2018-07-12 12:10:00
Ford škola lepšieho vodiča
Ford škola lepšieho vodiča Jazdím Ford pre život
Zdroj: Ján Hargaš, Martin Ofúkaný

Jazdím Ford pre život pokračuje. Po mamičkách v kurze jazdenia opäť mladí vodiči

Projekt pre zvýšenie bezpečnosti na cestách Jazdím Ford pre život sa po kurze pre mamičky opäť zameriava na rizikovú mládež.

Projekt zastúpenia značky Ford na Slovensku, zameraný na zníženie nehodovosti na cestách a šírenie povedomia o bezpečnosti za volantom, má za sebou v poradí už druhú sériu. Akcia Jazdím Ford pre život sa tentoraz zamerala na mamičky za volantom, ako ďalšiu dôležitú skupinu cestnej premávky. Do Centra bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni neďaleko Bratislavy tak ešte v máji zavítalo celkovo 112 mamičiek, pre ktoré je bezpečnosť seba a svojho dieťaťa na ceste prvoradá.

Práve mamy sú pri šoférovaní v aute dennodenne zamestnávané mnohými požiadavkami svojich detí a častejšie tak čelia rôznym nástrahám ako bežný vodič. 112 vylosovaných mamičiek tak dostalo možnosť bezplatne okúsiť špecializovaný kurz bezpečnosti. Vodičky si okrem školy šmyku mohli vyskúšať v bezpečných podmienkach ako dôležité je nestrácať počas jazdy pozornosť a tiež ako správne podať prvú pomoc dieťaťu. Mamičky tak získali ako vodičské zručnosti pre lepšie zvládanie krízových situácií, tiež videli ba priam zažili čo sa s človekom deje pri nehode i v malej rýchlosti a získali neoceniteľné informácie ohľadom prvej pomoci. 

 „Cestovanie s dieťaťom v aute je vždy tak trochu malé dobrodružstvo. Deti nás v priebehu šoférovania konfrontujú s mnohými požiadavkami, ktoré sú počas jazdy prakticky nesplniteľné, ako napríklad dočiahnutie spadnutej hračky alebo obľúbeného jedla spod sedadla spolujazdca. O prípadnej havárii však častokrát rozhodujú sekundy. Vďaka Kurzu bezpečnej jazdy som si po rokoch šoférovania opäť pripomenula možné riziká vyplývajúce z nedostatočnej pozornosti pri vedení auta a takpovediac som voči šoférovaniu znovu získala rešpekt ,“ potvrdzuje aj účastníčka Simona Hoscheková, matka 3 ročného syna.  Simona spolu s viac ako stovkou ďalších mám mala možnosť vyskúšať si napríklad krízové brzdenie, šmyk či simulátor nárazu.

Po kurze pre mamičky nasleduje druhé kolo školy bezpečnosti na cestách pre štatisticky najrizikovejšiu skupinu vodičov – pre mladých, čerstvých vodičov. Ak doma máte začínajúceho vodiča, alebo ním ste, skúste sa zaregistrovať. Ďalší kurz bude v Orechovej Potôni prebiehať počas víkendu 1 až 2. augusta a registrácia prebieha do 22. júla.

Práve pre začínajúceho vodiča je takéto rozšírenie obzorov a vodičských schopností nesmierne dôležité. Je tak trochu smutné, že školu šmyku a s ňou spojené ďalšie kurzy bezpečnosti musí na Slovensku zabezpečovať súkromná firma a v podstate tak suplovať štát.

I keď sa pri výcviku mladých vodičov v poslednom čase urobili pozitívne zmeny (a robiť autoškolu len na oko už nie je také ľahké), stále to nie je dosť na to, aby sa v čoraz hustejšej premávke reálne zvyšovala bezpečnosť a znižovala nehodovosť.

Samozrejme, ročne pribúdajú na cestách tisíce neskúsených vodičov, tých pár desiatok, ktoré zoberie Ford do Centra bezpečnosti je len malou kvapkou v mori.

Práve preto však Ford pri propagácii podujatia využíva tzv influencerov, teda decká s prekvapivo veľkým vplyvom na rovesníkov vďaka sociálnym sieťam. Presne o to ide. Možno sa na Jazdím Ford pre život nemôžu zúčastniť všetci začínajúci vodiči, vďaka sociálnym sieťam sa ale o rizikách spojených s prvými kilometrami na cestách môže dozvedieť viac deciek.

Možno práve preto badať na štatistikách nehodovosti tejto skupiny vodičov medziročný celkom zreteľný pokles. Lebo keď násťročným a im podobným vysvetľuje niečo rodič, ide to často jedným uchom dnu, druhým von, keď ale vidia, že ich „vzory“ riešia to isté, dokážu informácie prijať omnoho ľahšie.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo