2018-07-11 17:40:00
Dendrobium D-1
Dendrobium D-1
Zdroj: Dendrobium

Dendrobium D-1: hyperšport s výkonom 1800 koní sa predstaví v auguste

Dendrobium D-1 je elektrický hyperšport, ktorého oficiálna premiéra príde 30. augusta.

Dendrobium D-1 sa svetu už ukázal. Bolo to na autosalóne v Ženeve minulý rok. Teraz ale chystá premiéru v sériovej podobe. Odohrá sa podujatí Salon Privé v Británii. Práve tam teraz vznikla spoločnosť zastrešujúca jeho výrobu a predaj.

Dendrobium vedie Nigel Gordon-Stewart. Počuť ste o ňom mohli v súvislosti s dávnejším pokusom o prebratie britského výrobcu športových áut TVR. Aj keď mu jeho pokus nevyšiel, s novým vlastníkom sa spojil a stal sa manažérom firmy. Následne sa s ruským majiteľom TVR poškriepil a ich škriepka skončila na súde. To je ale iný príbeh.

Gordon-Stewart to očividne skúsil znova a tentoraz čisto elektricky. Dendrobium D-1 je elektromobil s veľmi zaujímavými parametrami. Dosahuje pomer výkonu a hmotnosti na úrovni 1:1. Takých áut veľa nenájdete. Spomenúť stačí Koenigsegg One:1 s výkonom 1360 a hmotnosťou 1360 kilogramov.

Zdroj: Dendrobium

Dendrobium ide ešte ďalej. Jeho hmotnosť je len 1750 kilogramov, jeho výkon je rovných 1800 koní. Krútiaci moment je masívnych 2000 Nm. Iste mu tých 50 chýbajúcich kilogramov k dokonalosti odpustíte, stačí na sedadlo spolujazdca posadiť niečo nežné, pekné a ľahké a pomer bude dokonalý...

Za nízku hmotnosť vďačí D-1 využívaniu extrémnie ľahkých a pevných materiálov. Auto by malo byť „celé“ z karbónových vláken a ďalších extrémnych materiálov. Dozaista bude extrémna i cena, na ňu, rovnako i na dojazd a kapacitu batérii si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Zdá sa však, že D-1 nie je len uchvacujúci koncept na vylákanie peňazí od investorov, ale skutočne sa dočká sériovej výroby.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo