2014-05-01 13:11:17
Dopravná polícia v Rakúsku
Dopravná polícia bude v Nemecku vyberať nové pokuty - vyššie.

Nemecko mení a zdražuje niektoré pokuty, novinky platia od 1. mája

Nemecko od štvrtka 1. mája zavádza prísnejší bodový systém za dopravné priestupky pri jazde autom.

V súvislosti s tým sa tiež menia sadzby niektorých pokút. Kým nemeckí vodiči majú najväčšie obavy z toho, že pre odobranie vodičského preukazu bude po novom stačiť už len 8 bodov namiesto doterajších 18, pre motoristov zo zahraničia je dôležité, že sa mení výška pokút. Peňažný trest sa zvyšuje hlavne pri menších priestupkoch, ktoré ohrozujú bezpečnosť vodiča a cestujúcich. Rýchlosť medzi nimi nie je, tam zostávajú pokuty na pôvodnej úrovni, čo je asi prekvapujúca, ale pozitívna správa.

Nové predpisy presadila nemecká vláda vlani, aby sa sprehľadnila dovtedy veľmi komplikovaný bodový systém a tiež pre zníženie nutnosti vykonávať niektoré doteraz nutné byrokratické kroky. Po novom sú tak trestné body udeľované za priestupky, ktoré ohrozujú bezpečnosť na cestách a za trestné činy spáchané pri šoférovaní. Celý rad priestupkov, za ktoré sa doposiaľ udeľovali trestné body, sa bude teraz trestať len pokutami. Tie sa ale zvýšia, aby zostal zachovaný odstrašujúci efekt.

Pozor na vjazd do mesta

Najvýraznejšie narastie pokuta za vjazd do vyhradenej časti mesta bez príslušnej ekologickej plakety. Namiesto doterajších 40 eur zaplatia pristihnutí vodiči  dvojnásobok, teda 80 eur a to napriek tomu, že vaše auto vyhovuje podmienkam vjazdu, iba ste si nekúpili prílušnú známku – takže nezabudnite na to!

O polovicu sa zvyšuje pokuta pre vodičov, ktorí sa vyberú na zľadovatenú vozovku na letných pneumatikách a rovnako sa zvýši aj pokuta za jazdu bez poznávacej značky. Rovnako zaplatíte pokutu za telefonovanie pri riadení bez pomoci handsfree, za jazdu bez zapnutých svetiel pri zníženej viditeľnosti, za otáčanie sa v tuneli, alebo za parkovanie v zúženom mieste, ktoré môže zablokovať premávku. Za všetky tieto priestupky bude polícia namiesto 40 eur od mája vyberať 60 eur.

Z 50 na 70 eur sa zvýši peňažitý trest pre vodiča, ktorý neuposlúchne výzvu polície na zastavenie. No a vodiči nákladných áut, ktorí sa vydajú na cestu napriek zákazu jazdy v nedeľu a vo sviatok zaplatia novú pokutu pokutu 120 eur namiesto doterajších 75.

Bez detskej sedačky ani náhodou!

Nové predpisy sprísňujú i tresty aj za vozenie detí bez detskej sedačky, alebo podobného zabezpečenia. Doteraz musel vodič zaplatiť 40 eur v prípade, ak mal v aute jedno nezabezpečené dieťa. Ak ich bolo viac, tak 50 eur. Od dnešného dňa bude pokuta v oboch prípadoch o 20 eur vyšší.

Podľa nových predpisov sa mení aj systém udeľovania trestných bodov. Nielen že sa mení najvyššia dosiahnutý počet z osemnástich na osem, ale teraz bude možno za priestupky udeliť najviac tri body namiesto doterajších siedmich. O pol roku sa predĺži čas, po ktorej sa body automaticky z registru vymažú, teraz to bude 30 mesiacov. Náročnejšie hudú tiež dobrovoľné školenia, po absolvovaní ktorých je možné zmazať trestné body.

Jozef Vydra
ZDROJ: bussgeldkatalog.org

Komentáre k článku


Stream naživo