2018-05-18 10:45:00
IDEB 2018
IDEB 2018
Zdroj: Jozef Vydra

Obranná technika na zemi aj vo vzduchu - na veľtrhu IDEB

Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB potrvá ešte dnes, teda do piatka 18. mája.

Ak máte záujem o military techniku a chcete vidieť zaujímavé exponáty, máte poslednú možnosť. V rámci siedmeho ročníka IDEB sa na výstavisku Incheba v Bratislave na ploche 25 000 metrov štvorcových predstavuje 170 vystavovateľov z 18 krajín.

Vidieť môžete 23 výstavných noviniek:  od poľnej kuchyne cez komunikačné a dorozumievacie systémy, sledovacie zariadenia, výzvednú vzducholoď, novú generáciu radaru, ktorý „vidí“ aj za prekážky, high-tech inteligentný terčový systém, diaľkovo ovládané bezposádkové pozemné vozidlo, vzdušný diaľkovo ovládaný bezpilotný prostriedok, či veľmi zaujímavé nové taktické obranné vozidlo budúcnosti 4x4 Gerlach spoločnosti Zetor Engineering.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Nechýbajú už známejšie, či menej známe obrnené transportéry, odmínovacie zaradenia, húfnice, nakladacie zariadenia, pancierové nákladné automobily, široká ponuka zbraní. Medzi exponátmi nechýba vrtuľník Ozbrojených síl Slovenskej republiky UH-60 Black Hawk, či model lietadla Saab JAS 39 Gripen v reálnej veľkosti.

Bežné vstupné pri vstupe na výstavisko je 20 eur, pri online kúpe stojí vstupné 15 eur cez portál:logo predpredaj Veľtrh sa končí dnes o 16:00. Ak máte záujem prehliadnuť si exponáty umiestnené v exteriéri je tu dobrá správa: veľtrh je prístupný dnes, teda v piatok 18. mája po 13.00 za symbolické vstupné 1 euro.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Deti a mládež do 15 rokov majú vstup do výstavných hál zakázaný. Tam je medzi exponátmi aj lietadlo Viper SD4 Air Force Trainer slovenskej spoločnosti TOMARK s.r.o.. Získalo spomedzi 15 prihlásených spolu s ďalšími piatimi exponátmi cenu Grand Prix IDEB 2018. Celokovové dvojmiestne lietadlo je navrhnuté pre základný výcvik vojenských pilotov. Má nízke prevádzkové náklady, minimálnu spotrebu paliva, a veľmi podobné letové vlastnosti (v rámci možností) ako vynikajúce prúdové cvičné lietadlo L-39 Albatros ktorého prevádzka je však oveľa náročnejšia.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Práve podľa jeho vzoru má usporiadané excelentné prístrojové vybavenie. Pre všetky spomenuté prednosti je to skvelá voľba pre výcvik pilotov vzdušných síl. V kategórii LSA (Light Sport Aircraft) nie je na trhu podobný produkt zameraný na tento druh výcviku. Treba povedať, že sa okolo neho krútilo veľa záujemcov, hlavne zo zahraničia, ktorí si uvedomujú, že použitím modelu Viper SD4 AFT sa dá ušetriť veľa finančných prostriedkov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

K ďalším oceneným exponátom patria diaľkovo ovládaný bezpilotný PREDATOR AX-1, prieskumná vzducholoď, SILENT WATCHER, mobilná poľná kuchyňa PK4, Komunikačný systém C4ISR Martin a vysokotlakový nafukovací stan NIXUS I RIBS.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Spomenieme ešte jeden zaujímavý exponát, ktorý zaujal odbornú, aj laickú verejnosť. Je to projekt taktického obranného vozidla 4x4 GERLACH. Vystavuje ho spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, a.s., súčasť sektora Engineering HTC INVESTMENTS, a.s.

Tento projekt reflektuje najnovšie poznatky z bojových operácií posledných dekád. Jeho kľúčovou prednosťou je fakt, že tento projekt zohľadňuje najnovšie technické, konštrukčné, ale aj bojové skúsenosti 21. storočia. Kým časť konkurentov v tomto segmente sú vozidlá vyvinuté pred niekoľkými desaťročiami, Gerlach ponúka novú úroveň ochrany, modularity, mobility a komfortu pre najrôznejšie typy nasadenia. Je odpoveďou na najnovšie a budúce požiadavky modernizácie armád či bezpečnostných zložiek.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Má vysoký stupeň ochrany, pritom je za vysoko konkurenčnú cenu, čo robí ostatným výrobcom vrásky na čele. Prednosťou vozidla Gerlach je voliteľná balistická a protimínová ochrana, kde sa dá nakonfigurovať na jednu z najvyšších úrovní určených do podmienok s ohrozením tzv. IED – improvizovanými nástražnými výbušnými systémami. Vysoká mobilita riešenia znamená kombináciu komfortného priestoru pre posádku – okrem zvyčajných 2+2 a 2+3 ponúka Gerlach konfiguráciu aj na nadštandardný počet posádky 2+4. Za dosiahnutím vysokej mobility stoja predovšetkým vlastné unikátne konštrukčné riešenia a použitie kvalitných kľúčových komponentov od renomovaných európskych dodávateľov.

Gerlach je perspektívny globálny produkt, ktorý cieli na všetky trhy, kde prebieha obstarávanie alebo obmena zastaraných viacúčelových vozidiel 4x4. Takže má šancu objaviť sa vo výzbroji mnohých krajín. možno aj slovenských ozbrojených síl.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo