Carvago

Zatopené vozidlá môžu navonok vyzerať bezchybne

Pokiaľ dôjde k zatopeniu auta, najväčšie poškodenie obvykle „schytá“ elektronika. Podvodníci zatopené vozidlá vytepujú a dokonale vyčistia, takže neskúsené oko nespozoruje, že niečo nie je v poriadku. Avšak, s postupom času sa začnú objavovať rôzne chybové hlásenia. Za ne obvykle môže poškodená riadiaca jednotka, ktorej výmena stojí v priemere 500 – 1000 eur. Príčinou problémov je často poškodená kabeláž v útrobách karosérie. Jej opravy sú časovo veľmi náročné a stáť vás môžu od 500 až po vyše 1 500 eur. 

Automobily po veľkej nehode 

Auto, ktoré bolo opravované po vážnej nehode, môže na prvý pohľad vyzerať bezchybne. Avšak, treba myslieť na to, že jeho nosná konštrukcia je často oslabená. Pri ďalšej havárii tak už nedokáže posádku dostatočne dobre ochrániť. Potenciál škôd na majetku a zdraví je preto obrovský. Opravované diely sú obvykle náchylnejšie na koróziu, pričom jej oprava vás môže vyjsť na niekoľko stoviek, ale aj tisícok eur. Nehovoriac o následnom predaji vozidla. Búrané autá majú na trhu nižšiu hodnotu a len málokto ich dobrovoľne kúpi. 

Ako skontrolovať vozidlo pred kúpou? 

Pokiaľ nechcete kúpiť „mačku vo vreci“ a prísť o stovky či tisícky eur, je dôležité vozidlo pred kúpou detailne preveriť. Treba však myslieť na to, že podvodníci dokážu skryté vady dobre maskovať. Pokiaľ nemáte dostatočné skúsenosti s kúpou vozidiel, niektoré signály môžete ľahko prehliadnuť. Základom je preveriť si právnu históriu vozidla a údaje z poisťovní, či auto nebolo zapojené vo vážnej nehode. Tieto dáta vám dokážu prezradiť aj reálny stav kilometrov. 

To, či bolo búrané, vám napovie aj merač hrúbky laku. Zatopené vozidlo môžete odhaliť pri detailnom skúmaní skrytých častí pod kobercami a v rôznych záhyboch karosérie. Pokiaľ sa autám profesionálne nevenujete, je dôležité zapojiť do kúpy skúseného automechanika. Ten však napríklad v autobazáre nedokáže auto poriadne pozrieť, keďže mu namieste chýba potrebná technika. Našťastie dnes existuje spoľahlivá alternatíva – kúpa vozidla cez portál Carvago, ktorý celú prehliadku vybaví za vás. 

Zdroj: Carvago

Jazdené auto bez rizika cez Carvago 

Na portáli Carvago sa nachádza široký výber viac ako 650-tisíc vozidiel zo 14 krajín Európy, ktoré majú menej ako 10 rokov a 150 000 najazdených kilometrov. Ľahko tak dokážete nájsť presne také vozidlo, po akom túžite. Keď si vyberiete konkrétny model s motorizáciou a výbavou, ktorá vám vyhovuje, do hry vstupuje detailná prehliadka CarAudit

Podrobná prehliadka 

Vy nemusíte nikam chodiť, len si počkáte na výsledok prehliadky. Dôkladné preverenie vozidla trvá 3-4 hodiny a kontroluje sa pri ňom viac ako 270 parametrov. Overí sa kompletná história vozidla, skúsení technici zhodnotia vizuálny a technický stav, plus absolvujú 30-minútovú testovaciu jazdu. Výsledkom je kompletná dokumentácia, podľa ktorej Carvago auto hodnotí. Ak auto neprejde, máte nárok na vrátenie poplatku alebo bezplatné preverenie ďalšieho vozidla. 

Pohodlné doručenie priamo k vám domov 

Pokiaľ auto spĺňa všetky kvalitatívne kritériá, Carvago vám ho do 15 dní doručí až domov. Získavate na neho predĺženú záruku 6 mesiacov a pokiaľ by vám náhodou nesadlo, do 14 dní ho môžete vrátiť. Kúpa jazdeného vozidla je tak rovnako pohodlná ako kúpa akejkoľvek inej spotrebnej veci z e-shopu. No čo je hlavné, nemusíte sa strachovať, že radosť z nového vozidla vám počas nasledujúcich mesiacov prekazia neočakávané servisné výdavky spojené so skrytými vadami. 

CHCEM VIDIEŤ PONUKU ÁUT

Zdroj: Carvago

Advertoriál pripravený v spolupráci s Carvago.


ZDROJ: Podkapotou.sk

Komentáre k článku


Stream naživo