2019-04-16 17:55:00
Škoda Scala
Škoda Scala
Zdroj: Škoda auto

Škoda Scala štartuje na Slovensku, poznáme cenník

Úplne nový model značky Škoda, prichádza aj k slovenských predajcom.

Značka Škoda po prvýkrát predstavuje v sériovo vyrábanom modeli Škoda Scala nový dizajnový jazyk vozidla aj interiéru. Nový model českej značky urobil veľký krok aj po technickej stránke. Meno Scala (lat. rebrík, schody) sa k nemu hodí. Z Škoda postúpila pri modeli Scala v hneď o niekoľko priečok oblasti vývoja vozidiel. Nové tvary, dynamické dizajnové prvky a ostro rezané línie dodávajú autu autentický vzhľad. Ako prvé sériovo vyrábané auto Škoda v Európe má Škoda Scala na zadných dverách namiesto loga nápis Škoda.

Zdroj: Škoda auto

Nový model Škoda Scala môže poháňať jeden z troch variantov spaľovacích motorov s objemom 1.0 l alebo 1.5 l. Preplňované litrové motory TSI s priamym vstrekovaním dosahujú výkon 70 kW (95 k) alebo 85 kW (115 k), štvorvalcové 1,5-litrové TSI dosahuje výkon 110 kW (150 k). Všetky majú filtre pevných častíc. Zo vznetových motorov je k dispozícii 1,6-litrový preplňovaný motor TDI s výkonom 85 kW (115 k). Od výkonu 85 kW (vrátane) môžu byť motory kombinované so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG.

K dispozícii je už tiež konfigurátor, kde môžu zákazníci vyskladať nový model Scala podľa svojich predstáv. K dispozícii je aj množstvo zaujímavých paketov za zvýhodnené ceny.

Zdroj: Škoda auto

Cena modelu Škoda Scala s motorom 1.0 TSI 70 kW (95 k) s výbavou Active sa začína na sume 13 490 eur. Už v štandardnej výbave je množstvo užitočných asistentov, ako napr. Front Assist (vrátane núdzového brzdenia) a Pedestroian Monitor, Lane Assist (asistent udržiavania jazdného pruhu), Easy Light Assist (svetelný senzor) či Emergency Call a CareConnect na 1 rok. Výbava Active má manuálnu klimatizáciu s peľovým filtrom, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním, rádio Swing so 6,5“ farebným dotykovým displejom, elektrické ovládanie okien vpredu, vonkajšie spätné zrkadlá a kľučky dverí lakované vo farbe vozidla, bezkľúčové štartovanie, asistent rozjazdu do kopca, LED hlavné svetlomety, Isofix na sedadle spolujazdca, predĺženú záruku na 5 rokov / 100 000 km a Doživotnú Garanciu Mobility Premium.

Prostredný stupeň výbavy AMBITION pridáva Bluetooth, lakťovú opierku, 2x USB vpredu a 2x vzadu, dvojzónovú automatickú klimatizáciu so senzorom vlhkosti a kombi filtrom, multifunkčný kožený volant, parkovacie senzory vzadu, tempomat, vyhrievanie predných sedadiel, SmartLink, ďalšie štyri reproduktory, dáždnik a mnoho ďalšieho. Škoda Scala vo výbave AMBITION začína od 14 990 eur. Zákazník tak za 1 500 eur získa podstatne bohatšiu výbavu.

Najvyšší stupeň výbavy STYLE od 18 030 eur má navyše svetelný a dažďový senzor, alarm, systém bezkľúčového odomykania a zamykania, vyhrievaný kožený multifunkčný volant, ambientné osvetlenie interiéru, Full LED svetlomety vpredu a vzadu, zadné dynamické smerové svetlá, rádio BOLERO s 8“ dotykovým displejom, parkovacie senzory vpredu a vzadu, odkladací box na mobilný telefón s bezdrôtovým nabíjaním a mnoho ďalšieho.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Nové technológie a vyššia bezpečnosť
Moderný vzhľad vozidla Škoda Scala doplňujú tiež najnovšie digitálne technológie vo vozidle. Flexibilne konfigurovateľný Virtuálny Kokpit dostupný na požiadanie, má 10,25“ displej. Je to najväčší displej v rámci triedy kompaktných vozidiel. Ponúka 5 základných zobrazení.

Vďaka novej generácii mobilných online služieb Škoda Connect môžu cestujúci pomocou mobilného telefónu zamknúť a odomknúť vozidlo, aktualizovať softvér infotainment systému, alebo mapy navigácie. Návšteva predajcov vozidiel nie je nutná. Škoda Scala je prvým modelom značky Škoda, ktorý je sériovo vybavený pripojením k internetu. Zabudovaná karta eSIM poskytuje vysokorýchlostné pripojenie LTE. Ďalšia SIM karta, alebo zdieľané pripojenie pomocou smartphonu, už nie je potrebné. V štandardnej výbave bude táto karta eSIM podporovať funkcie Tiesňového volania a Proaktívne servisné služby.

Na požiadanie sú dostupné full LED predné svetlomety a full LED zadné svetlá. Scala má ako prvý model značky Škoda dynamické zadné smerovacie svetlá. Pod zadným nárazníkom je príplatkové elektricky vyklápané ťažné zariadenie. Vysunie sa po stlačení tlačidla v batožinovom priestore. Scala má typické prvky značky Škoda, napr. miesto na dáždnik vo dverách vodiča (vrátane dáždnika) alebo škrabku na ľad v dvierkach palivovej nádrže, ale aj na požiadanie elektricky ovládané piate dvere.

Jedným z asistenčných systémov, ktoré sú vo vozidle Škoda Scala k dispozícii v rozšírenej verzii, je aj systém Side Assist dostupný na požiadanie. Upozorňuje vodiča na vozidlá za ním s úmyslom predbiehať, alebo sú v mŕtvom uhle. Oproti systému Blind Spot Detect, ktorý má dosah radaru  20 m, má systém Side Assist až o 50 m väčší dosah a dokáže tak efektívne varovať pred nebezpečenstvom aj na diaľniciach, či alebo rýchlostných cestách. Súčasťou systému Side Assist je aj systém Rear Traffic Alert. Na dlhých cestách po diaľnici až do rýchlosti 210 km/h sa takisto dá využiť adaptívny tempomat (ACC), ktorý je dostupný na požiadanie. Súčasťou štandardnej výbavy sú asistent pre jazdu v pruhoch Lane Assist a Front Assist.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Z akčných paketov si vyberiete
Škoda si pre zákazníkov modelu Scala pripravila aj niekoľko atraktívnych akčných paketov s výraznými zľavami, vďaka ktorým si nakonfigurujete svoje nové auto ešte výhodnejšie. Napríklad paket Active Plus zahŕňa funkciu Bluetooth, lakťovú opierku či 2x USB vpredu a 2x USB vzadu pre výbavu Active. Paket Ambition Plus do výbavy dopĺňa svetelný a dažďový senzor, systém bezkľúčového odomykania a zamykania, vyhrievaný kožený volant, ambientné osvetlenie v bielej farbe či dekoračnú lištu na prístrojovej doske Silver Haptic. Za zmienku tiež stojí paket Sport Paket Ambition, do výbavy Ambition prináša športové sedačky, športový kožený multifunkčný volant, ozdobné kryty pedálov, čierny strop, obľúbené predĺžené sklo piatych dverí, spojler, full LED zadné svetlá s dynamickým smerovým svetlom, čierne 17“ disky Propus Aero, tónované sklá od B-stĺpika a adaptívny podvozok.

Pre tých, ktorých poteší ešte väčší komfort a najmodernejší asistenti je pripravený paket Style Plus, ktorý ponúka nielen adaptívny tempomat s obmedzovačom rýchlosti až do 210 km/h, Side Assist (asistent zmeny jazdného pruhu) a Rear Traffic alert (asistent pre  vyparkovanie), ale aj parkovaciu kameru.

Paket Style Comfort je oproti paketu style plus obohatený o navigačný systém AMUNDSEN 9,2" s online službami na 1 rok a Virtuálny kokpit – LCD prístrojový panel s nastaviteľným zobrazovaním údajov.

Paket Sport Style je určený pre tých, ktorým sa páči športovejší vzhľad. Ponúka športové sedadlá a športový kožený multifunkčný volant na ovládanie rádia a telefónu (pre DSG prevodovku s podvolantovým radením), adaptívny podvozok (LOW podvozok s voliteľnou tuhosťou tlmičov s možnosťou dvoch režimov Normal a Sport).K tomu sú k dispozícii ozdobné kryty pedálov z ušľachtilej ocele, čierny strop a ambientné osvetlenie interiéru. Športovejší vzhľad exteriéru umocní  predĺžené sklo piatych dverí a spojler, ktoré dopĺňajú čierne 18" disky z ľahkej zliatiny Vega Aero. Cestujúci na zadných sedadlách určite ocenia Sunset sklá s vyšším stupňom tónovania od B‑stĺpika.

Zdroj: Škoda auto

Kompletný cenník obsahuje aj zoznam akčných paketov. Podrobnejšie informácie o novom modeli Škoda Scala poskytnú autorizovaní obchodní partneri značky Škoda na Slovensku.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo