2020-06-29 12:40:00
Mercedes GLA 200d
Mercedes GLA 200d
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Mercedes GLA 200d – nová generácia dospela, ponúkne viac priestoru

Mercedes GLA už viac nie je len zvýšená Trieda A. Z kategórie Crossover zamierila medzi SUV.

Nový Mercedes Triedy GLA je ôsmy model spomedzi druhej generácie kompaktných Mercedesov stojacich na vlastnej platforme. Tak GLA prináša nové motorizácie, nové technológie i nový dizajn. Ten na prvý pohľad nie je taký drsný ako v prípade predchádzajúcej generácie, no offroadový fíling dokážete docieliť výbavovým balíčkom, rovnako ako v prípade športových chúťok a línie AMG. Nová GLA vsádza na estetiku, na veľké hladké plochy doplnené veľkými kolesami a terénnymi či naopak športovými detailmi. Karoséria je vyššia, auto je vyváženejšie a pôsobí v skutočnosti menšie ako predchodca. Tu je vlog:

Menšie ale nie je. Síce má o pár milimetrov menšiu celkovú dĺžku, na dlhšom rázvore a väčšom rozchode kolies ponúkne viac vnútorného priestoru v každom smere. Viac miesta má pre nohy pasažierov vzadu, viac miesta v oblasti ramien pre pasažierov vpredu i vzadu. Zaujímavé je, že auto má menej miesta nad hlavou vzadu a menej miesta pre nohy vpredu. V oboch prípadoch je to ale takmer nepostrehnuteľné a i vzadu sa pohodlne odvezie dvojica pasažierov s výškou 190 cm. A to v prípade, že si sadnú za rovnako vysokého vodiča a spolujazdca. Rezerva na kolená nie je dychberúca, ale je tam. V prípade kompaktnejších postáv sa vzadu odvezie aj pätica. Batožinový priestor je širší i hlbší a celkový objem narástol na 435 litrov (VDA).

Zdroj: Ján Hargaš

V aute sedíte vzpriamenejšie a citeľne vyššie než v predchodcovi. Pozícia za volantom je iná, vodič je vyššie o 50 mm v porovnaní s predchodcom a o 140 mm vyššie v porovnaní s Triedou A. Auto obľubuje kvalitnejšie povrchy, lícovanie je už od začiatku výroby veľmi presné. Tak ako pri ostatných kompaktných Mercedesoch aj tu platí, že je nesmierne dôležité aké vnútorné lišty autu oblečiete. Nemôžem povedať, že by som bol nadšený z vizáže palubnej dosky pred spolujazdcom. Zreteľná snaha pridať autu v kabíne osobitý offroadový štýl aj prostredníctvom veľkého panelu pred vodičom ale oberá auto o čaro vlastného dizajnu. Preto je dôležité dať tam lištu, ktorá dizajnu pomôže. Hliníkové nevyzerajú dobre, možno nájdete aj krajšie. Tradične nemôžem vyjadriť spokojnosť s použitím lesklých čiernych plastov. Vyzerajú dobre, no špina i prach je na nich veľmi viditeľná a pravidelné čistenie môže spôsobiť rýchle poškriabanie. Tu ide o kvalitnejšiu povrchovú úpravu než u lacnejších áut, predsa len si treba dávať pozor s čím čierne lesklé plasty utierate.

Zdroj: Ján Hargaš

Škrabance je taktiež veľmi dobre vidieť. A keď už kritizujem, doplním, že dlhodobo nie som spokojný s pákou automatickej prevodovky. Zmeniť dizajn a materiál bola medzigeneračne chyba. Darmo mi niekto bude vtĺkať do hlavy, že je to predsa iba ovládací prvok pod volantom bez fyzického spojenia s prevodovkou, plast vyzerá lacno a s predchodcom sa pracovalo lepšie. Na druhú stranu je pravda, že nie som fanúšik ani radenia „by wire“ teda bez fyzického ovládania prevodovky. Keď sa tieto dva body spoja, výsledkom je, že pravidelne nezaradím rýchlosť a napríklad otáčanie sa, či parkovanie mi s týmito autami trvajú násobne dlhšie než predtým. Senzorom nestačí „vraziť“ tam rýchlosť. Senzor nevie, že sa ponáhľate a je nastavený tak, že rýchlejšiu zmenu prevodu nezaznamená – lebo mohla byť náhodná. Bezpečné iba do momentu, keď sa vám auto začne posúvať iným smerom, než očakávate. Zvyk je železná košeľa. Treba si skrátka zvyknúť. Prechod od cúvania k jazde vpred a naopak ale bude pomalší, aj keby ste si tú železnú košeľu uštrikovali.

Zdroj: Ján Hargaš

Ešteže toto všetko zachraňuje dvojica veľkých displejov a ďalšie ovládacie prvky. Mercedes neumiestnil ovládanie klimatizácie do menu infotainmentu a treba mu za to ruky nohy bozkávať. Ovládanie má svoju konzolu a tak to má byť. Rovnako radostná je možnosť výberu spôsobu ovládania pravej obrazovky – tej hlavnej. Či už dotykom na displej, či už dotykom na volante, alebo dotykom na touchpade. Každému ako je v danej situácii lepšie. Displej digitálneho prístrojového štítu ovládate na volante na ľavej strane tak ako v Triede S. No a k ovládaniu tu máte ešte Linguatronic, teda hlasové ovládanie systému MBUX. Moje pokusy boli dva. Nastavenie navigácie prebehlo úspešne, no žiadosť o zmenu ambientného osvetlenia auto neprijalo. Vo výbave ho totiž nemalo. A ani vtip mi povedať nechcelo... K Mercedesu treba naďalej prehovárať v češtine, alebo inom svetovom jazyku. Nie lokálnym nárečím medzi ktoré zdá sa patrí aj Slovenčina. Sľuby sa sľubujú, no slovenské rozhranie stále nedorazilo.

Zdroj: Ján Hargaš

Asistenčných systémov malo testované auto menej než GLA dokáže mať. Funkciu vytvorenia núdzovej uličky pre záchranné zložky na diaľnici som si tak nevyskúšal. Auto nemalo balíček Distronic, ale len klasický tempomat a obmedzovač. Malo zato núdzové brzdenie, či udržiavanie v pruhoch. Práve udržiavanie v pruhoch mi aj v Mercedese robí vrásky na čele. Viac v kompaktných modeloch ako vo veľkých Mercedesoch, tam sa správa o triedu lepšie a nižšie popisovaný problém tam nastane úplne výnimočne.

Zdroj: Ján Hargaš

Mercedes naďalej hodnotí správanie a vedomé konanie vodiča prostredníctvom práce s volantom, tak ako je už roky bežné. Síce to má prešpekulované najlepšie, sledovanie tváre vodiča je už ďalej a dokáže reagovať rozumnejšie. Typickým príkladom je snaha vyhnúť sa nerovnosti na inak rovnej ceste s kvalitným povrchom a dobre značenou krajnicou i stredovou čiarou. Algoritmus hovoriaci o neustálych zásahoch a korekciách vodiča do riadenia pri vedomom riadení nefunguje, ak idete dlhšie po rovnej ceste (bez väčších zákrut) a náhle sa dostanete do miernej zákruty s plnými čiarami kde bez vybočenia z pruhu riskujete rozseknutie pneumatiky. Stane sa to v meste na obchvate, stane sa to v meste v uličkách, v obci i mimo mesta.

Zdroj: Ján Hargaš

Takýchto hluchých miest má sledovanie volantu veľa. Keby však išlo len o vibrovanie, prípadne miernu korekciu riadenia. Lenže Mercedes rovno aktivuje brzdy na jednej strane vozidla, aby vás bleskovo vrátil späť. Aktivované brzdenie (cez ABS) spolu s korekciou riadenia šokuje nielen myknutím volantu a pohybom auta späť do pruhu a obvykle rovno na prekážku, ale aj zvukom. Znie to akoby ste trafili zvodidlá, či ležiaci retardér a pekne to vyplaší. 

Je to na mieste, keď za volantom zaspávate, no nie keď sa úmyselne vyhýbate nerovnosti. Vážení zodpovední pracovníci v Mercedese, dajte si facku a spravte to lepšie, alebo urýchlite vývoj 3D kamier a šup-šup ich do áut, lebo BMW toto má zmáknuté a funguje to naozaj dobre. Druhá vec je, že v Mercedese si nenastavíte citlivosť tohto systému tak, aby toto nerobil, alebo robil menej často. Inžinieri teda spravili tzv. rýchlu voľbu, kde je vypínanie jazdy v pruhoch dostupné na tri kliky. Lenže načo mi je asistent jazdy v pruhoch, keď ho pri každej jazde vypnem? Systém je dobrý na diaľnici a v spolupráci s Distronicom je to úplná lahoda, takto stráca účinnosť inde. Ak by som nezistil, že to ide aj lepšie, rovno vám napíšem, vypínajte to – štve to viac ako štart-stop na križovatke.

Zdroj: Ján Hargaš

Naopak hĺbku menu, ale i rozhranie MBUXu budem chváliť vždy. Prehľadné, funguje to na podobnom princípe ako na smartfónoch. Akurát mi na mojom staršom testovacom iphone dlhodobo nejde rozhýbať CarPlay. Pritom USB konektor aj cez redukciu fungujú, rovnako spárovanie cez Bluetooth. Pravdou je, že pri Mercedese mi to vadí najmenej. Aj vďaka aktuálnym dopravným info priamo v zabudovanej navigácii a to aj u nás.

Vo vlogu som za sebou ešte nemal nočné jazdenie, zaujímalo ma teda, aký je rozdiel medzi Multibeam LED a len LED. V cenníku to ale nenájdete pod označením len LED. V balíku Progressive za cca 2000 eur bez dane sa volajú vysokovýkonné LED. A výkon teda majú. Z môjho pohľadu im na Multibeam chýba jedine matrixová funkcia. Stretávačky neoslňujú okolie, no kvalitne a intenzívne i dostatočne ďaleko osvetľujú obe krajnice. Diaľkové svetlá majú obdivuhodný dosvit.

Zdroj: Ján Hargaš

Poďme teda k jazdným vlastnostiam a motorizácii.

Auto malo komfortný podvozok bez adaptívnych tlmičov, avšak s jazdnými režimami. Tie síce dynamiku nemenia a nemenia teda ani tuhosť podvozku, no menia pocit z rýchlosti a nastavenie riadenia. To je v bežných situáciách a v nízkych rýchlostiach vyslovene gumenné tak, aby vyhovovalo aj ženskému publiku, pre ktoré je toto auto určené viac než iné.

Zdroj: Ján Hargaš

Komfortný podvozok odvádzal naozaj dobrú prácu a zjemňoval nerovnosti ciest horších i lepších. Tak ako obvykle pri značke, aj tu platí, že skutočne veľké diery budete cítiť viac než v porovnateľných verziách konkurentov. Naopak, drobnejšie nerovnosti necítite takmer vôbec. Tvrdosť v extrémnych situáciách cítiť na väčších kolesách. Testované auto malo obuté osemnástky s dostatočnou šírkou bočnice pre prípadnú jazdu po nespevnených povrchoch. Na nejaké veľké výlety do terénu to ale nevyzerá. Vozidlo nemalo pohon všetkých kolies. Narozdiel od mnohých iných ho však môžete prikúpiť a proti kombinácii silného naftového štvorvalca s pohonom všetkých kolies nemôžem mať námietky. Pomôže nielen za zhoršených podmienok, zlepší tiež jazdu na suchej ceste. A síce auto s komfortným podvozkom a bez pohonu všetkých kolies je dôkladne nedotáčavé a ide von po nose pri každej príležitosti. Neznamená to, že sa s ním nedá jazdiť dynamickejšie, priemerná vodička tento deficit vôbec nepostrehne a dovolím si tvrdiť, že ani priemerný vodič. Kontrola trakcie nedovolí jednak bezbrehé hrabanie pri zhoršenej adhézii a nedovolí ani veľké šmýkačky v zákrutách. Dá sa však vypnúť.

Zdroj: Ján Hargaš

Pneumatiky na kvalitných povrchoch mlčali ako hrob, no na hrubozrnných asfaltoch z roku páne 1245 pred našim letopočtom počuť viac než je obvyklé u prémiových kompaktných SUV. Nie je to chyba auta, skôr obutia, pretože vozidlo je skutočne dobre odhlučnené, a to aj z hľadiska motorového priestoru, aj z hľadiska aerodynamického šumu. Pneu sú Michelin Primacy 4, tie nepôsobia ako obzvlášť hlučné, no ako vieme, nie je rozmer ako rozmer a medzi jednotlivými verziami sú výrazné odlišnosti. Jeden typ od druhého sa môžu pri rovnakom rozmere líšiť v mnohom, vrátane hlučnosti. Netreba zabúdať, že rozdiel 1 dB sa zdá ako málo, no nemusí to tak byť, najmä ak ide o štítok a laboratórne podmienky.

Zdroj: Ján Hargaš

Motor 200d mi ku GLA pasuje. Dvojlitrový radový naftový prepĺňaný štvorvalec disponuje najmodernejšími technológiami a patrí k absolútnej špičke čo do efektivity, tak do čistoty emisií a to aj v reálnych podmienkach. V teste sa ukazoval byť mimoriadne úsporný a dostatočne silný. Má príjemný naftový zvuk, nie je to žiaden chrochták ako svojho času predchodca v podobe 2,1 litrového štvorvalca. Znie dobre a jazdí dobre. Sympatické je aj spojenie s 8 stupňovou automatickou prevodovkou. Ide o dvojspojkový automat s mokrými spojkami, ktorý je vývojom 7-stupňovej dvojspojky z predchádzajúcej generácie kompaktných Mercedesov. Prevodovka radí hladšie, rozumnejšie a to vo výrazne širšom spektre otáčok ako základná automatická prevodovka DCT prevodovka. Tá má 7 stupňov, no s prevodovkou v minulej generácii GLA nemá nič. Je to automat, ktorý do Mercedesu prichádza takpovediac zabalený v škatuli. Aj keď je vidieť mnoho A-čok a CLA-čok s označením 180d, obzvlášť pri GLA platí, že vhodné je siahnuť po silnejšom motore a prevodovke, ktorý nie je používaný naprieč rôznymi značkami. Nič proti 1,5 dCi, no Podkapotou Mercedesu by mal byť motor z Mercedesu i prevodovka z Mercedesu.

Zdroj: Ján Hargaš

Ak tento argument nie je podstatný, vedzte, že motor s výkonom 110 kW je jednoducho silnejší a navyše stojí iba o pár stoviek viac ako verzia 180d s výkonom 85 kW. Krútiaci moment je 320 Nm a vďaka 8mim stupňom prevodovky poskytuje verzia 200d adekvátnu dynamiku v širokom spektre rýchlostí. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h výrobca uvádza na úrovni 8,6 sekundy. Výrečnejšia je pružnosť. Tá nameraná pri nie úplne zabehnutom motore (odjazdených 600 km) bola presvedčivá. Zo 60 na 100 km/h bez prípravy a bez manuálneho podradenia za 5,77 sekundy. Z 80 na 120 km/h za 7,2 sekundy. V oboch prípadoch nadpriemerná pružnosť dokazujúca, že s autom možno bezpečne predbiehať i na kratších voľných úsekoch a to aj vo vyšších rýchlostiach.

Priemerná spotreba počas testu bola výborných 5,1 litra. Išlo o nájazd v pomere 50% diaľnice, 40% okresné cesty, 10% poloprázdne mestá. Predpokladám, že časom bude možné i v tomto aute klesnúť dlhodobo pod päť litrov. So 4,4 metrovým prémiovým SUV? To naozaj nie je zlé. Spotreba zahŕňa skôr dynamickejšie jazdenie zväčša na limite predpisov. Na diaľnici sa pri 130 km/h pohybuje o približne 1 liter vyššie v závislosti od profilu a poveternosti.

Zdroj: Ján Hargaš

Jednoducho Mercedes GLA novej generácie je esteticky-sympaticky ladené SUV, ktorému pasuje naftový motor. Či už si vyberiete verziu s pohonom prednej nápravy, alebo oboch, s naftou neprehlúpite. Dobrá spotreba, solídna dynamika a vysoký komfort. Zároveň platí, že pri výbave netreba vykúpiť všetky poličky v sklade a aj rozumne konfigurované auto poskytne plné priehrštie prémiových pocitov. Osobne by som zvážil použitie adaptívneho tempomatu a pri SUV mám tendenciu odporúčať pohon všetkých kolies, i keď to dnes nie je až také nutné. GLA presvedčila. Je lepšia, vyššia, priestrannejšia a komfortnejšia ako predchodkyňa. 7,5 z 10 bodov.

Zdroj: Ján Hargaš

Technické údaje

Model: Mercedes-Benz GLA 200d
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1950
Prevodovka: 8-stupňová automatická 7G-DCT
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 110/3400 - 4400
Krútiaci moment (Nm/ot.): 320/1400-3200
Maximálna rýchlosť (km/h): 208
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,6
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 4,6-4,8
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4410/1834/1619
Rázvor náprav (mm): 2729
Objem batožinového priestoru (l): 425
Objem palivovej nádrže (l): 43
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1615
Užitočná hmotnosť (kg): 520
Rozmer pneumatík: 235/55  R18
   
Základná cenníková cena modelu: od 36 978 €
Cena testovaného vozidla: 47 784 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku