2019-04-12 15:03:58
Škoda Scala
Škoda Scala
Zdroj: jh, Škoda

VIDEOTEST: Prvé dojmy zo Škody Scala – vyzerá lepšie, jazdí lepšie

Škoda Scala je nástupníckym modelom po Rapide. Po prvé dojmy som zašiel do Splitu.

Škoda si pre prezentáciu modelu Škoda Scala vybrala chorvátske mesto Split. Urobila dobre. Aj keď nám počasie príliš nevyšlo, je len málo miest, kde by bolo na malom priestore toľko všetkého. Nielen z hľadiska prírodného, ale tiež jazdného. Práve v Splite a okolí nájdete kvalitné diaľnice, hustú mestskú premávku a vidiecke cesty, ale aj parádne serpentíny. Auto je tiež k čomu postaviť. Architektúra i očarujúca príroda. Aj takto v apríli je tento kus zeme krásny a na mňa pôsobil ako namotávka na dovolenkové obdobie. I keď bez miliónov turistov je práve teraz Chorvátsko ešte krajšie. Pozrite si Videotest:

Ako už viete, meno naznačuje veľa. Niežeby bolo auto tvrdé ako skala, pôvod názvu je predsa z latinčiny a nesie sa v duchu rebríka, teda posunu vyššie. Scala sa skutočne snaží vymaniť z tieňa lacnej alternatívy k Octavii a myslím, že sa jej to darí.

Škoda na Scale nielenže naplno predvádza nové dizajnové smerovanie, taktiež naplno predvádza, čo sa stane, keď od koncernu dostane „nové zboží“ v podobe novej platformy pre malé autá MQB A0. V prvom rade Škodovka maximalizuje priestor i veľkosť. Na platforme pre malé autá vybudovala solídny hatchback s vnútorným priestorom, ktorý lezie do kapusty aj väčšej Octavii. Veď 467 litrov batožinového priestoru je síce silný argument, ešte viac auto dokazuje na zadných i predných sedadlách.

Scala tiež lepšie jazdí ako Rapid. Vôbec som to nečakal, a predsa som to postrehol. Bodaj by auto dostalo ešte silnejší motor a stalo sa regulérnym hothatchom. S inteligentným diferenciálom medzi prednými kolesami nebude mať ťažkú prácu a v jazdných vlastnostiach predbehne aj eReSu. 

Scala vychádza z Rapidu a podobnosť medzi autami je zreteľná, miestami Rapid trčí o trošku viac, než by značka možno chcela. Podobnosť vidieť, avšak odvšadiaľ srší, čo všetko automobilka urobila preto, aby toto vozidlo posunula vyššie. Materiály, sedenie i množstvo doplnkov. Česť tomuto autu, česť konštruktérom. Myslím, že nebudem jediný, kto Scale predpovie svetlú budúcnosť. Viac nateraz nenapíšem. Ak hľadáte fotodokumentáciu, nájdete ju v galérii. Ak hľadáte technické info a viac detailov, nájdete ich v prehľadných infografikách taktiež v galérii. No a ak chcete čítať o Scale do detailu, tu je článok vysvetľujúci všetko naozaj detailne.

Ak si chcete videotest pozrieť vo vyššom rozlíšení na youtube.com, tu je link. 

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku