2018-05-10 03:55:00
Čokoláda na diaľnici v
Čokoláda na diaľnici v Poľsku
Zdroj: TASR

VIDEO: Diaľnicu v Poľsku museli zatvoriť, zaplavila ju čokoláda

Kuriózna nehoda spôsobila, že keď sa na ceste rozleje lákavá pochúťka, šmýka sa viac, ako v zime.

Na západe Poľska zasahovali hasiči v stredu ráno pri mimoriadne prekvapujúcej dopravnej nehode. Vodič kamiónu nezvládol riadenie a na diaľnici sa so svojím vozidlom prevrátil. Našťastie sa to stalo zavčasu ráno, teda v čase, keď ešte bola na cestách malá premávka. Na diaľnici v tej chvíli nebolo veľké množstvo áut, vďaka čomu sa nikomu nič nestalo. Vodiča previezli do nemocnice, vyviazol iba so zlomenou rukou. Horšie dopadla diaľnica...

Poľská polícia musela po nehode včera ráno úplne uzavrieť úsek frekventovanej diaľnice A2, ktorá spája Varšavu s mestom Poznaň. Dôvodom bol neprejazdný povrch. Uzávierku spôsobila nehoda cisterny na 226. kilometri A2 medzi mestami Wrzešnia a Slupca vo Veľkopoľskom vojvodstve v strednom Poľsku. Auto s cisternovým návesom narazilo z neznámych dôvodov do zvodidiel v strede diaľnice a prevrátilo sa na bok. Diaľnica sa pokryla lepkavým, mazľavým a sladkým kobercom. Z cisterny vytieklo 24 ton horúcej mliečnej čokolády, ktorú vodič prevážal na ďalšie spracovanie. Vďaka tomu zanechal na diaľnici hasičom prácu na celé predpoludnie.

Zdroj: tvn24.pl
Zdroj: tvn24.pl

Horúca mliečna čokoláda začala po nehode okamžite vytekať na povrch diaľnice a pomaličky chladnúť, čo hasičom spôsobovalo vrásky na čele. Čokoláda sa na úseku nehody rozliala cez všetkých šesť pruhov diaľnice a na vzduchu tuhla. Takto vzniknutá „poleva“ mala na veľkej časti cesty hrúbku až päť centimetrov. Dopravu odklonili na vedľajšie cesty.

Odstraňovanie niekoľkých ton hnedej masy sa malo podľa odhadov skončiť o päť hodín. Trvalo to nakoniec o podstatne dlhšie a po jednom z jazdných pruhov boli pejazdné až o pol jedenástej večer. Jeden z hasičov mal ťažké srdce na vodičov jazdiacich v smere na Varšavu, ktorí nerešpektovali odklon dopravy. Vďaka tomu rozjazdili „čokolávu“ po asfaltovom povrchu až na niekoľko kilometrov. To bol dôvod, prečo bola diaľnica zatvorená dlhšie.

Hasiči riešili hlavne problém, ako odstrániť čokoládu z vozovky. Nielenže sa po nej nedalo chodiť, pretože bola mimoriadne lepkavá. Jeden ju označil za horšiu ako sneh, lebo spôsobila oveľa viac problémov, ako narobí sneh v zime. Po konzultácii s výrobcom čokolády začali na odstraňovanie mliečnej čokolády z diaľnice používať horúcu tlakovú vodu. Najprv odstraňovali čokoládu, až potom prišiel na rad aj kamión, ktorý blokoval dva stredové pruhy v oboch smeroch diaľnice a stredový deliaci pás.

Malgorzata Mielcarková, redaktorka poľskej televízie TVN24 v reportáži povedala, že už dávno nevidela pri zásahu toľko vysmiatych policajtov a hasičov, napriek tomu, že ich čakalo veľa práce.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: tvn24.pl

Komentáre k článku


Stream naživo