2019-02-20 15:55:00
Hyundai Tucson
Hyundai Tucson
Zdroj: Hyundai

Trendy v oblasti SUV - podľa majiteľov Hyundai Tucson

Hyundai Tucson sa stal najpredávanejším SUV modelom roku 2018 na Slovensku.

Celkovo sa ho predalo až 2 173 kusov. A to už je dostatočne veľký počet na to, aby mohli v Hyundai identifikovať v nákupnom správaní klientov mohli zaujímavé trendy. Budú sa s nimi pri predajoch SUV modelov na Slovensku zrejme stretávať aj tento rok.

Štatistiky sú niekedy poriadne nudné údaje. No niekedy je to veľmi zaujímavé čítanie.

Trend č. 1: Viac komfortu a technológií

V roku 2018 si mali klienti Tucsonu možnosť vybrať zo štyroch štandardných stupňov výbavy a jednej špeciálnej edície s názvom Shadow. Zaujímavé je, že až 57% všetkých predaných Tucsonov bolo v dvoch najvyšších výbavách Style a Premium. Slovenskí zákazníci si v novom aute dopriali moderné bezpečnostné systémy a kvalitný infotainment. Súkromné osoby – až 84% - najviac preferovali vozidlá, ktoré boli vybavené zadnou parkovacou kamerou a službami Apple CarPlay a Android Auto.  

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai
 

Trend č. 2: Benzín žiadanejší ako diesel

Ešte pred pár rokmi by sa zdalo, že pozícia naftových motorov v SUV modeloch je takmer neohroziteľná. Vozidlo s vyššou hmotnosťou a väčším aerodynamickým odporom si priam žiada silnejší naftový motor, ktorý vodičom prinesie vďaka nižšej spotrebe a cene za palivo významnú prevádzkovú úsporu. Pod vplyvom emisných škandálov či obáv z regulácie vjazdu naftových vozidiel v niektorých mestách západnej Európy badať aj na Slovensku v segmente stredne veľkých SUV príklon k benzínovej motorizácii. Kým v roku 2017 sa až 53% zákazníkov Hyundai Tucson rozhodlo pre auto s naftovým motorom, rok 2018 priniesol zásadnú zmenu. Po prvý raz sa klienti priklonili viac k benzínovému pohonu, ktorý tvoril až 67% všetkých predaných Tucsonov na Slovensku.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Trend č. 3: Rastie obľuba automatickej prevodovky

Túžba po vyššom komforte a bezstarostnej jazde sa prejavuje aj v tom, že čoraz viac zákazníkov preferuje automatickú prevodovku. V roku 2018 bolo až 40% predaných Tucsonov vybavených automatickou prevodovkou. Pri podnikateľoch a firmách je tento trend ešte výraznejší: podiel automatických prevodoviek sa vyšplhal na až 50% všetkých vozidiel.

Zdroj: Hyundai

Trend č. 4: Pohon 4x4 nie je podmienkou

SUV modely sú obľúbené aj preto, lebo vďaka pohonu oboch náprav zvládnu aj jazdu po nespevnených cestách. V roku 2018 po Tucsone s pohonom 4x4 siahlo 47% klientov, čo je o 5% viac ako v roku predchádzajúcom. Stále však bola viac ako polovica predaných Tucsonov s pohonom len prednej nápravy. Potvrdzuje to trend, že SUV modely sú žiadané nielen pre svoje terénne schopnosti, ale aj pre komfortnú jazdu v meste a na bežných cestách.

Trend č. 5: SUV aj vo firemných autoparkoch

Zamestnanci, ktorí majú k dispozícii služobné vozidlá aj na súkromné účely, v minulosti preferovali autá s dostatočným priestorom. Prím hrala najmä karosárska verzia kombi. Rastúca obľuba SUV-čiek už dostihla aj firmy. V minulom roku bolo až 50% firemných zákazníkov modelu Tucson. V porovnaní so súkromnou klientelou chceli firmy viac najvyššiu výbavu (34%), automatickú prevodovku (50%) a vysoký podiel si zachovali dieselové motory (49%).

Zdroj: Hyundai

Tucson podľa požiadaviek klientov

Z uvedených trendov, ale aj z prieskumov spoločnosti Hyundai vyplýva, že zákazníci na Slovensku si Tucson vyberajú najmä pre jeho atraktívny dizajn, ponuku motorov, moderné bezpečnostné systémy a priaznivú cenu. Ako ideálne riešenie sa preto javí aktuálny akčný model Tucson SMART. Odzrkadľuje potreby väčšinového zákazníka modelu. Prináša dva benzínové motory: 1,6 GDi s výkonom 97 kW (132 k) a 1,6 T-GDi s výkonom 130 kW (177 k) a tiež naftový motor 1,6 CRDi so 100 kW (136 k). Na výber je pohon 4x2 aj 4x4.

SMART balík v hodnote 1 000 EUR, ktorý získa záujemca bezplatne, má okrem iného aj bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, samostmievacie vnútorné spätné zrkadlo s kompasom, dažďový senzor, solárne sklá a zatmavené sklá zadných okien a tzv. Smart Pack s inteligentným kľúčom so štartovacím tlačidlom, alarmom, imobilizérom a kľučkami s osvetlením. Nechýba ani rádio so 7-palcovým farebným LCD a službami Apple CarPlay/Android Auto či zadná parkovacia kamera.

Na www.hyundai.sk nájdete viac informácií a akciový cenník modelu Hyundai Tucson v špeciálnej výbave SMART.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo